Son dönemde Erivan ile Ankara arasındaki ikili ilişkiler önemli ölçüde gelişti. Böylece son iki yılda iki ülkenin özel temsilcileri Ruben Rubinyan ve Serdar Kılıç 5 kez bir araya gelirken, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan da Türkiye'ye gitti. Başbakan Nikol Paşinyan, Recep Tayyip Erdoğan ile bizzat telefonda görüşmüş ve en son eylül ayı sonunda ABD'de görüşmüştü. Ermenistan hükümetinin başkanı ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak istediğini açıkladı ve Türkiye cumhurbaşkanı Paşinyan'a bir kitap hediye etti.
Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, hükümetin artık "Ermeni soykırımının" uluslararası alanda tanınmasını öncelik olarak görmediğini söyledi. Ona göre bu karar Ankara ile ilişkilerin iyileşmesine ve bölgesel izolasyondan kurtulmaya yardımcı olacak. Aslında bu tür seçeneklere başvurarak Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde sorun yaratmayı amaçladılar.
Mevcut hükümet de Ermenistan'ın Avrupa'ya entegrasyonu için öncelikle Türkiye ile sınırların açılması gerektiğini çok iyi anlıyor. Yani Erivan'ın birçok konuda Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu çok iyi anladılar.
"Ankara ile Erivan arasındaki ilişkiler, Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının imzalanmasının ardından normalleşecektir."
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Turkiyya" gazetesine yaptığı açıklamada bu sözleri söyledi.
"Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının imzalanmasının ardından Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkiler normalleşecektir. Ankara, Azerbaycan ile Ermenistan arasında barışın sağlanmasını Güney Kafkasya'da istikrarın sağlanması açısından önemli bir unsur olarak görüyor" dedi. Ona göre Türkiye anlaşmaya varmayı destekliyor: "Tarafların anlaşmaya yanaştığını görmekten mutluyuz. Sınırların sınırlandırılmasına ilişkin son kararlar bu ilerlemenin açık bir örneğidir.
Görünen o ki Türkiye'nin sınır ve diplomatik ilişkiler konusunda koşullarında hiçbir değişiklik yok. Dışişleri Bakanı, Mirzoya'nın Erivan'ın asılsız soykırım iddialarına ilişkin açıklamasına değinmedi bile.
Hakan Fida'nın açıklaması Ermenistan'a "Azerbaycan'la ilişkileriniz düzelmiyorsa Türkiye'nin size ulaşmasından kaçının" mesajı mı?
Oktay Gasimov
Siyaset bilimci Oktay Gasimov, Yeni Müsavat'a, Ermenistan ve arkasındaki güçlerin her zaman Ermenistan-Türkiye ilişkilerini Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinden ayırmaya çalıştığını söyledi: "Erivan, normalleşmenin mümkün olmadığını bildiği halde Türkiye ile ilişkileri normalleştirmeye çalışıyor. Azerbaycan'la barış anlaşması yapmadan Azerbaycan'la ilişkiler Zürih protokollerindeki gibi bir durum yaratsın. Kardeş ülkenin dışişleri bakanı Hakan Fida'nın açıklamasının Ermenistan'ın bu konulardaki spekülasyonlarına son verdiğini söyleyebiliriz. Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin resmi müttefik ve kardeş ülkeler olduğunu da dikkate almalı. Şuşa Deklarasyonu'na göre her iki ülke de bu tür konulardaki faaliyetlerini koordine etmelidir ve etmeye de devam etmektedir. Dolayısıyla Azerbaycan aslında Türkiye ile Ermenistan arasındaki müzakerelerden dolaylı olarak haberdar oluyor. Bu açıdan bakıldığında Hakan Fida'nın son açıklaması Ermenistan'a açık bir mesajdır. Erivan'a siyasi irade göstermesi ve Azerbaycan'la barış anlaşması imzalaması söylendi. Aksi takdirde elbette Ermenistan bölgede sıkışıp kalmış bir ülke olarak kalmaya devam edecektir."
Yusif Bagyrzadeh
Siyaset bilimci Yusif Bağırzade, Türk yetkililer tarafından bu tür mesajların gönderilmesinin ilk kez olmadığını söyledi. Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan aynı tavrı defalarca tekrarladı: "Hatırlarsanız Türkiye'nin Normalleşme Özel Temsilcisi Serdar Kılıç ile Ermeni mevkidaşı Ruben Rubenyan'ın 30 Temmuz'daki beşinci görüşmesinin ardından Hakan Fidan da benzer bir açıklama yaparak sınırların kalkacağını açıklamıştı. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin ardından açılacak.
Tarafların şu ana kadar birçok konuda anlaşmaya vardığı biliniyor. Üçüncü ülke vatandaşlarına yolların açılması ve diplomatik ve resmi pasaport sahipleri için karşılıklı vize işlemlerinin kolaylaştırılması konusunda anlaşmalar bulunmaktadır. En önemlisi taraflar normalleşme sürecini önkoşulsuz sürdürme konusunda anlaştıklarını teyit ettiler.
Resmi Ankara'nın 3 Nisan 1993'te Kelbecer'in işgalinden sonra Ermenistan'la olan kara sınır kapılarını kapattığını ve resmi Ankara'nın tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığını biliyoruz. Artık Hakan Fida'nın ve genel olarak Türk yetkililerin bu yöndeki açıklamaları, Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşması imzalanana kadar Türkiye'nin Erivan'la ilişkilerin normalleşmesiyle ilgilenmediğini gösteriyor. Verilen mesajlar sadece Ermenistan'a değil, Ermenistan sınırının açılması konusunda baskı yapan Batı'ya da yöneliktir. Bununla resmi Ankara, Azerbaycan'la barış anlaşması imzalanıncaya kadar Türkiye'nin yerinde kalacağını, Ermenistan'ın durgun bir devlet olmaktan kurtulamayacağını herkese açık bir şekilde ortaya koyuyor."
Etibar SEYİDAĞA