16585,73%-1,05
43,92% 0,12
51,91% 0,09
7434,92% 1,41
11883,52% 0,57
1 Mart 2026 itibarıyla yapılan açıklamalara göre, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD ve İsrail tarafından gerçekleştirilen hava saldırısında hayatını kaybetti. İran Genelkurmay Başkanı General Abdolrahim Musavi, Savunma Bakanı Aziz Nasirzadeh, Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Pakpur ve Hamaney’in güvenlik danışmanı Ali Şamhani de saldırılarda yaşamını yitirdi.
İran resmi kaynakları, Hamaney’in ardından geçici yönetimin Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Yargı Erki başkanından oluşan bir konsey tarafından sağlanacağını duyurdu.
Hamaney’in ölümünün ardından İran genelinde 40 günlük yas ilan edildi. Tahran yönetimi ayrıca 7 günlük resmi tatil kararı aldı. Halk sokaklara çıkarak gösteriler düzenledi. Şii dünyasının kutsal saydığı Meşhed kentindeki İmam Rıza Türbesi’ne “yas ve intikam” anlamına gelen siyah bayrak asıldı.
İran Silahlı Kuvvetleri, saldırıya karşılık olarak İsrail ve ABD hedeflerine yeni füze ve İHA saldırıları düzenledi. Tahran’da patlama seslerinin duyulduğu bildirildi.
Hürmüz Boğazı, güvenlik nedeniyle gemi trafiğine kapatıldı. İran hava sahası uçuşlara kapalı.
Air France ve Emirates havayolu şirketleri Beyrut, Dubai, Riyad ve Tel Aviv seferlerini geçici olarak iptal etti.
İngiltere Savunma Bakanı John Healey, İran füzelerinin Güney Kıbrıs’taki İngiliz üslerine doğru yönlendirildiğini açıkladı.
ABD Kongresi, Başkan Donald Trump’ın operasyonu sonrası savaş yetkilerinin yeniden oylanmasını gündeme aldı.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, saldırının faillerinin cezalandırılacağını ve ABD ile İsrail’in bedel ödeyeceğini duyurdu.
Devrim Muhafızları Ordusu’nun başına tecrübeli komutan Ahmed Vahidi getirildi.
Irak, İran liderinin ölümü nedeniyle üç günlük yas ilan etti. Yemen’deki Husiler de taziye mesajı yayımladı.
Hamaney’in olası halefleri arasında öne çıkan isimler:
Müctaba Hamaney (Hamaney’in oğlu)
Ali Laricani (Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı)
Alireza Arafi (Koruyucular Konseyi üyesi)
Muhammed Mehdi Mirbagheri
Hasan Humeyni (Ayetullah Humeyni’nin torunu)
Haşim Hosseini Buşehri
Yeni dini liderin seçim süreci, Uzmanlar Meclisi tarafından yürütülecek ve geçici yönetim, yeni isim seçilene kadar görev başında olacak.
