Diaspora.TV'ye konuyla ilgili Çağdaş Azerbaycan Kültür Merkezi başkanı Cemal Mehmethanoğlu bilgi verdi .
Çağrıda aktivistler, COP29 organizatörlerinin ve katılımcılarının dikkatine, İran'ın demokratik olmayan ve sorumsuz hükümetinin Güney Azerbaycan'da yarattığı temel çevre sorunlarını sundu:
"Bu mektup aracılığıyla Güney Azerbaycan'ın çevre sorunlarının ve taleplerinin, kendisini haklı olarak dünya Azerbaycanlılarının çıkarlarının koruyucusu olarak tanıtan Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dikkatine sunulmasını umuyoruz.
1. Urmiye Gölü'nün İran hükümeti tarafından kasıtlı olarak kurutulması engellenmelidir! Bu öncelikle göl çevresinde yaşayan 15 milyon insanın hayatını doğrudan tehdit ediyor. Uzmanların tahminlerine göre tuz tozu, bir sonraki aşamada 500 kilometrelik bir yarıçapta potansiyel bir tehdit oluşturacak.
2. Ermenistan'ın Metzamor Nükleer Santrali'nden Araz Nehri'ne kimyasal ve radyoaktif atık dökülmesi durdurulmalı! Bu atıklar güney bölgelerde yaşayan insanlarda yaygın görülen akciğer, sindirim ve cilt kanserlerinin artmasına neden oluyor. Kirlilik Hazar Denizi'ni de etkiliyor ve uzun vadede ekolojik etkilerini daha da kötüleştirmesi bekleniyor.
3. Tebriz ve Binab'daki enerji santrallerinde akaryakıt yakılmasına derhal son verilmelidir! İsfahan, Arak, Tahran ve İran'ın diğer bölgelerindeki enerji santralleri halihazırda akaryakıt yakmayı bıraktı ve doğal gaz kullanmaya başladı.
4. İran hükümeti, Karadağ bölgesindeki Sungun bakır yatakları, Batı Azerbaycan'ın Tikantep bölgesindeki Zarşuran altın yatakları, Zencan ve diğer bölgelerdeki işletme amaçlı aşırı siyanür kullanımına son vermelidir. Güney Azerbaycan! Bu durum o bölgelerde hastalıkların artmasına ve çevreye geri dönülemez zararların gelmesine neden oldu.
5. Çevre aktivistlerine yönelik asılsız suçlamalarla uygulanan cezai yaptırımlara son verin! Casusluk ve yabancı ülkelerle temas kurmak gibi temelsiz suçlamalarla karşı karşıyalar."