9715,86%-0,18
35,49% 0,02
36,50% 0,59
3040,59% 0,11
4876,78% -0,12
Protestolar güçlenecek ve iktidarı korumak için "Gürcü Rüyası"...
Gürcistan'da gerilim ve sokak eylemleri bitmiyor. Şu anda ülke kamuoyu ikiye bölünmüş durumda. Bazıları Batı yanlısı politikayı desteklerken, bazıları da ülkede Batı'dan bağımsız bir hükümetin kurulmasını destekliyor.
Gürcistan İçişleri Bakanlığı, mitinge katılanları yasa dışı eylemleri durdurmaya ve hukuktan sapmamaya çağırdı.
Protesto eylemleri sadece Tiflis'te değil, Batum, Kobuleti, Özürget ve Gürcistan'ın diğer şehirlerinde de düzenlendi.
Bu arada Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabishvili, okullara protestolara katılma çağrısında bulundu: "Üniversitelerden sonra, Gürcistan'ın dört bir yanında gerçekleşen protestolara destek verme sırası okullara geldi."
Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, cumhurbaşkanının okul çocuklarına ülkedeki protestolara katılma çağrısını "hiçbir dayanağı olmayan ahlaka aykırı bir eylem" olarak nitelendirdi. Gürcistan'da devam eden protestoların arka planına karşı muhalefetle müzakere olasılığını kategorik olarak reddetti.
Gürcistan'ın Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Teya Maisuradze, AB ile müzakerelerin dondurulması nedeniyle istifa etti. Bunu X hesabında bildirdi. Maisuradze'nin ülkede istifa eden altıncı diplomat olduğunu da belirtelim.
2014'te Gürcistan'da sahnelenen Ukrayna senaryosunun tekrarı gibi görünüyor. Buna sokak çatışmaları, polise karşı şiddet ve diğer kabul edilemez faaliyetler de dahildir. Edinilen bilgiye göre, Gürcistan'a Balkanlar, Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinden çok sayıda provokatör getirildi. Görünüşe göre Gürcistan'da uygulanan meşhur senaryo, bu ülkenin "yeni Ukrayna"ya dönüşmesidir. Batı, nasıl Ukrayna halkını savaşa, bitmek bilmeyen zorluklara sürüklediyse, Gürcistan için de aynı planı uyguluyor. Gürcistan Devlet Güvenlik Servisi'nin verdiği bilgilerde, Gürcistan Parlamentosu yakınında düzenlenen mitinglerde bazı grupların yıkıcı ve şiddet içeren senaryolar düzenlemeye çalıştığı da belirtiliyor. Bu senaryolar, temel amacı güç kullanarak iktidarı ele geçirmek olan belirli siyasi partilerin ve STK'ların liderleri tarafından hazırlandı.
Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, ülkedeki muhalefeti protestolarda "koordineli şiddet" uygulamak ve anayasal yapıyı devirmeye çalışmakla suçladı. Bu tür eylemlerin, muhalefet partilerinin gayri meşru olarak tanınması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına gerekçe olabileceğini kabul etti.
Kobakhidze "Değişim için!", "Birlik!", "Güçlü Gürcistan!" ve "Gürcistan uğruna!" koalisyonlarına isim verdi.
