Tarih: 07.09.2024 10:44

İran’da Türk Aktivist Kerim İsmailzade Serbest Bırakıldı

Facebook Twitter Linked-in

Araz News'un yayımladığı habere göre, İran’da Güney Azerbaycanlı Türk aktivist ve profesyonel sporcu Kerim İsmailzade, altı aylık hapis cezasını tamamladıktan sonra, 5 Eylül Perşembe günü Tebriz Merkez Hapishanesi'nden serbest bırakıldı. İsmailzade, Urmiye Gölü’nün korunmasıyla ilgili bilinçlendirme faaliyetleri nedeniyle tutuklanmış ve tutuklu kaldığı süre boyunca ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştı. Hapisteyken tedavi ve ilaçlardan mahrum kalan İsmailzade, mide kanaması geçirmiş ve açlık grevi yaparak durumu daha da ağırlaşmıştı.

 

Bu gönderiyi Instagram'da gör

Araz News (@araznews2023)'in paylaştığı bir gönderi

 

Sağlıklı bir sporcu olarak bilinen İsmailzade, hapiste yeterli tıbbi yardım alamadığı için ciddi şekilde kilo kaybetmiş ve fiziksel olarak güçsüzleşmişti. 25 Haziran'da durumu kritikleştiğinde hastaneye kaldırılmış olsa da yeterli tedavi görmeden tekrar hapishaneye geri gönderilmişti. Hapishane yetkilileri, İsmailzade’ye tıbbi izin vermeyi reddetmişti.

İsmailzade’nin serbest bırakıldığı gün, Güney Azerbaycanlı bir grup aktivist onu karşılamaya gitse de, güvenlik güçleri İsmailzade'yi gizlice hapishaneden çıkararak doğrudan evine götürdü. Serbest bırakılmasının ardından birçok milli ve siyasi Türk aktivist İsmailzade'yi evinde ziyaret ederek dayanışma gösterdi.

 

Serbest kaldıktan sonra konuşan Kerim İsmailzade, İran’daki Fars şovenist sisteminin baskılarına ve milli hareketin karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek şu sözleri söyledi:
“Bizim İran’da diktatör ve Farsçı sistem yüzünden parti kurmamıza izin verilmiyor. İran hükümeti, içimizde ayrılık yaratmaya çalışıyor. Ben Güney Azerbaycan milli hareketine katıldığım günden beri ölümü göze aldım ve kimse, hiçbir güç beni bu yoldan döndüremez. Bizi hapse atanlar bilsinler ki her hapse girişimizde gücümüz daha da artıyor. Ben bir Azerbaycan askeriyim ve hayatımdaki en büyük gururum, Azerbaycan milletinin askeri olmaktır. Kızım Tamay ve iki kardeşimle birlikte, kendimizi Azerbaycan milletine ve topraklarına feda etmeye hazırız. Eğer biri kendi canını yaşadığı topraktan daha değerli görüyorsa, o toprak ona asla vatan olamaz. Yaşasın Türk milleti!”

 

Bu gönderiyi Instagram'da gör

Araz News (@araznews2023)'in paylaştığı bir gönderi

 

İran’da Güney Azerbaycanlı Türk aktivistler, özellikle siyasi, çevre koruma, kültürel haklar ve Türk kimliğini savunma konularındaki faaliyetlerinden ötürü sık sık baskı ve tutuklamalara maruz kalıyor. İran hükümeti, milli hareketin öncü isimleri üzerinde sürekli baskı politikası uyguluyor. Güney Azerbaycan Türklerinin kimlik mücadelesi ise artan baskılara rağmen devam ediyor. İran'da Azerbaycan milli hareketinin aktivistleri, hapis ve diğer yaptırımlara rağmen, Türk kimliği ve Güney Azerbaycan davasına olan bağlılıklarını her platformda dile getirmeye devam ediyorlar.

Ali Hamzehzadeh




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —