Haberi Sesli Oku

GazetecilikAna akım medyada gazetecilik etiğinin büyük düşüşü:

GazetecilikAna akım medyada gazetecilik etiğinin büyük düşüşü:

Medya dürüstlüğündeki kriz hesap verebilirliği ve nesnelliği gerektirir.

Bir zamanlar demokratik toplumların temel taşı olan gazeteciliğin bütünlüğü, günümüzün hızla gelişen medya ortamında önemli zorluklarla karşı karşıyadır. Finansal baskılar, teknolojik ilerlemeler ve politik etkiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler gazetecilik etiğinin aşınmasına katkıda bulunmaktadır. Örnekler arasında Reuters, NBC ve NYT'nin iddia edilen taraflı gazetecilikleri yer almaktadır.

Finansal Baskılar ve Tehlikeye Giren Dürüstlük

Ekonomik kısıtlamalar, muhabirlerin haberler için ödeme kabul ettiği ve nesnelliği tehlikeye atan "çek defteri gazeteciliği" gibi uygulamalara yol açtı. Örneğin, Nijerya'da "kahverengi zarf gazeteciliği" yaygındır ve muhabirlerin düşük maaşlar nedeniyle rüşvet kabul ettiği iddia edilir ve bu da basının güvenilirliğini zedeler.

Teknolojik Gelişmeler ve İçerik Kalitesi

Dijital çağ, haber kuruluşlarının doğruluktan çok hıza öncelik verdiği ve basın bültenlerini sıklıkla doğrulama yapmadan yeniden yayınladığı "churnalism"i başlattı. Cardiff Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırma, Britanya'nın kaliteli basınındaki haberlerin %80'inin özgün olmadığını ortaya koydu ve bu da araştırmacı gazetecilikteki düşüşü vurguladı. Ayrıca Los Angeles Times, fikir yazılarında siyasi içeriği etiketlemek için yapay zeka tarafından üretilen bir özellik sunarak, fikri haberlerden ayırmayı ve okuyuculara farklı bakış açıları sunmayı amaçladı.

 

Siyasi Etkiler ve Medya Güvenilirliği

Siyasi baskılar gazetecilik etiğini daha da zorluyor. Güç ve kârla hareket eden medya patronları, etik gazeteciliği tehlikeye atmakla suçlanıyor ve sektörü kırılma noktasına getiriyor. Dahası, özel bilgilerin sızdırıldığı New York Times doxing skandalı gibi olaylar, etik standartlardan rahatsız edici bir sapmayı yansıtıyor ve kamu güvenini zedeliyor.

Vaka Çalışması: Reuters'ın Hint Teknolojisi Hakkındaki Raporu

Dikkat çekici bir örnek, Reuters'ın Hindistan'ın iflas etmiş bir siber güvenlik firması olan Appin'i "kiralık bilgisayar korsanlığı" yapan bir kuruluş olarak tasvir etmesidir. Eleştirmenler, bu nitelendirmenin güncel olmayan bilgilere dayandığını ve somut kanıtlardan yoksun olduğunu, bunun da Hindistan'ın itibarını zedelemek için kasıtlı bir girişim olduğunu öne sürdüğünü savunuyor. Reuters'ın ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafından finanse edilmesi, özellikle bu tür anlatılar jeopolitik çıkarlarla örtüştüğünde, raporlamada olası önyargılar konusunda endişelere yol açıyor.

Reuters'da gazetecilik yapan Bay Raphael Satter, Hindistan karşıtı önyargıya sahip olmakla suçlandı ve Hindistan mahkemeleri geçmiş makalelerinin durdurulması için bir emir çıkardı. The Guardian'daki yakın tarihli bir makalede, Hindistan'ı yalnızca ailesi için ziyaret ettiğini savundu, ki bu gerçekte yanlıştır. Ayrıca, makaleleri için bilgi topluyor ve haberi için iş adamları ve siber güvenlik uzmanlarıyla görüşüyordu. Uygun onay olmadan bir OCI kartıyla ziyarette bulundu. İki olay, OCI normlarını ihlal ettiğini kanıtlıyor. 6-10 Eylül 2022 tarihleri ​​arasında düzenlenen Nullcon zirvesine katıldı ve eski bir Appin öğrencisine, Hindistan siber güvenlik sektörü hakkında yaptığı bir haberle ilgili olarak orada kendisiyle buluşmasını isteyen bir e-posta yazdı. Satter ayrıca Appin hakkında bilgi almak için Delhi'de birkaç Appin yatırımcısıyla yüz yüze görüştü.

 

Eski Amerikan İstihbarat Yetkilisi, Hindistan'a Karşı USAID Destekli Gazetecilik Konusunda Endişelerini Dile Getirdi

Bu endişelere ek olarak, eski bir Amerikan istihbarat yetkilisi olan John Rossomondo, Reuters'ın Hindistan ve Hint şirketlerine karşı taraflı gazetecilik yaptığı iddialarıyla ilgili ciddi iddiaları gündeme getirdi.

