Bugün, 4 Mart 2026 Çarşamba
  • BIST 100

    15750,07%-2,31
  • DOLAR

    43,96% 0,03
  • EURO

    51,10% -0,61
  • GRAM ALTIN

    7260,62% -3,65
  • Ç. ALTIN

    11848,56% -2,98

İnşaat malzemelerinde yıllık ihracat 28,91 milyar dolar oldu

İnşaat malzemelerinde yıllık ihracat 28,91 milyar dolar oldu

EKONOMİ 9.01.2025 15:53:17 0
İnşaat malzemelerinde yıllık ihracat 28,91 milyar dolar oldu

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi 2024 Kasım ayı sonuçlarına göre, ihracat bir önceki ekim ayının 7 milyon dolar altında kalarak 2,49 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL (İGFA) - Türkiye İMSAD İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin 2024Kasımayı sonuçları açıklandı. Rapora göre,İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi kasım ayında durağanlaştı ve alt endeksler de farklı eğilimler gösterdi. Yaz aylarındaki toparlanma ardından ekim ve kasım aylarında endekslerin performansının zayıfladığına dikkat çekildi.İnşaat malzemesi ihracatının kasım ayında, pazardaki durgunluktan, doların güçlenmesinden ve emtia fiyatlarındaki düşüşten, jeopolitik gelişmelerden ve Türk lirasındaki değerlenmeden olumsuz etkilendiği belirtildi.

Raporda, kasım ayında ihracatın bir önceki ekim ayına göre miktar olarak azaldığı, değer olarak hemen hemen aynı kaldığı ve birim fiyat olarak ise önemli ölçüde artış kaydettiği vurgulandı.İhracattadeğer, miktar ve birim fiyat olarak geçen yılın kasım ayına göre de artış görüldü. Pazarlardaki durağanlığın devam ettiğinin de raporda altı çizildi. 
Tüm bu gelişmeler ışığında, 2024 yılı kasım ayında ihracat,bir önceki ekim ayına göre 7 milyon dolar azaldı ve 2,49 milyar dolar oldu.Kasım ayı ihracatı değer olarak ise 2023 yılının kasım ayı ihracatının yüzde 4,2 üzerinde gerçekleşti.

İhracat bir önceki aya göre 186 bin ton azaldı

2024 yılı kasım ayında inşaat malzemesi ihracatı miktar olarak bir önceki ekim ayına göre 186 bin ton azaldı ve 3,65 milyon tona indi. Öte yandan, gerçekleşen bu miktar ile geçen yılın kasım ayına göre ise yüzde 0,6yükseliş kaydedildi.
Bu yılın kasım ayında ortalama ihracat birim fiyatları,geçen yılın kasım ayına göre yüzde 3,7 artış kaydetti ve0,68 dolar/kg oldu. İhracat birim fiyatlarının geçen ekim ayına göre deönemli ölçüde yükseldiği endekste görüldü.

İthalatson dört aydır 1,0 milyar doların altında

Türkiye İMSAD’ın paylaştığı verilere göre, 2024 yılı kasım ayındainşaat malzemesi ithalatı 900 milyon dolar olarak kaydedildi. Böylece ithalat geçen yılın kasım ayına göre yüzde4,2arttı. Öte yandan, ithalatınson dört aydır1,0 milyar doların altında kaldığına da raporda dikkat çekildi.

2024 yılı kasım ayında inşaat malzemesi ithalatı miktar olarak ise 300 bin 542 ton seviyesinde gerçekleşti. Raporda, aylık ithalatın miktar olarak düşüş gösterdiği belirtildi. İnşaat malzemesi sanayi ortalama yıllık ithalat birim fiyatı ise 2024 yılı kasım ayında bir önceki aya göre düşüşyaşadı ve 3,0 dolar/kg oldu. 

Yıllık ihracat 28,91 milyar dolar oldu

Endeks kapsamındapaylaşılan diğer bir veride ise bu ayki ihracat performansına bağlı olarak 2024 yılı kasım ayı itibarıyla yıllıklandırılmış yani son 12 aylıkinşaat malzemesi ihracatının28,91 milyar dolar olduğu görüldü. Bu sonuçla birlikte yıllıklandırılmış ihracat, geçen yılın kasım ayı sonu yıllık ihracatının yüzde 1,6 altında kaldı. Aynı dönemde ihracat miktar olarak da yüzde 0,2 azaldı ve 45,69milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Yıllıklandırılmış ortalama ihracat birim fiyatı ise0,63 dolar/kg oldu. Raporda, ihracatın yeniden durağanlaştığına, pazarlardaki hareketsizlik, jeopolitik gelişmeler ve Türk lirasının değerlenmesi nedeniyle sınırlı performans gösterdiğine dair tespitlere de yer verildi.

Alt ürün gruplarının beşindeortalama ihracat birim fiyatları yükseldi

Rapora göre,ihracat pazarlarındaki durgunluk inşaat malzemesi sanayisindeki alt sektörleri farklı şekillerde etkiledi. 2024 yılı kasım ayında alt sektörlerin ihracat performansı geçen yılın kasım ayına göre miktar ve değer olarak farklı eğilimler gösterdi. 

Endeks verilerinde, 2024 yılıkasım ayında sekiz alt ürün grubunun beşinde ortalama ihracat birim fiyatlarının 2023 yılı kasım ayına göre yükseldiği görüldü, üç alt ürün grubunda ise düşüş kaydedildi.

Türkiye İMSAD raporunda alt ürün gruplarındaki yüzdelik değişimlere de yer verildi. 2024 yılı kasım ayında mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 azaldı. Demir çelik ürünlerin ihracat birim fiyatları yüzde 2,8 düştü, metal bazlı ürünlerin fiyatları da yüzde 2,6 yükseldi. Kimyasal bazlı ürünlerde ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 14,7artarken, elektrik malzemesi ve teçhizatlarının birim fiyatlarında yüzde 2,1 oranında yükseliş görüldü.

2024 yılı kasım ayında sekiz alt ürün grubunun üçünün ihracat miktarında, 2023 yılıkasım ayına göre artış gerçekleşti. Bu dönemdedemir çelik ürünlerinde miktar olarak ihracatyüzde 7,4 oranında yükseldi.Ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 6,8, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 0,4oranında düşüş kaydedildi.

Raporda paylaşılan verilerde, 2024 yılı kasım ayında sekiz alt ürün grubunun dördünde ihracatın değer olarak geçen yılın kasım ayına görearttığı görüldü. Bu artışta, miktar ve birim fiyatlarındaki yükselişinbelirleyici olduğuna vurgu yapıldı. Bu kapsamda,demir çelik ürünlerinde yüzde 4,1, metal bazlı ürünlerde yüzde 8,8, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 12,9değer artışı yaşandı. Mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 0,7, kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 1,3 ve prefabrik yapılarda ise yüzde 18,5oranında ihracat değer olarak azaldı. 

Yorum Ekle

Bursa'nın şubat ayı ihracat rakamları açıklandı

Yarın ilk ders zili Yeşilay için çalacak

DMM, "BAE'nin, İran'a saldırması durumunda Türkiye için meşru hedef olacağı" iddiasını yalanladı

Doç. Dr. Keskin: Türkiye'de obez oranı yüzde 72'ye ulaştı

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Kosova’da

İmalat sektörüne İŞKUR’dan 50 milyar liralık kaynak ayrıldı

Bursa Yenişehir Zabıtası'ndan Ramazan mesaisi

Prof. Dr. Koca: Obezite 200’den fazla hastalığın nedeni

Bingöl’de "Bağımlılıkla Mücadele İl Değerlendirme Toplantısı" yapıldı

Mersin'de bir pazar yerinde yağış sonrası çökme meydana geldi

Kocaeli’de hırsızlık suçundan aranan şahıs yakalandı

Sınırda uyuşturucu operasyonu: 3 kilo 190 gram kokain ele geçirildi

Başkan Reşit Alkan’dan Ferhat Songur’a tebrik ziyareti

Türkiye'de en fazla ihracat yapan UİB'in Şubat ayı verileri açıklandı

MEB Taşra'da görevde yükselme sınav sonuçları belli oldu

Konya’da 'Geleneksel Ramazan Bilgi Yarışması' tamamlandı

AFAD Başkanı Pehlivan: Ülkemiz bir deprem ülkesi, hazırlıklı olmalıyız

Dursun Ali Erzincanlı Sakarya’da şiirleriyle gönüllere dokundu

TCG Yıldırım'dan Libya Deniz Kuvvetleri'ne eğitim

Aylardır süren ve mahalleliyi canından bezdiren yol çalışmasında çözüm bekleniyor

Mardin'de merdivenlerden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

Bursa'da "dur" ihtarına uymayan motosikletliye 285 bin TL ceza

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bekayi: Masum çocuklara yönelik kasıtlı ve vahşi bir katliam

Batman'da bir aracın çarptığı kız ağır yaralandı

İzmir’de yağış sonrası yollar köstebek yuvası

Oğlaklı TOKİ sakinleri: Peygamber ve sahabeler şehrinde cami eksikliği büyük bir ayıp

Manisa Demirci’de iftar sofrası birlik ve bereketi buluşturdu

Belediye gelirlerinde yeni sınıflandırma... Nüfus ve ekonomik kriterlere göre yeniden gruplandırıldı

Muğla Dalaman’da “Halk Berber” hizmete açıldı

MÜSİAD Kocaeli’den 'Kocaeli’nin Enleri' ödülü Ekaldes’e

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Vekil sayısı çokluğuyla yada yokluğuyla neyi ifade etti ki?

OLTU’YA DEV YATIRIM: MODERN SPOR SALONU İÇİN İMZALAR ATILDI!

Sağlıkta Türkiye Yüzyılı Vizyonuna Önemli Katkı: Atatürk Üniversitesi, Sağlıkta Yapay Zekâ Patentlerinde Türkiye’nin Zirvesinde…

Buz üstünde erimeyen sorular!

Bosna Caddesi’nde Kar Çilesi: Vatandaş Parayla İş Makinesi Kiraladı

ERZURUM KAR ALTINDA, YOLLAR AÇILMADI

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR ÜNYE DEPLASMANINDAN PUAN ÇIKARAMADI

Kış Memleketiyiz Ama Yola Çıkamıyoruz!

ZEMİN KÖTÜ, OYUN SERT, LİDER NET

Erzurum’da Sağlık-Sen’den Basınla İftar Buluşması

MEB Taşra'da görevde yükselme sınav sonuçları belli oldu

Millî Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatı görevde yükselme sınav sonuçları açıklandı

Bursa Nilüfer'de Deprem Simülasyon Merkezi 'eğitim mutfağı'na dönüştü

Samsun’da Öğrenciler Okullarını Doğa Müzesine Dönüştürdü

Samsun'da ortaokul öğrencilerinden okulda Doğa Müzesi

Milli Eğitim Müdürü Ciğer: Teknoloji bağımlılığına karşı erken yaşta farkındalık şart

Bursa'da Nilüfer AİHL öğrencilerinden uluslararası matematik başarısı

Ankara’da Öğrencilere Afet ve Yangın Eğitimi Verildi

Demir: "Bu olayın altında 12 yıllık zorunlu eğitim var"

Konya’da Mesleki Eğitim ve İş İmkanları Güçleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13

YAZARLAR