9949,01%0,33
35,26% 0,31
36,71% 0,14
2986,06% 0,29
4794,85% 0,00
Turkiye cumhurbaşkanı İslam dünyasını, Filistinli ve Lübnan halkını "İsrail'in" saldırganlığıyla karşılaştıklarında destekleme farklılıklarını bir kenara bırakmaya çağırdı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İslam dünyasının , İsrail saldırıları karşısında Filistin ve Lübnan halkına destek olmak için farklılıklarını bir kenara bırakarak birleşmesinin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı .
Cumhurbaşkanı, "İslam dünyasının, farklılıkları bir kenara bırakarak Filistin ve Lübnan halkına destek vermesi büyük önem taşıyor" dedi.
Sivil Savunma, devam eden İsrail hedef alma ve saldırganlığı nedeniyle 13. gündür Kuzey Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinde faaliyet gösteremiyor. Sonuç olarak, bölgedeki binlerce Filistinli hala temel insani ve tıbbi bakımdan mahrum.
İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 40. Oturumu'nun açılış töreninde konuşan Erdoğan, Gazze'de yüzyılın en korkunç soykırımlarından birinin yaşandığını söyledi.
Erdoğan, yaşanan insanlık dışı olayların, "İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa'nın göbeğinde, önce Gazze'de, şimdi de son altı haftada Lübnan'da kurulan imha kamplarını gölgede bıraktığını" söyledi.
Türkiye'nin "İsrail" ile ticari ilişkilerini tamamen askıya aldığını vurgulayan Erdoğan , bu kararın yaklaşık 9,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi kaybına yol açtığını belirterek, Filistin'in devlet olarak tanınmasının, Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırıya yanıt olarak en iyi yollardan biri olduğunu vurguladı.
Selamlarını, tüm mücadelelerinin kararlı kalmaya ve "topraklarını hayatlarının pahasına savunmaya devam etmesine rağmen" diyen Filistin halkına genişletti .
Zayıflayan küresel ekonominin zemininde, Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) içinde artan iş birliği ihtiyacını vurguladı. Gençleri dijital risklerden koruma ve siber saldırılarla mücadele yeteneklerini geliştirme ihtiyacını vurguladı ve buna örnek olarak Lübnan'daki son terör eylemlerini gösterdi.
Yetkili, küresel ekonominin 2023'te% 3,3 arttığını ve gelişmeye devam etmesi beklenirken, jeopolitik gerilimler ve artan enflasyon gibi endişelerin ekonomik faaliyete baskı yaptığını belirtti.
Gazze'de soykırım sürerken, 50'den fazla ülke Birleşmiş Milletler'e "İsrail"e silah ambargosu uygulanması çağrısında bulunan bir bildiriye imza attı .
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Pazar günü yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler'e, "İsrail'e" askeri sevkiyatın durdurulması çağrısı yapan 52 ülke ve iki kuruluşun imzasını taşıyan bir mektubu gönderdiğini duyurdu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, eylemi doğruladı ve "İsrail"e silah gönderen ülkeleri soykırımla suçladı.
Fidan, Türkiye-Afrika İşbirliği Toplantısı'na katılmak üzere gittiği Cibuti'de düzenlediği basın toplantısında, 1 Kasım'da BM'ye ortak bir mektup gönderildiğini belirterek, tüm ülkelerin "İsrail'e" silah satmayı bırakması çağrısında bulunulduğunu, "İsrail'e silah satmanın, onun soykırımına ortak olmak anlamına geldiğinin her fırsatta tekrarlanması" gerektiğini söyledi .
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, "İsrail'in" eylemlerinin bölgeyi savaşın eşiğine getirdiğini söyledi.
Geçtiğimiz ay Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM'ye "İsrail'e" silah ambargosu uygulanması çağrısında bulunarak, bunun Gazze'ye yönelik savaşı sona erdirmek için "etkili bir çözüm" olacağını söylemişti.
Erdoğan, Gazze'deki savaşı sona erdirmek için baskıyı artırmak amacıyla "İsrail'e" karşı kapsamlı bir silah ambargosu uygulanmasının gerekli olduğunu belirterek, işgalin, bölgeye "çatışma alevlerini" yaymaya çalıştığını ileri sürdü.
İşgalin " Gazze'deki bu devam eden soykırımın bedelini er ya da geç ödeyeceği" uyarısında bulunan Obama, Gazze'de, Filistin'in bazı bölgelerinde ve Lübnan'da ölenlerin sadece kadınlar, çocuklar ve masum siviller olmadığını, aynı zamanda "insanlığın ve uluslararası düzenin" ölümünü temsil ettiğini kaydetti.