10058,5%-0,4
34,88% 0,06
36,73% 0,39
3043,35% -0,07
4868,50% 0,00
Bloomberg'in haberine göre Suriye'de Beşşar Esed rejiminin hızla çökmesi, Rusya'nın Afrika'daki nüfuzunu artırmak için kullandığı Hmeymim Hava Üssü’nü tehdit ediyor.
Şarku’l Avsat’ın Bloomberg'ten aktardığına göre Moskova bu üssü yakın zamanda darbe geçiren ve Batı ile bağlarını koparan Mali, Burkina Faso ve Nijer'e personel ve askeri malzeme göndermek için kullanıyor. Hava ikmali, Moskova'nın kıtada, özellikle de Orta Afrika Cumhuriyeti ve Sudan gibi yerlerde Soğuk Savaş dönemindeki nüfuzunun bir kısmını yeniden inşa etmesini sağladı.
Hmeymim Hava Üssü ve Tartus Deniz Üssü, Rusya'nın Afrika'daki askeri, siyasi ve ekonomik nüfuzunun ucuz ve etkili bir şekilde genişlemesini sağladı. Şimdi Rusya'nın kıtadaki operasyonlarını destekleyen ve ayrılan Batılı güçlerin bıraktığı boşluğu dolduran ağın elden geçirilmesi gerekebilir.
Beşşar Esed Lazkiye'deki Hmeymim Askeri Üssü’nü ziyareti sırasında bir Rus askeri tarafından karşılandı, 27 Haziran 2017. (AFP)
Libya merkezli bir düşünce kuruluşu olan Sadık Enstitüsü'nün direktörü Enes el-Kımati, “Güvenilir bir hava köprüsü olmadan Rusya'nın Afrika'da güç yansıtma kabiliyeti çöker ve Rusya'nın Akdeniz ve Afrika'daki tüm operasyonel stratejisi pamuk ipliğine bağlı hale gelir” dedi.
El-Kımati, Libya'nın doğusundaki yetkilileri destekleyen Rusya'nın Libya'daki dört hava üssünde (el-Hadim, el-Cufra, el-Kardabiye ve Brak eş-Şati) operasyonel kabiliyetlere sahip olmasına rağmen, bu üslerin Avrupa'daki hava sahası kısıtlamaları nedeniyle Moskova'dan yenilenmiş bir köprü için kullanılamayacak kadar uzakta olacağını söyledi.
Moskova merkezli Strateji ve Teknolojiler Analiz Merkezi Başkanı Ruslan Pukhov, Suriye hava üssünün Afrika operasyonları için ‘büyük bir kayıp’ olacağını, çünkü ‘tüm ikmal malzemelerinin Hmeymim üzerinden geçtiğini, bunun da Orta Afrika Cumhuriyeti gibi limanı olmayan bir ülke için özellikle önemli olduğunu’ bildirdi.
Moskova'nın Afrika'daki nüfuzunu yeniden inşa etme çabaları aslında 2018 yılında, Kremlin bağlantılı Rus paralı asker grubu Wagner’e bağlı askerlerin denize kıyısı olmayan Orta Afrika Cumhuriyeti'ne, ülkenin zor durumdaki devlet başkanını isyancıların saldırısına karşı savunmak üzere gönderilmesiyle başladı.
Savaşçılar 2019'da Libya'nın doğusundaki lider Halife Hafter'in başkent Trablus'u ele geçirme girişiminde kilit bir rol oynadı.
O zamandan bu yana Mali, Nijer ve Burkina Faso'ya silahlarla birlikte savaşçı da gönderen Rusya eski Sovyet bloğu dışındaki küresel ayak izini daha da artırdı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 12 Aralık 2017 tarihinde Suriye kıyısındaki Lazkiye'de bulunan Hmeymim Hava Üssü’nde bir konuşma yapıyor. (Sputnik - AP)
Söz konusu destek risk altında, ancak bu hükümetlere yakın isimler Rusya'nın onlara yardım etmeye devam etmenin bir yolunu bulacağını iddia ediyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın danışmanı Fidel Guanjika, ‘Rusya'nın bir B planı olacağını’, böylece ister Libya'yı daha güçlü bir sıçrama tahtası olarak kullansın, ister Kamerun veya Kongo'daki limanlar üzerinden Orta Afrika Cumhuriyeti'ne ulaşsın, Afrika'ya giden tedarik yollarının sağlam kalacağını ve ‘Orta Afrika Cumhuriyeti için hiçbir sonuç olmayacağını’ ifade etti.
Guanjika, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin gerekirse Rusya'dan Sahel bölgesindeki hükümetlere malzeme ve asker gönderilmesi konusunda Kremlin'e yardım etmeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.
Nijer'deki askeri cunta tarafından 2023'te atanan Başbakan Ali Lamine Zeine'nin iletişim sorumlusu İbrahim Hamidu da benzer düşünceleri tekrarladı: “Esed'in düşmesi ilişkilerimizi değiştirmeyecek. Rusya Nijer'i desteklemek için Türkiye üzerinden başka yollar bulabilir.”
Diğer yandan Burkina Faso'da cuntayı ve Rusya ile güçlü bağlarını destekleyen bir siyasetçi olan Monique Yeli Kam, Moskova'nın ‘kıtadaki etkisini sürdürmesine’ yardımcı olacak bir seçenek olarak Libya'yı önerdi.
Sudan'da 20 aydır devam eden iç savaşta da kilit bir rol oynayan Rusya, son dönemde Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) karşı mücadelesinde ordunun arkasında durdu. Rusya ayrıca, uzun zamandır hayalini kurduğu, ülkenin Kızıldeniz kıyısında teorik olarak lojistik ağını genişletecek bir üs için baskı yapmaya devam ediyor.
Suriye'nin Lazkiye kentinin güneydoğusundaki Hmeymim Hava Üssü’nde bir Rus savaş uçağı, Ekim 2015. (Sputnik)
Ancak bir Alman düşünce kuruluşu olan Konrad Adenauer Vakfı'nın Sahel Programı Direktörü Ulf Lessing'e göre Rusya'nın Afrika'daki geniş nüfuz ağını korumak kolay olmayacak.
Lessing, “Esed'in düşmesi Rusya'nın Afrika'daki askeri operasyonlarını önemli ölçüde sekteye uğratacak. Zira paralı asker tedarik etmek, mühimmat ve yeni silahlar getirmek için yapılan tüm uçuşlar Suriye üzerinden gerçekleşiyor. Artık Rusya'nın Afrika'daki katılımını azaltması gerekecek ve bu çok daha pahalıya mal olacak” ifadelerini kullandı.