Tarih: 06.09.2024 09:40

Gazze ateşkesi hem HAMAS'a hem de İsrail'e bağlı

Facebook Twitter Linked-in

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanmasının hem Filistin'deki radikal hareket HAMAS'a hem de İsrail hükümetine bağlı olduğunu ve ABD'nin önümüzdeki günlerde onlardan yanıt almayı umduğunu söyledi.

"Bu noktada, bana öyle geliyor ki, her iki tarafın da bu kalan konularda evet demesi gerçekten önemli. Ve biz - her şeyden önce bu çabadaki ortaklarımız olan Mısır ve Katar ile - çok aktif görüşmeler içindeyiz," dedi Haiti'ye yaptığı ziyarette gazetecilere. "Ve önümüzdeki günlerde İsrail ile paylaşacağımızı ve onların da Hamas ile, üçümüzün, kalan çözülmemiş soruları nasıl çözeceğimize dair düşüncelerimizi paylaşacağını umuyorum."

ABD'li üst düzey diplomat, ateşkes anlaşmasının mümkün olup olmayacağının büyük ölçüde HAMAS ve Siyasi Büro Başkanı Yahya Saria'ya bağlı olduğunu söylemişti.

15-16 Ağustos'ta Doha, Gazze Şeridi'nde tutulan rehinelerin serbest bırakılması ve orada ateşkesin uygulanması konusunda bir anlaşmaya varmayı amaçlayan yeni bir istişare turuna ev sahipliği yaptı. Mısır, Katar ve ABD liderleri, görüşmelerin ardından yaptıkları ortak açıklamada, müzakerelerin olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini söyledi.

 

Görüşmelerin bir sonraki turu 25 Ağustos'ta Mısır başkentinde yapıldı. İsrail heyeti, Mossad direktörü David Barnea liderliğinde Mısır başkentine ulaştı. Hamas Sözcüsü İzzet el-Rişek, hareketin heyetinin Mısır ve Katar'dan arabulucularla yaptığı görüşmenin ardından Kahire'den ayrıldığını söyledi. Ona göre Hamas, İsrail'in hareketin 2 Temmuz'da kabul ettiği şartları yerine getirmesi konusunda ısrar etti. 28 Ağustos'ta arabuluculuk çalışma grupları Doha'da yeniden toplandı.

2 Eylül'de Axios, ABD Yönetimi'ne atıfta bulunarak ABD Başkanı Joe Biden'ın önümüzdeki günlerde ateşkes anlaşmasının nihai versiyonunu sunmayı planladığını bildirdi. İsrail ve Hamas'ın yeni ABD önerisine yanıtlarını sunmak için bir hafta süreleri olması bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —