Tarih: 06.09.2023 08:37
İmamoğlu’ndan Feshane’deki sergiye açılan soruşturmaya sert tepki: “Utanç verici”
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İBB'nin Artİstanbul Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' sergisi hakkında soruşturma açmasına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu sert tepki gösterdi. İmamoğlu soruşturmayı 'utanç verici' olarak niteledi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 22 Haziran'da Eyüpsultan ilçesindeki Artİstanbul Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' sergisi hakkında soruşturma açtı.
Başsavcılığı Basın Bürosu'ndan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen tebligatnamede “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama' iddiasıyla soruşturmanın başlatıldığı belirtildi.
Yazıda serginin organizasyon ve düzenlenmesinden sorumlu kişilerin açık kimlik ve adres bilgilerinin gönderilmesi de talep edildi.
İmamoğlu: “Savcının yazdığı çağrıya bakıyorum, utanç verici”
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sergi hakkında başlattığı soruşturmaya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu sert tepki gösterdi.
Unkapanı’nda yağmur suyu tüneli açılış töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, “Öyle devasa bir suçlama ki 'halkı kine ve nefrete yönlendiren çalışmalar' diye niteleyen savcılığın ifade çağrısı. Feshane’de açılan bir sergi üzerinden, adalet adına bir savcının yazdığı çağrıya bakıyorum utanç verici. Siz bütün dünyaya diyorsunuz ki, 'Arkadaş bizde demokrasi memokrasi yok, hele sanata da bir saygı yok'. Öyle bir ortamı yaratıyorsun ki kimse bu ülkeye gelmesin. Buradan bugün hükümetin içindeki aklı başında insanları, ama ekonomiyle ilgili ama başka hususlarla ilgili aklı başında insanları göreve davet ediyorum” dedi.
Hükümete yakın muhafazakar basın hedef göstermişti
İmamoğlu’nun “utanç verici” bulduğu tebligata sebep olan sergi hakkında Yeni Şafak, Yeni Akit, TVNet gibi hükümete yakın gazete ve televizyonlarda “sapkın” yorumları yapılmıştı.
Bu yayın organları sergide yer alan bazı metinlerden hareketle bir Osmanlı eseri olan Feshane’de LGBTİ propagandası yapıldığını, sergide yer alan nü eserleri kast ederek çıplaklığın meşrulaştırıldığını iddia etmişlerdi.
Muhafazakar protestocular: “Burada sergilenen şeyler kesinlikle sapkınlığı özendirmektedir” demişti
Bu yayınlardan sonra Temmuz ayında Feshane’ye az sayıda kişinin katıldığı iki saldırı girişimi olmuştu.
Güvenlik görevlilerinin engellediği saldırılardan sonra Alperenler Derneği Başkanı Kürşat Mican, “Kültür sanat adı altında burada sergilenen şeyler kesinlikle sapkınlığı özendirmektedir ve bizim manevi dokumuzla milli kültürümüzle yakından uzaktan alakası yoktur, örtüşmemektir, çatışmaktadır. Cami önünde dansöz oynatılan tablolar var, LGBT propagandası yapılan tablo, gezi kalkışmasına güzelleme yapılan tablo, polisimize nefret içeren tablo mevcut” demişti.
İmamoğlu: “Saldırı yapanlar önemli değil, onlar üç-beş insan ama bu suçlama çok yazık”
İmamoğlu da Avrupa Şampiyonu olan Kadın Voleybol Milli Takımı üzerinden dönen tartışmayla bu soruşturma arasındaki benzerliğe dikkat çekti.
İBB Başkanı, “Bir dünya çapında bir restorasyon ve dünya çapında özenle insanların ziyaret ettiği, gördüğü, birçok büyükelçinin, başkonsolosun gelip ziyaret ettiği, yüz binlerce insanın meydanında, avlusunda etkinliklere katıldığı, çocuklardan gençlere, kadınlardan erkeklerine varıncaya kadar, bir yere bu tür suçlama, yazık yazık. Saldırı yapanlar önemli değil, onlar üç-beş insan. Ama bir ülkede, demokrasiyi özgürlüğü bu kadar ayaklar altına alacak hamlelere, bu ülkenin ekonomisini, bu ülkenin gelişmişliğini biraz düşünen hükümet içinde birileri varsa, çıksın buna set kursun, önlesin. Şu canım güzel günlerde, kızlarımızın bize yaşattığı o gururlu günlerde, kızlarımızın da aynı ölçüde, aynı ölçekte, aynı seviyede tartışma konularını da gördükçe üzülüyorum. Bunu utanç verici buluyorum, ayıptır” dedi.
Feshane’nin tarihi
Artistanbul Feshane’nin olduğu Feshane-i Amire, 1833 yılında Yeniçeri Ordusu yerine kurulan Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusunun kıyafeti için belirlenen fesi üretmek için kuruldu.
1877 yılında ordunun kıyafet ihtiyacını gidermek amacıyla Harbiye Nezareti’ne bağlanan Feshane, 1916 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun dokuma üretiminin yarısını karşılıyordu.
Cumhuriyet döneminde Sümerbank’ın yönetimine bırakılan Feshane’de üretim 1986’da sona erdi. Eczacıbaşı Vakfı tarafından restore edilen Feshane 90’yı yıllarda bir sanat alanı haline dönüştürüldü.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin dört yıllık bir restorasyonundan sonra Artİstanbul Feshane adıyla yeniden sanatseverlerin ilgisine sunuldu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —