Tarih: 12.09.2024 09:25

İngiltere, Kiev'in Storm Shadow'u kullanmasına zaten izin verdi, ancak bunu kamuoyuna açıklamayacak

Facebook Twitter Linked-in

The Guardian gazetesinin haberine göre, Birleşik Krallık, Ukrayna'ya, Rusya topraklarının derinliklerinde bulunan hedeflere yönelik saldırılarda İngiltere tarafından tedarik edilen Storm Shadow uzun menzilli füzelerini kullanma izni verme kararı aldı ancak konuyla ilgili kamuoyuna bir açıklama yapmayacak .

Haberde, isimsiz kaynakların aktardığına göre, Londra'da bu tür bir kamuoyu duyurusunun "gereksiz yere kışkırtıcı" olarak değerlendirileceği belirtiliyor.

Gazete ayrıca, İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın 13 Eylül'de Washington'da ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmenin ardından söz konusu hamleyi onaylama konusunda kamuoyuna konuşmasının pek olası olmadığını belirtti.

Tarafların Ukrayna'daki çatışmayı ve bunu çözmenin yollarını görüşmeleri bekleniyor. Aynı zamanda, yayına göre, tartışma Kiev hükümetine belirli türden silahlar sağlamaktan ziyade çoğunlukla Londra ve Washington'un stratejik hedefleri etrafında dönecek.

 

Gazete, Starmer'ın ziyaretinin kısa olacağını ve ABD başkentinde basın toplantısı düzenlemesinin planlanmadığını belirtti.

Rusya'nın İngiltere Büyükelçisi Andrey Kelin, Haziran ayı sonlarında TASS muhabirine yaptığı açıklamada, İngiliz yetkililerin, Ukrayna ordusunun Rus topraklarına yönelik saldırılarda İngiltere füzelerini kullanma izni olup olmadığı konusunda kasıtlı olarak belirsizliği koruduklarını söyledi.

Bloomberg, 10 Temmuz'da Starmer'ın Ukrayna'nın Rusya içindeki saldırılar için Storm Shadow'u kullanma hakkını tanıdığını bildirdi. Ancak The Daily Telegraph daha sonra ülkenin askeri komutanlığının bu açıklamaları uygunsuz bulduğunu ve Starmer'ın bunu kamuoyuna duyurmada çok ileri gittiğini yazdı. Ülkenin üst düzey yöneticileri, bu tür açıklamaların uygulanana kadar gizli tutulması gerektiğine inanıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —