Tarih: 16.01.2025 11:17

İran askerlerini Zengezur'a gönderebilir - Bakü ne yapacak?

Facebook Twitter Linked-in

Rus ve Ermeni analistlere göre Tahran, Megri bölgesinin Azerbaycan'ın eline geçebileceğinden şüpheleniyor; Siyasi partilerin bu tahminlerine farklı bir bakış...

"Ahmedyan, İran birliklerinin Ermenistan topraklarına konuşlandırılması olasılığı konusunda bir anlaşma yapılmasını teklif etti." "Yeni Müsavat", Rus siyaset bilimci Stanislav Tarasov'un "Svobodnaya pressa" gazetesindeki makalesinde bu iddiayı dile getirdiğini yazıyor. 

Ortadoğu'daki büyük krizin tsunami dalgalarının Güney Kafkasya'ya ulaşmaya başladığını söyledi. Tarasov, İran'ın Ermenistan'ın Meğri bölgesinin Azerbaycan'ın eline geçebileceğinden şüphelendiğini söylüyor. "Tahran'ın Bakü üzerinde caydırıcı etki yapma kabiliyeti daha fazladır. "Çünkü Azerbaycan Rusya ile birlikte Kuzey-Güney küresel jeo-ekonomik projesinin bir katılımcısı ve Kafkasya'da jeopolitik istikrarla ilgileniyor." Ermenistan'ın ise ayrı bir konu olduğunu vurguladı. "Ahmadian Erivan ziyareti sırasında Ermenistan'a Avrupa Birliği'nin sınır bölgelerindeki izleme misyonundan vazgeçmesini teklif etti." Tarasov, İran askerlerinin Ermenistan'a getirilmesi önerisini farklı şekilde gerekçelendirmeye çalıştığını kaydetti. "Bunun Ermenistan'da yabancı askeri güçlerin varlığı olarak kabul edilmeyeceğini ve yalnızca durumu istikrara kavuşturacağını düşündüler." 

"İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Ekber Ahmedyan'ın Bakü ve Erivan'ı ziyareti büyük önem taşıyor. Bu ziyaretler hem bölgesel durumun hem de İran'ın çıkarlarının değerlendirilmesi bağlamında değerlendirilmelidir." Ermeni askeri uzmanı Vitaly Mangasaryan, Ahmediyan'ın 8-9 Ocak'ta Bakü ve Erivan'a yaptığı ziyareti değerlendirirken bu sözleri söyledi. "İran'ın, Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı niyetini, askeri yeteneklerinin ve planlarının ayrıntılarını mümkün olduğu kadar anlamaya çalıştığını düşünüyorum. "İran, Ermenistan'ın güvenlik sorunlarını ve bölgesel güvenlik sistemini etkileyebilecek olası askeri anlaşmalarla da ilgileniyor ve Ermeni tarafının çalışabileceği geniş bir alan var" dedi. Mangasaryan'a göre İran, Azerbaycan'ın baskısıyla Ermenistan'ın Zengezur Koridoru konusunda fikrini değiştirip değiştirmediğini tespit etmeye çalışıyor. Ermeni Türkolog Varujan Gegamyan, Ermeni medyasına verdiği röportajda, Azerbaycan'ın Zengezur'a olan "iştahını" kırmak için İran'la eğitim yapmamız gerektiğini söyledi. 

Bütün bunlar göz önüne alındığında İran askeri birliği Zengezur'a girebilir mi? Bölgede yeni bir gerginlik bekleniyor mu? "Maalesef şimdi Rusya'nın bahsettiği şeye geleceğiz: Güney Kafkasya ülkeleri yakın komşularıyla tüm sorunlarını çözmeli." Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bunu yıllık basın toplantısında söyledi. "AB misyonunun Ermenistan'ın Sünik (Zangezur) bölgesinin güvenliğini sağlayacağını beyan ediyorlar ki bu da pek anlaşılır bir durum değil. Bu nedenle 3+3 Güney Kafkasya ülkeleri ve komşuları mekanizmasının oluşturulması girişimi desteklendi. Bunun daha verimli bir format olduğunu düşünüyorum" diye vurguladı Lavrov.  

Azerbaycan, Zengezur koridorunun açılması için 100 milyon kaynak ayırdı. Koridorun açılacağına dair kesinlik olmasaydı bu fonları yatırmazdık. Demiryolu hatları zaten sınıra ulaşıyor. Yollar tamamen yeniden yapılıyor. Agbend'e kadar yeni köprüler, yeni tüneller, kontrol noktaları inşa edildi. Sonuç olarak Ermenistan ve Rusya bu konuda anlaşamıyor. Ermenistan'ın teklifi tüm iletişim hatlarının açılmasıdır. Bu Azerbaycan'a zarar vermez. Zaten biz buna karşı değildik. Sorun şu ki, sınır belirleme ve sınırlama sorunları çözülmeden Zengezur'a paralel iletişim hatlarının açılması mümkün değil. Şu anda 410 km'den fazla konvansiyonel sınır hattı oluşturulmuştur. Ermenistan tarafı Azerbaycan'ın haklı taleplerini ne kadar çabuk kabul ederse o kadar çabuk biter ve diğer iletişim hatları açılır.

Samir Asadlı:

 Samir Esadlı 

"Yeni Müsavat"a konuşan Sivil Dayanışma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Samir Asadlı, İran'ın Zengezur'a asker gönderme niyetini göz ardı etmedi. Ancak VHP genel başkan yardımcısı, mevcut koşullar altında bunun bölgesel bir savaşa yol açacağını kaydetti: "Rusya, İran'ın bu adımına kesinlikle razı olmayacaktır." Ermenistan, İran askeri kuvvetlerinin güvenlik nedeniyle davet üzerine bölgeye konuşlandırıldığını bahane edebilir. Ama Batı'nın buna tepkisini bir düşünelim. ABD ile yeni anlaşmanın imzalandığı dönemde Ermenistan, İran askerlerini çağırmaya cesaret edemiyordu. Tam tersine Washington'da imzalanan son anlaşma Tahran ile İran arasında gerginliğe neden olacak. Çünkü İran'a yaptırım uygulayan devletin sınır koruma grubu Ermenistan'da yer alacak. Düne kadar Ermenistan'ı kucaklayan İran rejiminin de kardeşinin bu eylemlerini takdir etmesini bekliyoruz." 

S. Esadlı, Zengezur koridorunun açılmasından en çok İran'ın endişe duyduğunu sözlerine ekledi: "Geri kalan taraflar koridorun açılmasıyla ilgileniyor. Bu sadece kimin kontrolü elinde tutacağı konusunda bir tartışma. Batı, Rusya ve İran'ı bu rotanın dışında tutmak istiyor. Mirzoya'nın Blinken ile imzaladığı belge de Zengezur koridorunun açılmasına engel teşkil edebilir. Ancak sinir savaşının sonunda İran birliklerinin Zengezur'a girmesini beklemiyorum. Genel olarak Ermenistan aklını başına toplamalı ve koridorun barışçıl bir şekilde açılması gerektiğini bilmelidir. Azerbaycan'a gelince, biz koridoru zorla açma niyetinde değildik, bugün yapılan propaganda bize yöneliktir." 

Göçmenlere

 Ehtiram Mehdiyev

Milli Cephe Partisi genel başkan yardımcısı Ehtiram Mehdiyev, İran birliklerinin Zengezur'a gireceğine dair tahminlerin blöf olduğunu söyledi. Ona göre, Washington'da imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasından sonra İran ordusunun bu bölgelerde konuşlanması imkansız, ABD, Ermenistan'ın Tahran için bu fırsatı yaratmasına izin vermeyecek: "Genel olarak Paşinyan hükümeti işin içinde. büyük maçlarda kafasının ezilmesi bekleniyor." Batı ile Rusya arasındaki macera dolu eylemleri, yani "iki sandalye" politikası, bir gün çok ağır cezalarla sonuçlanacaktır. Bizi ilgilendiren Nahçıvan'a giden kara yolunun açılmasıdır. Böylece Ermenistan, Azerbaycan üzerinden Rusya'ya uzanan bir demiryolu hattına kavuşacak. Bölgenin kalkınmasında bölge ülkeleriyle ortak adım atılmalıdır. ABD ve Avrupa Birliği'nin müdahalesi ise yalnızca gerilim ve tırmanma riski yaratıyor". E. Mehdiyev'e göre 2025 kolay olmayacak, bölge için rekabet daha da sertleşecek: "Buna hazır olmalıyız. Azerbaycan ve Ermenistan, yeni bir savaşın kendi ordusunun yeniden ezilmesi anlamına geldiğini açıkça belirtiyor, bu nedenle bazen Amerikalıları, bazen Avrupalıları, bazen de Rusya ile İran arasında manipülasyona davetiye çıkarıyor. pahalı olacak."

Emil SALAMOĞLU,
"Yeni Müsavat"




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —