Bugün, 12 Mart 2026 Perşembe
  • BIST 100

    16406,97%1,32
  • DOLAR

    44,11% 0,08
  • EURO

    51,02% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7337,76% 0,03
  • Ç. ALTIN

    11798,29% -0,24

Firma temsilcileri: Yükselen akaryakıt ve maliyetler otobüs taşımacılığını zorluyor

Batman Şehirlerarası Otobüs Terminali'ndeki firmalar, artan akaryakıt fiyatları ve yükselen işletme giderleri nedeniyle sefer sayılarını azaltmak zorunda kaldıklarını belirtti. Bayram öncesi beklenen yolcu yoğunluğunun da yaşanmaması, otobüs sektörünü zo

GENEL 12.03.2026 14:01:46 0
Firma temsilcileri: Yükselen akaryakıt ve maliyetler otobüs taşımacılığını zorluyor

Batman Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde İLKHA mikrofonuna konuşan firma temsilcileri, artan maliyetler ve azalan yolcu sayısı nedeniyle şehirlerarası otobüs taşımacılığının zor bir dönemden geçtiğini ifade ettiler.

Temsilciler, Ramazan ayı ve yaklaşan bayram tatiline rağmen otogarda beklenen yoğunluğun oluşmadığını belirterek, sektörün ayakta kalabilmesi için destek gerektiğini dile getirdiler.

Ramazan Bayramı öncesinde her yıl yaşanan yolcu yoğunluğunun bu yıl görülmediğini belirten sektör temsilcileri, ekonomik şartlar nedeniyle vatandaşların seyahat planlarını ertelediğini ifade ettiler.

Sürekli artan akaryakıt fiyatları, personel giderleri, bakım masrafları, otoban ve otogar ücretlerinin işletme maliyetlerini ciddi şekilde yükselttiğini dile getiren temsilciler, bu durumun otobüs firmalarını sefer sayılarını azaltmaya zorladığını söylediler.

Yolcu sayısındaki düşüş ve artan giderlerin sektör üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu belirten firma yetkilileri, birçok firmanın seferlerini iptal ettiğini veya minimum seviyeye indirdiğini ifade ettiler.

Faysal Şanlı

"Otobüs sektörü çökmek üzere"

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamların işlerini yüzde yüz etkilediğini belirten Otobüs firması temsilcisi Faysal Şanlı, "Şu anda hep zararına çalışıyoruz. Otogar gördüğünüz gibi bomboş, yolcu yok. Herkes uçakla gidiyor. Dönüşlerde biraz kıpırtı var ama o da bizi kurtarmıyor. Gidişler neredeyse yok denecek kadar az. Hep zarardan başka bir şey yapmıyoruz. Otobüs sektörü çökmek üzere. Sefer sayıları da azalacak. Ramazan ayı nedeniyle iptaller oluyor. Bayram tatili yaklaşmasına rağmen maddi sıkıntılardan dolayı insanlar eskisi gibi gelip gitmiyor artık. Bu durum bizi olumsuz etkiliyor. Özellikle bölgemizdeki otobüs işletmecileri şu anda çok zor durumda." dedi.

"Sektörün büyük kısmı zarar ediyor"

Maliyetlerinin her gün arttığına dikkat çeken Şanlı, "Herkes sıkıntı içinde. Her gün maliyet artıyor. Akaryakıta gelen zamlar, yağ, bakım ve diğer giderler sürekli yükseliyor. Her şey arttığı için gidiş gelişlerimiz hep zarar yazıyor. Şu anda otobüs sektörünün neredeyse yüzde doksanı zarar ediyor. Şu anda bayram yoğunluğu da yok. Sadece gelişler var ama onlar da eskisi gibi değil. Eskiden ek servisler çıkarıyorduk, şimdi ise ek servis yok. Yetkililerin bu konuya el atması gerekiyor. Akaryakıttan dolayı bize özel bir indirim yapılması lazım. Uçaklarda ve bazı özel sektörlerde indirimler var ama otobüs sektöründe herhangi bir indirim yok." ifadelerini kullandı.

"Otogar ücretleri ve cezalar da arttı"

Şanlı, "Otogarlarda da sıkıntılarımız var. Otogar ücretleri çok fazla arttı. Artık otogar paralarını ödeyemeyecek duruma geldik. Trafik cezaları da yükseldiği için yola çıkmakta zorlanıyoruz. Şu anda yolcu yoğunluğu yok. Rekabetten dolayı bilet fiyatlarını da artıramıyoruz. Uçaklar çok düşük fiyatlarla yolcu taşıyor. Bu durum bizi ciddi şekilde etkiliyor. Örneğin İstanbul–İzmir hattında uçaklar bin TL civarında yolcu taşıyabiliyor. Zaten sektörün durumu ortada. Otogara bakıyorsunuz, personelden başka kimse yok." diye konuştu.

Heves Tiney

"Otobüsler çoğu zaman boş gidiyor"

Bir diğer otobüs firması temsilcisi Heves Tiney ise "Şu anda gidişlerde arabalar neredeyse tamamen boş gidiyor. Yolcu yok. Dönüşlerde ise bayrama bir hafta kalmış olmasına rağmen ancak normal bir yoğunluk var, o da çok dolu sayılmaz. Çünkü ekonomik durumdan dolayı mazot, personel, otoban ve otogar giderleri oldukça yüksek. Fiyatlar yüksek olduğu için şu anda otobüs işletmeciliği zararına yapılıyor. Bir otobüs burada otogarda yatsa günlük en az beş bin lira zarar ediyor. Bunun kaskosu var, yıllık sigortaları var. İnsanlar 'otobüsü var' diyor ama gerçekte durum öyle değil; işletmeciler perişan durumda ve şu anda yürüyemez hâle geldiler." dedi.

"Sefer sayıları ciddi şekilde azaldı"

"Bayram geliyor ama vatandaş da gidemiyor." diyen Tiney, konuşmasına şöyle devam etti:

"Çünkü bilet fiyatları düşük olduğu için yolcular yine uçakları tercih ediyor. Eğer mazot biraz daha düşse, şu anda 70 lira civarında olan fiyatlar daha aşağı gelse, biz de İstanbul'a çok daha uygun fiyatlarla yolcu taşıyabiliriz. Şu anda hem vatandaşlar hem de biz mağdur durumdayız. Yolcu az olduğu için sefer sayıları da düşüyor. Eskiden 5 günde buradan 9 sefer gönderirken, şu anda İstanbul’a günde sadece bir sefer gönderebiliyoruz. Normalde günde en az yirmi beş otobüs İstanbul seferi olurdu, fakat şu anda oruç nedeniyle ancak 5 ya da 7 sefer yapılabiliyor."

"Böyle giderse kontak kapatacağız"

Tiney, "Tabii bu sadece sefer sayısıyla ilgili değil. Personel giderleri var, lastik giderleri var. Bugün bir lastik almaya kalktığınızda on beş bin lira deniliyor. Bir otobüste altı lastik var ve kışlık, yazlık lastikler sürekli değişiyor. Tatilin kısa olması da işimizi olumsuz etkiliyor. İnsanlar fazla seyahat etmiyor. Yetkililer ne yaparsa yapsın, aslında bu sadece bizim değil bütün vatandaşların sorunu. Yakıt fiyatları, otoban ücretleri gerçekten çok yüksek. Bu yüzden otobüs işletmecileri şu anda çok zor durumda. Böyle giderse en sonunda kontak kapatmak zorunda kalacaklar. Çünkü vatandaş da artık yolculuk yapamıyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Yorum Yorum Ekle

Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

TİHEK’te "İslamofobi ile mücadele" paneli düzenlendi

Adıyaman’da Yeşilay Haftası Satranç Turnuvası gerçekleştirildi

Adıyaman’da Geleneksel Okçuluk Heyecanı yaşandı

Bursa Osmangazi'de Anadolu’nun kahramanlık türküleri yankılandı

Kırmızı bültenle aranan 16 şahıs Gürcistan’da yakalandı

Malatyalılardan Kürecik NATO Radar Üssü ve Patriot tepkisi

Kırmızı bültenle aranan 13 kişi Gürcistan’da yakalandı

İran, siyonist Şin Bet karargahına İHA'yla hedef aldı

Yuvamız Bakırköy’de miniklere “Sıfır Atık” eğitimi

Edirne 2. Amatör’de gruplar belli oldu

Fitre sadece bir yardım değil, oruçtaki kusurları tamamlayan ibadettir

Konya’da kütüphanelerde masa rezervasyonu uygulaması

Çin’in en büyük siyasi toplantısı sona erdi

Konya Karatay’da online rezervasyon dönemi genişliyor

Ordu OKSM'DE Ramazan'ın manevi ışıltısı

Süt ve süt ürünlerinde yoğurt üretimi arttı

Konya’da trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti

Diyarbakır'da otomobil yayaya çarptı

Merkez Bankası rezervleri 197,5 milyar dolara geriledi

İran'ın 41. dalga operasyonu başladı: "Düşmanın her seviyedeki zulmüne tereddütsüz cevap verilecek"

Ömer Kocakaya, Adıyaman’da kaybolmaya yüz tutmuş mesleğini 40 yıldır sürdürüyor - Videolu Haber

Elazığ Valiliği’nden at arabasıyla hasta taşınması iddiasına açıklama

İlaç fiyatlarında yeni kur düzenlemesi yürürlüğe girdi

Kenya’da sel felaketinin sebep olduğu can kaybı yükselmeye devam ediyor

Bakan Göktaş, BM KSK 70'inci oturumu kapsamında ikili görüşmelerde bulundu

Bakan Tekin 12 Mart programına katıldı

Edirne’de 2026 çeltik ekim başvuruları başladı

Paris’te "Türkiye-NATO: Gelecek perspektifleri" konferansı düzenlendi

Ziraat mühendislerinden çiftçilere kritik uyarılar

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

Erzurum’un Prangalarını Kırdığı Gün: 108. Yıl Gururu Havuzbaşı’nda Kutlandı

Başkan Oral , 12 Mart Erzurum’un Düşman İşgalinden  Kurutuluşu ve İstiklal Marşının Kabulü Münasebetiyle Bir Mesaj Yayımladı

Rektör Hacımüftüoğlu’yla başlayan “Öğrencilere Ramazan Jesti”nde bir adım daha: "Işıklı Yol" gelenekselleşti…

Alperenlerden gönül sofrası…

LİDER ERZURUMSPOR'A İSTANBUL'DA ŞOK

YAKUTİYE'NİN ÇOCUKLARI TÜRKİYE ŞAMPİYONASI YOLUNDA...

12 MART'IN IŞIĞI ERZURUM'UN HÜRRİYET'E KAVUŞTUĞU GÜNDÜR

BÜYÜKŞEHİRİN GENÇLERİ ZİRVEDE

ERZURUM: U-14 YAŞ TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR...

Vedat Kan’la 25. Gün Programında Dijital Çağın İki Büyük Tehdidi: Dezenformasyon ve Bağımlılık

Yuvamız Bakırköy’de miniklere “Sıfır Atık” eğitimi

Konya Karatay’da online rezervasyon dönemi genişliyor

YKS başvuru süreci bugün sona eriyor

Okullarda ikinci ara tatil yarın başlıyor

Malatya Meslek Lisesinin yeniden inşası için imzalar atıldı

Bingöl Üniversitesinde “Yeni Nesil Üniversite Vizyonu” toplantısı gerçekleştirildi

Bursa'da genç usta adaylarına uygulamalı eğitim

Sözleşmeli öğretmen ek atama sonuçları açıklandı

Minik yürekler ilk seccadeleriyle namazla tanıştı

Büyükşehir’den Gençlere Üniversite Desteği

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14

YAZARLAR