17218,55%-0,18
43,76% 0,08
51,76% -0,18
7032,99% 2,56
11636,31% 0,68
CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Finike ilçesine bağlı Boldağ Mahallesi Gökliman mevkiinde planlanan madencilik faaliyetini Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda gündeme taşıdı. Kaya, projenin doğaya ve bölge halkına zarar vereceğini savunarak iptal edilmesini talep etti.
Genel Kurul’da yaptığı konuşmada Gökliman bölgesinin denizi ve doğal yapısıyla özel bir konumda olduğunu vurgulayan Kaya, burada yürütülmesi planlanan madencilik faaliyetinin çevresel riskler barındırdığını ifade etti.
Özellikle mavi bayraklı Gökliman Koyu’nun zarar görebileceğine dikkat çeken Kaya, oluşacak toz ve gürültü kirliliğinin hem insan sağlığını hem de ekosistemi olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Kaya, ilçenin uluslararası alanda “en sakin ilçe” unvanıyla anıldığını hatırlatarak, bu kimliği zedeleyecek bir maden ocağı planının büyük bir hata olacağını söyledi. “Birileri para kazanacak diye Finike’nin geleceği riske atılamaz” ifadelerini kullanan Kaya, turizm ve doğal yaşamın korunması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca Antalya’nın COP31 Küresel İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapacağını anımsatan Kaya, çevre duyarlılığının ön planda olması gereken bir dönemde böyle bir projenin gündeme gelmesini çelişkili bulduğunu dile getirdi.
Kaya, Finike’de planlanan madencilik faaliyetinin hayata geçirilmemesi gerektiğini belirterek konunun takipçisi olacaklarını açıkladı. Bölge halkının çevre ve yaşam alanlarını koruma mücadelesinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.