16012,85%1,27
44,06% 0,17
51,15% 0,09
7264,85% 1,18
11873,13% 0,00
Kafkasya’da gerilimi tırmandıran bir gelişme yaşandı. İran yönünden geldiği öne sürülen kamikaze insansız hava araçları, Azerbaycan’a bağlı Nakhchivan Autonomous Republic bölgesini hedef aldı. Saldırıda Nakhchivan International Airport ve çevresindeki bazı sivil alanların zarar gördüğü bildirildi.
Olay, Azerbaijan ile Iran arasında zaten kırılgan olan ilişkileri yeni bir gerilim eşiğine taşıdı.
SALDIRININ DETAYLARI
Azerbaycan güvenlik kaynaklarına göre sabah saatlerinde İran yönünden gelen kamikaze dronlar Nahçıvan hava sahasına girdi. İnsansız hava araçlarından birinin Nahçıvan Uluslararası Havalimanı’na isabet ettiği, bir diğerinin ise Şekerabad köyü yakınlarında düştüğü bildirildi.
Saldırıda bazı sivil altyapı tesislerinde hasar meydana geldiği ve dört kişinin yaralandığı açıklandı. Azerbaycan hava savunma sistemlerinin saldırı sırasında en az bir hava hedefini imha ettiği de duyuruldu.
Olayın ardından Azerbaycan yönetimi güney hava sahasını geçici olarak kapattı ve İran ile bazı kara sınır geçişlerini askıya aldı.
UÇAKLAR IĞDIR’A YÖNLENDİRİLDİ
Saldırı sonrası Nahçıvan’daki sivil uçuşlar güvenlik gerekçesiyle durduruldu. Havalimanında bulunan uçakların bir kısmı Iğdır Airport’na yönlendirildi.
Beş yolcu uçağının Iğdır’a iniş yaptığı ve yolcuların otobüslerle Nahçıvan’a taşındığı bildirildi. Uçakların park hizmetlerinin de geçici olarak Iğdır Havalimanı’nda sağlandığı öğrenildi.
ALİYEV’DEN SERT TEPKİ
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ilham Aliyev, saldırının ardından Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.
Aliyev, Nahçıvan’a yönelik saldırıyı Azerbaycan’ın egemenliğine karşı yapılmış açık bir saldırı olarak nitelendirerek Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’ne gerekli karşılık için hazırlık yapılması talimatını verdi.
Azerbaycan lideri ayrıca İran’dan olayla ilgili açıklama yapılmasını ve saldırının sorumlularının ortaya çıkarılmasını talep etti.
ERDOĞAN’DAN DESTEK MESAJI
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Erdoğan görüşmede saldırıyı kınayarak Azerbaycan halkına geçmiş olsun dileklerini iletti ve Türkiye’nin Azerbaycan’ın yanında olduğunu vurguladı.
BÖLGESEL GERİLİM ARTABİLİR
Nahçıvan’a yönelik saldırı iddiası, Kafkasya’daki jeopolitik rekabeti yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlara göre olay yalnızca askeri bir saldırı değil; aynı zamanda Zengezur Koridoru ve Orta Koridor projeleri etrafında şekillenen bölgesel güç mücadelesinin bir yansıması olabilir.
İran ise saldırıyla ilgisi olduğu iddialarını reddederek olayın arkasında başka aktörlerin bulunabileceğini savundu.
Ancak yaşanan gelişmeler, Kafkasya’da İran ile Azerbaycan arasındaki gerilimin yeni ve daha riskli bir aşamaya girdiğine işaret ediyor.