Yetkiliye göre Reuters, masum insanları hedef almak, iş portallarında ödül teklif ederek kişileri yasadışı olarak işe almak, hatta haksız tutuklamaları kolaylaştırmak ve eski Appin kadın çalışanlarından gecenin bir yarısı tuhaf saatlerde buluşmalarını istemek gibi şüpheli uygulamalara bulaştı.

Bu iddialar, ana akım medyanın belirli kesimlerindeki etik çöküşü daha da belirginleştiriyor; burada, jeopolitik gündemlere hizmet eden önceden tasarlanmış anlatılar lehine soruşturma titizliği terk ediliyor.

Azalan Kamu Güveni ve Gazeteciliğin Geleceği

Sonuç olarak, geleneksel medyaya olan kamu güveni son elli yılın en düşük seviyesine düştü. The New York Times ve NBC News gibi büyük kuruluşlar, şeffaflığı artırarak ve doğrudan izleyicilerle etkileşim kurarak güvenilirliği yeniden sağlamaya çalışıyor. Ancak, yanlış bilginin yayılması ve haber ile fikir arasındaki çizgilerin belirsizleşmesi bu çabalara meydan okumaya devam ediyor.



Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Dün “Çanakkale Geçilmez” diyen ecdadımın; bugün tankın altına yatan torunu var!

Kutlu Olsun; tüm dünyaya haykırılarak duyurulan bu mesaja…

UÇAR, AYAKKABI BOYACILARI VE TAMİRCİLERİ İLE İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

"Tarih Bizi Çağırıyor: Çanakkale Ruhu, Cumhuriyet’in Temelidir!"

Arz Tv Erzurum: şehrin gündemini belirlemeye devam ediyor…

DADAŞLAR AMEDSPOR'A ZEHİR OLDU

İl Başkanı Ahmet Eşref Yılmaz’dan İmamoğlu’na çağrı var: Sakın Erzurum’a gelme!

Erzurum’da apartman yangını: 10 kişi hastanelik oldu

Vefat / Taziye

Erzurum’un yeni bir eğlence mekânı var artık “Karaköy Şefline” sizin için, size özel…

 Üniversite adaylarına sınav provası

MABEM öğrencilerinden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitü’ne ziyaret

Bursa Gemlik'te öğrencilere 'çevre' farkındalığı eğitimi

Lise öğrencileri dünya robot yarışmasında birincilik aldı

TEV'in tamamlayıcı bursları ile eğitime destek

'Maarif Modeli Okulları'na yoğun ilgi

TESSEP'ten çocuk iftarı: Hem eğlendiler hem öğrendiler

Mudanya'nın kırsalına 'çocuk akademileri' açılacak

Yapay zekâ destekli MEBİ 1 milyon öğrenciyi aştı

Manisa'dan karbon ayak izi hesaplamasına önemli adım

Ankara'da 15 yıllık 'iftar' geleneği

İşgalciler Batı Şeria'daki saldırılarını sürdürüyor

Kahta Belediyesi’nden Ramazan Çarşısı’nda Kur’an-ı Kerim yarışması

 Üniversite adaylarına sınav provası

MABEM öğrencilerinden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitü’ne ziyaret

Motorlu kara taşıtlarında düşüş! Şubat'ta trafiğe 137 bin araç daha eklendi

18 Mart'a özel anma!

DEÜ öğrencileri Çanakkale’de şehitleri andı

DEM Parti'nin 'Suriye' iddiası yalanlandı

Batman'da kumar operasyonu: 41 kişiye para cezası

Başkan Tutdere, iftar sofrasında Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Cenk Küpeli ve İş İnsanı Mustafa Kemal Akın’ı ağırladı

Gebze Trabzonlular Derneği geleneksel iftar yemeğinde bir araya geldi

Brent petrolün varili 71 dolar seviyesinde

Vali Varol’dan ‘18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’ mesajı

Düşük lastik basıncı kazalara davetiye çıkarıyor

Mardin’in çok kültürlü kimliği Ramazan’da pekişti

Düzce'de motosiklet kazası: 1 yaralı

İzmit'te 'Çanakkale Ruhu Karma Sergisi' açıldı

Kocaeli'de tasavvuf musikisi gönülleri mest etti

Çanakkale Geçilmez

Bakan Göktaş: 1 milyar 224 milyon lira tutarındaki SED ödemesini hesaplara yatırdık

Adıyaman Belediyesi ikinci Kreş ve Gündüz Bakımevinin temelini attı - Videolu Haber

Çayırova Belediyesi, Ankaragücü'nü mağlup etti

HAMAS'tan Arap ve İslam dünyasına çağrı: Sokaklara ve meydanlara çıkın

Milletvekili Şan’dan 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı

AK Parti’li Kablan 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı

İsrail'in Suriye'nin güneyindeki Dera’ya düzenlediği baskınlarda iki kişi hayatını kaybetti

Side Limanı'nda geleceğe miras hayat buluyor

Uludağ İçecek'te yeni yapılanma

Sisi: Süveyş Kanalı bölgedeki durum nedeniyle ayda 800 milyon dolar kaybediyor

Yükleniyor