Azerbaycan'a yönelik toprak talebinden tamamen vazgeçmeyen Ermenistan, Erivanlı yetkililerin barış bildirileri karşısında silahlanmaya devam ediyor. Nikol Paşinyan hükümeti için yeni bir ordu kurmanın Bakü ile barış anlaşması imzalamaktan daha önemli ve öncelikli olduğu şimdiden kesin olarak söylenebilir. Bu yeni bir kanıt.
Geçen hafta Ermenistan hükümeti Savunma Kanununda değişiklik yapılmasını öngören bir paketi onayladı. Bu değişikliklerle birlikte Ermenistan'ın toprak savunma sistemi de kökten değişiyor. Yeni değişiklikler kapsamında mevcut gönüllü sisteminin yerini Bölgesel Savunma Kuvvetleri alacak.
Kanun, Ermenistan topraklarında stratejik derinlik eksikliğinin, yerel gönüllü bölgesel savunma güçlerinin oluşturulmasını gerektirdiğini vurguladı. Belirli bölgelerdeki askeri birliklerde, kolordu koordinasyonunda yeni birlikler oluşturulacak. Bilgide, "Onların asıl görevi, tehditler sırasında Silahlı Kuvvetlerin düzenli birimlerine destek vermek olacak" ifadesine yer verildi.
Yani aslında "Azerbaycan tehdidi" bahanesiyle alternatif ordu oluşumlarının yaratılması söz konusu. Buna ne gerek var? Bu oluşumlar Azerbaycan'a karşı sabotaj, sabotaj yapmayacak mı?
Rovşan Maharramov
Askeri uzman Albay Rovshan Maharramov "Yeni Müsavat"a yaptığı açıklamada, Azerbaycan tarafının Ermenistan ile barış anlaşması imzalamak için adımlar attığını söyledi. Ermenistan barışa yönelik çeşitli adımlar atıyor. Bu adımlara her gün yenilerini ekliyorlar. Bunlardan biri "Savunma" yasasında değişiklik paketinin kabul edilmesi: "Bölgesel savunma birlikleri oluşturarak aslında savaşa hazırlandıklarını bir kez daha gösterdiler. Bölgesel savunma birlikleri yerel halktan oluşturulacak ve bu kişiler konuşlandırılmış askeri birliklerde, kolordu konuşlu bölgelerinde bulunan askeri birliklerde eğitim görecek ve eğitime katılacak. Kolordu için ek kuvvet rolünü oynayacaklar. Belki onlardan sabotaj grupları hazırlayacaklar. Bu sabotaj gruplarını Azerbaycan topraklarında provokasyon yapmak için kullanabilirler. Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarında sabotaj grupları aracılığıyla provokasyonlar yaptığı birçok kez yaşandı. Çoban olduklarını iddia eden Ermenilerin aslında sabotajcı oldukları tespit edildi. Yani bu tarz olaylar yaşandı. Daha sonra bu tür kişileri toprak savunma birlikleri adı altında yasallaştırıyorlar. Savaş çıkarsa, bölgesel savunma güçleri olarak adlandırılan yıkıcı gruplar serbestçe silahlanacak ve ortalığı kasıp kavuracak. Ermenistan yasalarında bu tür değişiklikler yaparak barışa değil savaşa doğru adımlar atıyor. Bir yandan Azerbaycan'a yönelik toprak iddialarını anayasalarından çıkarmalarını, bir yandan da gelecekte Azerbaycan'ı hedef alacak yıkıcı grupları yasallaştıran askeri yasalara ekleme yapmalarını talep ediyoruz. Barış antlaşması imzalanmadan, sınırların çizilmesi ve çizilmesi tamamlanmadan yasalarında bu tür değişiklikler yapmış olmaları da Ermenilerin provokasyona hazırlığının bir başka kanıtıdır. "Aslında Azerbaycan'a karşı yeni bir isimle provokasyon gruplarının oluşturulmasını yasaya dahil ettiler."
Etibar SEYİDAĞA