Tarih: 17.09.2024 08:59

İngiltere Dışişleri Bakanı, Rusya'yı faşizmle suçlayarak şehitlerin anısına hakarette bulundu

Facebook Twitter Linked-in

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Rusya'yı faşist bir devlete benzetmesiyle, 20. yüzyılda faşizm belasıyla savaşırken ölenlerin anısını rencide ettiğini, Londra'daki Rusya Büyükelçiliği'nin yaptığı yorumda belirtti.

"Büyükelçilik, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy'nin 15 Eylül'de bir İngiliz televizyon kanalına verdiği röportajda dile getirdiği ve Rusya Federasyonu liderliğini "emperyalist faşizm" ile suçlayacak kadar ileri gittiği aşağılayıcı ifadelerini şiddetle reddediyor <…> David Lammy'nin ifadeleri esas olarak ülkemizin liderliğini değil, II. Dünya Savaşı sırasında "kahverengi veba"ya karşı savaşanların, kendi yurttaşları da dahil olmak üzere, anılarını rencide ediyor. <…> Irksal üstünlük teorilerine dayanan "faşizm" ideolojisinin, Alman Nazizminin suçlarıyla yakından ilişkili olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bunlar, halkımızın ve diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinin vatandaşlarının eşsiz kahramanlıklarıyla durdurdukları suçlardır," diye vurguladı Rus diplomatlar.

Büyükelçilik, İşçi Partisi'nin parlamento seçimlerinde zafer kazanmasının ardından Temmuz ayında göreve gelen Dışişleri Bakanı'nın "uygunsuz ve kışkırtıcı açıklamalara olan eğilimini" uzun zaman önce fark ettiğini söyledi. Büyükelçilik, Lanny'nin göreve başlamadan önce bile bu tür açıklamalarla tanındığını ekledi.

Büyükelçilik, "İşçi Partisi siyasetçisinin ideolojik muhaliflerini ayrım gözetmeksizin 'faşist' olarak etiketleme konusundaki takıntısı, daha önce İngiltere'nin müttefikleri de dahil olmak üzere birçok kişiyi şaşkına çevirmişti" dedi.

 

"Ancak Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenmek, genel olarak diplomatik etik standartlarına uyma konusunda özel bir sorumluluk ve görev gerektirir" denildi.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, "Londra'nın desteklediği, para ve silah sağladığı Ukraynalı militanların, Kursk bölgesi de dahil olmak üzere, Nazi bayrağı altında ve faşist çizgilerle savaştıkları, hatta bunu The Times'ın bile açıkça kabul ettiği" bilgisinin, İngiliz Dışişleri Bakanı tarafından dikkate alınması gerektiği belirtildi.

"Emperyalizm" suçlamalarına gelince, bu alanda zengin bir tarihe ve deneyime sahip Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı'ndan gelmesi oldukça tuhaf geliyor. Genel olarak, diplomatik dil ve tarihi olayların yorumlanmasına karşı kayıtsız bir yaklaşımın Dışişleri Bakanlığı başkanının bir "markası" haline geldiği anlaşılıyor," diye özetledi Rus elçiliği.

O dönemde İşçi Partisi'nin gölge kabinesinde yer almayan Lammy, 2018 yılında Time dergisine verdiği bir röportajda Trump'ı "sadece 'kadın düşmanı, neo-Nazi sempatizanı sosyopat' değil, aynı zamanda 'uluslararası düzen için derin bir tehdit' olarak niteledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —