Bugün, 10 Nisan 2025 Perşembe
  • BIST 100

    9488,53%2,30
  • DOLAR

    37,91% -0,18
  • EURO

    42,12% 1,22
  • GRAM ALTIN

    3800,83% 0,96
  • Ç. ALTIN

    6198,95% 0,61

Gerçek narsist kimdir?

Son yıllarda narsistik kişilik bozukluğu, popüler kültürde sıkça konuşulan bir konu haline geldiğini belirten uzmanlar, insanların birbirlerini sıklıkla ‘narsist’ olarak itham ettiklerini söylüyor.

GENEL 7.04.2025 16:34:39 0
Gerçek narsist kimdir?

Herkesin narsistik özelliklere sahip olduğunu ancak bu durumun hemen bir kişilik bozukluğu olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Emine Yağmur Zorbozan, son yıllarda popüler kültürde sıkça konuşulan bir konu haline gelen narsistik kişilik bozukluğu hakkında açıklamalarda bulundu.

Herkesin narsistik özellikleri var!

Narsistik kişilik bozukluğunun son dönemde popüler ve magazinsel bir hale geldiğini dile getiren Dr. Emine Yağmur Zorbozan, “Bir narsist endüstrisi olduğunu düşünüyorum. Bu konuyla ilgili birçok paylaşım yapılıyor. Herkes birbirine ‘partnerim narsist, annem narsist, babam narsist’ gibi söylemlerle narsist yaftası yapıştırıyor.” dedi.

Herkesin narsistik özellikleri olduğuna dikkat çeken Zorbozan, “Narsisim dediğimiz şey kişinin kendi çıkarlarını ön planda tutarak egosunu beslemesinin bir anlamda psikolojik ismi. Dolayısıyla herkesin narsistik özellikleri var. Ancak bir insana kişilik bozukluğu tanısı koyulabilmesi için bu narsistik özelliklerin ergenlik döneminden beri hayatında olması, bütün ilişkilerinde, sosyal ilişkilerinde, akademik ilişkilerinde işlevselliğini bozması, tekrarlayan sorunlara sebebiyet vermesi gerekiyor.” açıklamasını yaptı.

Narsistlerin en önemli özelliği başkalarını kolayca kullanabilmeleri ve empati yeteneklerinin olmayışı

Narsistik kişilik bozukluğunun her 100 kişiden 1’inde görülen bir kişilik bozukluğu olduğunu aktaran Dr. Emine Yağmur Zorbozan,  “Ancak teşhisi koymak psikiyatri hekimlerinin işidir. Narsistik özelliği olmayan insan yok. Narsistik özellikler aslında bizi hayatta var eden şeyler. Çünkü kişi önce kendisine faydalı olacak ki sonra etrafına, çocuklarına, ailesine, topluma faydalı olabilsin.” dedi.

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip insanların en önemli özelliğinin ise kendi çıkarları için başkalarını kolayca kullanabilmeleri ve en önemli kişilik özelliklerinin de empati yeteneklerinin olmayışı olduğuna vurgu yapan Zorbozan, “Bir insana narsistik kişilik bozukluğu tanısı koyabilmek için en önemli kriter bu insanın non-empatik olmasıdır. Aynı zamanda sürekli başkaları tarafından kıskanıldıklarını düşünürler. Paranoid bir tutumları olabilir ve sürekli pohpohlanma, değer görme ihtiyaçları vardır. Eğer değer görmüyorlarsa, istedikleri geri dönüşü alamadılarsa saldırgan olma, aşağılayıcı tutumlara girme gibi özellikleri olabiliyor.” şeklinde konuştu.

Narsistik kişilik bozukluğunda, içgörü oranı düşük oluyor…

Narsistik kişilik bozukluğunun en temel tedavisinin uzun süreli psikoterapiler olduğunun altını çizen Dr. Emine Yağmur Zorbozan, “Bu psikoterapilerde yüzleştirme teknikleri, birtakım davranışsal öneriler gibi teknikler kullanılabiliyor. Depresyon gibi farklı hastalıklar da eşlik ediyorsa hastalar ilaç tedavisinden de fayda görür.” dedi.

Narsistik kişilik bozukluğu olan kişilerin tedaviye genellikle orta yaşlarının başlangıcında geldiklerini dile getiren Zorbozan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hayatlarında ciddi anlamda kayıplar verdikleri zaman patolojileriyle yüzleşebiliyorlar. İş hayatları, evlilikleri yolunda gitmiyor, çocuklarıyla araları açılmaya başlıyor ve bir şekilde bir kayıp yaşıyorlar. O kayıp için kendilerini değiştirmek amaçlı değil de genellikle yas tutmak amaçlı terapistlere başvuruyorlar.

Narsistik kişilik bozukluğu, içgörü oranlarının düşük olduğu bir kişilik bozukluğudur. Ancak eğer kişide böyle bir patern sezinlediysek onu incitmeden, tedaviye olan bağını koparmadan bir takım ufak yüzleştirmelerle sürece girebiliyoruz. Eğer kişi gerçekten düzelmeyi istiyorsa bütün narsistik özellikleri ondan koparamasak da en azından işlevselliğini toparlayabiliyor, daha uzun süreli sağlıklı ilişkiler yaşamasını sağlayabiliyoruz.” (İLKHA)

Şanlıurfa’da seyir halindeki otomobil alev aldı

Gazze'de şehit sayısı 50 bin 886'ya yükseldi

Kongo Nehri'nde alabora olan teknede 50 ölü

HÜDA PAR Elazığ İl Başkanlığı’ndan okul kantinlerinde boykot ürünlerinin satılmasına tepki

Bursa İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Aktau’da büyük beğeni topladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM heyetini kabul etti

Siirt Üniversitesi’nden laparoskopik tohumlama adımı

Şanlıurfa’da park halindeki otomobil alev aldı

Bursa Kitap Fuarı’nda Osmangazi'nin konukları belli oldu

Düzce’de genç okçular hedefi vurdu

Çayırova 'Akıl ve Zeka Oyunları'na hazırlanıyor

Afganistan'da mühimmat deposu patladı: 4 yaralı

Filistinli ressamların fırçasından "Hâlâ Yaşıyorum" sergisi

Meteoroloji'den Bursa'ya kar yağışı uyarısı

Batman Valiliğinden zirai don uyarısı

Kuyumcular: Altın daha da yükselmeden yatırım yapılmalı

Vali Zorluoğlu: 'Kral Yolu, Diyarbakır’ı kültürel ve tarihî turizmin merkezi haline getirecek'

Genç müzisyen Doruk Ali Sezer’den piyano resitali

Manisa'da 485. buluşma için geri sayım

Battalgazi'de temizlik seferberliği sürüyor

Batmanlı öğrenciler Yunanistan'da Avrupa robot olimpiyatlarında yarışacak

Anamur'da Umre Ödüllü Bilgi Yarışması

Akçal’dan Ağırel ve Soykan tepkisi: 'Bu sadece haberciliğe değil, halkın bilgi alma hakkına da saldırıdır'

12 Nisan’da, 14 mahallede saat 06.00 ile 21.00 arası sular kesilecek

Dostluk çınarı toprağa kavuştu

Türkiye'nin ilk İklim Kanunu neler getiriyor? 14 soruda İklim Kanunu...

Palandöken’de Ekonomi Forumu başlıyor…

AB, ABD kararı sonrası vergi misillemesini 90 gün erteledi

Belediye Başkanı Geçit'in "taziye evleri" projesine bir destek daha!

Batman'da elektrik trafosu patladı: Mahalleli korku dolu anlar yaşadı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Erzurum Faaliyet Raporları

21. YÜZYILIN İLK ÇEYREĞİNDE TÜRK TARİHÇİLİĞİ, ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE ELE ALINDI

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ORGAN NAKLİ MERKEZİNDEN BÜYÜK BAŞARI: 1000. NAKİL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Başkan Sekmen’e başarılı anjio operasyonu…

“YÜKSEKÖĞRETİMDE STRATEJİK MÜKEMMELLİK” ÇALIŞTAYINDA ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ DE YERİNİ ALDI

KUDAKAF’25 HAZIRLIKLARI TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR: BÖLGENİN EN BÜYÜK KARİYER ETKİNLİĞİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Duyuyor musunuz? Erzurum ağlıyor…

Erzurum’da freni tutmayan kamyonet 6 aracı biçti: 7 yaralı

Meteorolojiden yıldırım düşmesi uyarısı

2024 - 2025 Sezonu Türkiye Curling 2. Lig Müsabakaları Erzurum Etabı başladı…

Kırklareli'de Başkan Bulut'tan minik öğrencilere yerel yönetim dersi

Okul koridorlarını çalkalayan iddia: Tatil 1 ay olacak

İzmir Çiğli'de hizmet içi 'temel ilk yardım' eğitimi

Ankara Keçiören'de 'Afet Müdahale'ye ilk yardım eğitimi

2025-DUS sınav giriş belgeleri yayınlandı

Bakan Tekin'den Çorum güzergahında 'çat kapı' ziyaretler

Yahya Kaptan Anadolu Lisesi’nden Uluslararası Matematik Arenasında Büyük Başarı

TÜBİTAK 2209-A Programı kapsamında AİÇÜ'nün 48 projesi kabul edildi

Fatıma Zehra Kız AİHL Proje Hafızlık için belirlenen sınav takvimi açıklandı

Konya Selçuklu'da öğrenciler eğlenerek öğrenecek

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 28 21 2 5 45 68
3.Samsunspor 29 15 8 6 11 51
4.Beşiktaş 28 13 6 9 14 48
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 28 12 10 6 7 42
7.Göztepe 28 10 9 9 10 39
8.Gazişehir Gaziantep 28 11 11 6 0 39
9.Kasımpaşa 29 9 8 12 -3 39
10.Antalyaspor 29 11 12 6 -19 39
11.Trabzonspor 28 9 10 9 9 36
12.Konyaspor 29 9 13 7 -7 34
13.Rizespor 28 10 14 4 -12 34
14.Bodrum FK 29 9 14 6 -10 33
15.Kayserispor 28 8 11 9 -12 33
16.Sivasspor 29 8 14 7 -8 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 28 4 17 7 -23 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41

YAZARLAR