Elhan Şahinoğlu
Siyaset bilimci Elhan Şahinoğlu, Yeni Müsavat'a, Gürcistan'da olayların iki veya üç senaryoya göre gelişebileceğini söyledi: "Ya eylemler güçlenecek, katılımcı sayısı artacak ve bu da sonunda 'Gücü Arzusu' kararıyla sonuçlanacak" Parti yeni parlamento seçimleri çağrısında bulunuyor. Şu anda, "Gürcü Rüyası"nın seçimi kaybetmesi ya da ülkeyi yönetmeye devam edebilmek için iktidarı elinde tutmak için daha güçlü baskılara başvurması kuvvetle muhtemel. Başbakan Irakli Kobakhidze'nin ülkenin AB üyelik sürecini 2028 yılına kadar dondurma hamlesi stratejik bir hataydı. Protesto dalgasını yoğunlaştıran da bu karardı. Hatta seçimlerde "Gürcü Rüyası" Partisi'ne oy verenler de protestoya katıldı. Hükümet içindeki bölünme de bir istisna değildir. Bu durum hükümeti daha da zor durumda bırakabilir. Ancak ikinci yol seçilebilir. Başka bir deyişle, protestocuların sayısını azaltmak için sıkı polis gücü kullanılabilir. Ancak bunun meseleyi sonlandırması pek muhtemel değil. Çünkü Gürcistan toplumu aslında iki parçaya bölünmüş durumda. Genç nesil Avrupa entegrasyonunu ve hükümetin istifasını talep ediyor. Eski nesil mevcut hükümeti destekliyor. Nisan 1991'de Gürcistan vatandaşları büyük bir çoğunlukla Zviad Gamsakhurdia'yı cumhurbaşkanı seçti. Ancak sadece 10 ay sonra Gamsakhurdia'yı devirdiler ve onu deviren güçler de onun eski destekçileriydi. Başkent Tiflis'te silahlı çatışmalar çıktı ve Gamsakhurdia ülkeden kaçtı. Aynı olaylar tekrarlanıyor. Gürcistan'ın mevcut Cumhurbaşkanı Salome Zurabishvili, iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi'nin desteklediği adaydı. "Gürcü Rüyası" Partisi'nin adayı Salome Zurabishvili, eski dışişleri bakanı ve eski cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili'nin desteklediği aday Grigol Vashadze'yi kazandı. Ancak zamanla Salome Zurabishvili ile onu destekleyen iktidar partisi arasında anlaşmazlık çıktı. Şu anda görüş ayrılıkları o kadar derinleşti ki, iktidar ve hükümet insanları sakinleşmeye ve evlerine dağılmaya davet ederken, cumhurbaşkanı ise tam tersine hükümete karşı miting ve sokak yürüyüşlerinin devam etmesi çağrısında bulunuyor. 14 Aralık'ta yeni bir çatışma çıkacak. Gürcistan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 14 Aralık'ta yapılması gerekiyor. İktidar partisinin bir adayı var. Ancak Salome Zurabishvili, 14 Aralık'tan sonra başkanlık görevinden ayrılmayacağını açıkladı. Bu da ikinci bir çatışma alanı haline gelecek ve gerilimi daha da artıracaktır. Batılı ülkeler Gürcistan hükümetinin ve parlamentosunun meşruiyetini tanımıyor ve yeni devlet başkanını da tanımayacak. Bu durumda Gürcistan hükümeti Batı'ya alternatif olarak Rusya'ya yaklaşmaya çalışabilir."
Igor Korotchenko
Hazar Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (Rusya) genel müdürü Igor Korotchenko, Akhar.az'a Gürcistan'daki durumun istikrar için tehdit oluşturduğunu söyledi. Batılı ülkelerin büyükelçilikleri tarafından desteklenen muhalefet, renkli devrim formatındaki darbe planlarından vazgeçmeyecek, protesto dalgası daha saldırgan hale gelecek: "Muhalefet, Gürcü karşıtlığına güveniyor Salome Zurabishvili'nin faaliyetleri. Güney Kafkasya'yı istikrarsızlaştırmaya çalışan devletlerin elinde bir araç haline geldi. Bu nedenle protestoların artması ve muhalefetin saldırgan eylemleri kaçınılmazdır. Uygulamada hükümet binalarının basılması, iktidar partisi liderleri ve hükümet üyelerinin imha edilmesi, güvenlik güçlerine güç kullanılması planlanıyor. Bu nedenle durum oldukça gergin. Fiilen bir hükümet darbesinden bahsediyoruz. Gürcistan'ın iktidar yapıları anayasaya dayalı olarak mevcut başbakanı desteklemelidir.
Bu olaylar Maidan senaryosunu anımsatıyor. Avrupa Birliği'nin Tiflis yetkililerine yönelik siyasi baskı politikasını sürdüreceğini düşünüyorum. Avrupa Birliği kurumlarının, Avrupa Parlamentosu'nun ve en önemlisi "büyük dostların" (ABD ve onun Avrupa'daki yardakçıları) elindeki araç olan devletlerin kışkırtıcı rolünü görüyoruz. Amaç, parlamento seçimini kazanan meşru hükümeti istifaya zorlayarak yeni seçimlerin önünü açmaktır. Meydan senaryosunun tekrarlanması kuvvetle muhtemeldir: Kurbanlar, öğrencilerin vahşice yok edilmesi, Tiflis sokaklarında keskin nişancıların görülmesi ve dökülen kandan hükümetin sorumlu tutulması. Gürcü halkının ve yetkililerinin tek yolu darbecileri güç kullanarak durdurmaktır. Hiçbir uzlaşma mümkün değildir. Saakaşvili'nin destekçileri darbe girişimi nedeniyle mahkeme önünde hesap vermeli. Aksi takdirde Gürcistan kaosa sürüklenecektir."
Etibar SEYİDAĞA