Bugün, 23 Mart 2026 Pazartesi
  • BIST 100

    15794,66%-2,01
  • DOLAR

    44,32% 0,07
  • EURO

    51,13% -0,31
  • GRAM ALTIN

    5880,96% -8,17
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

Firardaki Yetkiliden Tüyler Ürperten İtiraflar

Ma, Doğu Türkistan'da kurulan toplama kamplarının kapatılmadığını, devasa boyutlardaki bu tesislerde tutuklamaların ve esaretin bugün bile fiilen devam ettiğini doğruladı.

GÜNDEM 23.03.2026 07:52:47 0
Firardaki Yetkiliden Tüyler Ürperten İtiraflar

24 yıl boyunca Çin Komünist Partisi bünyesinde üst düzey görevler yapan ve sistemin iç yüzüne dayanamayarak ABD'ye sığınan Hui kökenli Müslüman yetkili Ma Ruilin, ülkedeki sistematik dini zulmü ve etnik asimilasyon politikalarını ilk ağızdan dünyaya duyurdu. Ma, Doğu Türkistan'da kurulan toplama kamplarının kapatılmadığını, devasa boyutlardaki bu tesislerde tutuklamaların ve esaretin bugün bile fiilen devam ettiğini doğruladı.

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) baskıcı politikalarına içeriden tanıklık eden bir devlet yetkilisinin itirafları uluslararası kamuoyunda şok etkisi yarattı. 24 yıl boyunca ÇKP sisteminde yükselen, son olarak Kansu eyaleti "Birleşik Cephe Çalışma Departmanı"nda (United Front Work Department) Parti Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan Hui kökenli Ma Ruilin, Şubat 2024'te Amerika Birleşik Devletleri'ne iltica ettikten sonra CNN'e çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Röportajda Çin'deki rahat ve statü sahibi yaşamını geride bırakma nedenini anlatan Ma, sistemin içinde kaldıkça hissettiği "suçluluk duygusuna" dikkat çekti. Annesini ve kız kardeşlerini Çin'de bırakmak zorunda kaldığını ve onları bir daha asla göremeyeceğini belirten eski yetkili, "Halka faydalı işler yapmıyorduk. Sistem her zaman şeytaniydi. Bu kafes gibi hayattan kaçmak istedim," ifadelerini kullandı.

Camiler Yıkılıyor, Çocuklara Din Yasaklanıyor

Ma Ruilin'in görev yaptığı Birleşik Cephe Çalışma Departmanı, Çin'deki azınlıklar, dini gruplar ve parti dışı kitlelerin kontrolünden sorumlu devasa bir mekanizma olarak çalışıyor. Ma, yürüttükleri faaliyetlerin doğrudan dini inançları yok etmeye yönelik olduğunu itiraf etti:

"İslamiyet söz konusu olduğunda camileri yıkıyorlar. Hristiyanlıkta haçları söküyorlar. Hangi din olursa olsun, çocukların ibadethanelere (cami, kilise, tapınak) girmesi kesinlikle yasak. Sadece bu kural bile dinin nesilden nesile aktarılmasını tamamen kesip atıyor."

Sistemin her köşe başında bir "1984 romanı" distopyası yarattığını belirten Ma, her caminin girişinde yüz tanıma kameraları olduğunu, sivil polislerin dini gruplar içine muhbirler yerleştirdiğini ve Hacca giden kafilenin bile ÇKP ajanları tarafından adım adım izlendiğini kaydetti.

"Toplama Kampları Hâlâ Açık, Etnik Temizlik Sürüyor"

Röportajın en kan donduran bölümü ise işgal altındaki Doğu Türkistan ve ÇKP'nin azınlık politikalarına dair itirafları oldu. Ma, inancını yaşamak isteyenlerin doğrudan hedef alındığını vurgulayarak şu acı gerçeği teyit etti:

"Özellikle XinJiang'da (Doğu Türkistan), eğer İslami inancınızı ifade ederseniz, toplama kampları var. Devasa sayılarda insanı oraya kapattılar ve şu an bile insanları tutuklayıp kapatmaya devam ediyorlar."

Bir Hui Müslümanı olarak, üst düzey bir göreve gelmesine rağmen ülkede her zaman "ikinci sınıf vatandaş" muamelesi gördüğünü belirten Ma, ÇKP'nin azınlıklara yönelik politikasını "sistematik bir etnik temizlik ve asimilasyon planı" olarak tanımladı. Ma, Uygurlar, Moğollar, Tibetliler ve Huilerin adım adım, sistemli bir şekilde asimile edildiğini, devletin "ana akımına" uymayan herkesin yutulduğunu belirtti.

"ABD Bana Kötülük Yapmama Özgürlüğü Verdi"

Konuştuğu için Çin devleti tarafından "vatan haini" ve "iki yüzlü" ilan edileceğini, geride bıraktığı ailesinin de büyük baskı göreceğini bildiğini söyleyen Ma Ruilin, "Ama ben öne çıkmazsam kim çıkacak?" diyerek sessiz kalmanın ağırlığına dayanamadığını ifade etti.

Amerika'ya gelişini "ruhsal bir kurtuluş" olarak niteleyen eski Çinli yetkili sözlerini şöyle noktaladı: "Çin'de hayatta kalabilmek için sürekli kötülük yapmaya devam etmek zorundasınız. ABD bana en azından kötülük yapmama özgürlüğü verdi."

“Bu itiraflar tarihin en büyük iddianamedir."

İstiqlal TV Türkçe Yayın Koordinatörü Muhammed Ali ATAYURT "Yıllardır Doğu Türkistan diasporasının meydanlarda, parlamentolarda ve uluslararası raporlarda haykırdığı o acı gerçek; 'Toplama kampları hâlâ aktif ve insanları yutmaya devam ediyor' feryadı, bugün bizzat zulüm mekanizmasının içinden gelen bir isim tarafından tescillenmiştir. Bu itiraflar, Pekin’in 'mesleki eğitim' yalanının maskesini bir kez daha düşürmüştür.

Ma Ruilin’in 'ABD bana kötülük yapmama özgürlüğü verdi' sözü üzerinde derin derin düşünmek gerekir. Bir devlet memurunun hayatta kalabilmek için 'kötülük yapmak zorunda' olduğu bir sistem, sadece bir halkı değil, topyekûn insanlık onurunu hedef almaktadır.

Soruyoruz; sistemin içindeki bir dişlinin dahi vicdan azabıyla itiraf ettiği bu devasa suçlar karşısında, dünya liderleri daha ne kadar 'stratejik sessizlik' oyununu oynayacak? Bir halkın evlatları camilerden koparılırken, yaşlıları kamplarda ölüme terk edilirken sessiz kalmak, o kötülüğe ortak olmak değil midir? Bu itiraflar artık birer 'iddia' değil, tarihin önündeki en büyük iddianamedir." Yorumunu yaptı.

Muhammed Ali ATAYURT-Istiqlal Haber

Yorum Yorum Ekle

MİLLİ KURULUŞLAR BİRLİĞİNDE BAŞKAN DEĞİŞTİ

Hatem’ül‑Enbiya Karargâhı: Biz sadece kendimizi için savaşmıyoruz, ümmetin payını da savunuyoruz

Teğmen Ebru Eroğlu’nun ihraç davası reddedildi

Adıyaman Valiliğinde Haftalık değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi

Tüketici 'güven'i azaldı!

Levi-Strauss’un düşünce mirası Bursa Nilüfer’de konuşuldu

Enez’de dev RES projesi... Gala Gölü ve antik SİT alanları tehdit altında mı?

Gebze'de GTÜ ile Gençlik Spor arasında 'yaz okulu' iş birliği

ABD "oyunun sonu"ndan söz ediyor, İran uzun savaşa hazırlanıyor

Batman'da özel hastane ücretlerine tepki: Vatandaşlar mağdur ediliyor

Besni’de selde mahsur kalan 4 çiftçi kurtarıldı - Videolu Haber

24-25 Mart Adıyaman hava durumu yağışlar devam edecek mi?

İzmir'in altyapısında rekorlar dönemi... 2 yılda 13 milyar lira

Bornova'da kadınlar deneyimlerini paylaştı, uzmanlar endometriozisi anlattı

Enerji Ajansı Direktörü: Bölgedeki savaş küresel ekonomiyi büyük tehlikeye atıyor

Brent petrol 108,57 dolardan işlem görüyor

Efeler Ligi’nde normal sezon bitti

Kocaeli'de Başiskele Kavşağı’nın silueti ortaya çıkıyor

Bursa Osmangazi'de girişimcilikte yeni dönem başlıyor

18 Milyon Öğrenci Ders Başı Yaptı: Sınav Sınıfları İçin Kritik Süreç

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Balkan Turu

MESKİ’den Altyapıya Güçlü Yatırım Hamlesi

Harbiye’de Sanat ve Müzik Şöleni

Osmangazi’de Miniklere Afet Bilinci Aşılanıyor

Filistinlilerin araçları kundaklandı: Yahudi çeteler saldırılarını artırdı

TÜRKYED Genel Başkanı Çelik: ‘Yeraltı su kaynakları tükenme riski altında’

Harbiye’de yıldızlar geçidi!

Bursa Osmangazi’de çocuklara afet bilinci aşılanıyor

Gazikültür’den “Ömrümün Hayal Perdesi”

Edirne Keşan Melek için tek yürek oldu

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

Zirvede patron belli...

Herkes Rütbesini Bilecek: Erzurumspor Zirveye Oturdu

Başkan Altın’ın Nevruz’u kutlama mesajı…

Oltu 'da gece saatlerinde kaza: 5 yaralı...

EMEĞİN, SABIR VE KARDEŞLİĞİN BAYRAMI MÜBAREK OLSUN”

Erzurum’un Siyaset Kürsüsü: İftar Sofrasından Gönül Köprülerine…

Bu bayramda kadim şehir Erzurum'un sıkıntıları bitsin artık…

Başkan Oral'dan Ramazan Bayramı mesajı

Atatürk Üniversitesi Ev Sahipliğinde Dev Organizasyon: KUDAKAF'26 Kapılarını Açıyor

"Çanakkale” bir milletin diriliş mührüdür…

18 Milyon Öğrenci Ders Başı Yaptı: Sınav Sınıfları İçin Kritik Süreç

Osmangazi’de Miniklere Afet Bilinci Aşılanıyor

Bursa Osmangazi’de çocuklara afet bilinci aşılanıyor

Okullarda ikinci ara tatil sona erdi: 18 milyon öğrenci ders başı yaptı

Tam burslu eğitim fırsatı için son başvurular 27 Mart

18 milyon öğrenci sınıflara döndü... Ders yeniden başladı

Sakarya Büyükşehir Akademi’de yeni dönem başlıyor

Kastamonu'da bir lisenin hüzünlü gururu... O hatıralar sınıftaki müzede yaşatılıyor

MEB’den “Orman Haftası” için okul öncesi etkinlik takvimi

Kocaeli'de 230 çocuk binicilikle tanıştı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17

YAZARLAR