Tarih: 20.09.2024 08:33

Eski Fransa Başbakanı: NATO, ABD’nin AB Üzerindeki Vesayet Aracıdır

Facebook Twitter Linked-in

Eski Fransa Başbakanı Dominique de Villepin'in kendisine AB'nin ABD'den bağımsız olup olmayacağını soran bir öğrenciye verdiği gerçekten şaşırtıcı yanıt.

Cevabında mevcut durumu, çoğunlukla "Avrupa ayağı" olarak adlandırdığı "inanılmaz derecede zayıf" olarak nitelendirdiği NATO aracılığıyla, "ABD'nin Avrupa üzerindeki vesayeti" olarak nitelendiriyor.

Bunun "devasa bir mesele" olduğunu, çünkü Avrupa'nın bağımsızlığını ve "siyasi egemenliğini" kazanmazsa "ABD ile Çin arasında yaşamayı umut edemeyeceğini" söylüyor. Özellikle, mevcut durumda Küresel Güney ülkelerinin "eğer kararlar Washington'da alınacaksa" Avrupa ile konuşmasının hiçbir anlamı olmadığını söylüyor.

Ayrıca AB'yi genişletmeye yönelik mevcut planların "durumu daha da kötüleştireceğine ve bu bağımlılık bağını daha da güçlendireceğine" inanıyor. Daha önceki bir AB genişleme turunda Fransa Dışişleri Bakanı iken "çoğu devletin AB'ye aslında NATO ile bağlarını güçlendirmek amacıyla katıldığını ve temel hedeflerinin NATO olduğunu" görmesinden "çok etkilendiğini" söylemişti. Onların gözünde bu, “Amerika Birleşik Devletleri'nin sağladığı koruma, şemsiyeydi."

Sanırım, bildiğim kadarıyla, ilk kez eski bir Fransa Başbakanı, AB'nin bağımsız bir varlık olmadığını, ABD'nin vesayeti altında olduğunu bu kadar doğrudan kabul ediyor.

Arnaud Bertrand

https://x.com/i/status/1836581558649786861




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —