9871,78%0,42
35,31% -0,14
36,56% -0,21
3000,36% 0,54
4854,68% 0,80
Resmi Tahran, İsrail'e hava sahasını açan herkesi düşman sayacağımızı beyan etti; Siyasi ve askeri analistler açıklıyor...
"İran, hava sahasını İsrail'e açan her ülkeyi düşman olarak görecektir." "Yeni Müsavat" bunun İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi tarafından söylendiğini bildiriyor. "İsrail'e hava sahasını açan herkesi düşman olarak değerlendireceğimizi diğer ülke temsilcilerine zaten söylemiştik. Ama umarım kimse buna izin vermez" dedi Aragchi. Bakanın sözlerinden Bakü'nün Tel Aviv ile hava sahasını kapatamaması halinde İran'ın Azerbaycan'ı düşman ülkeler listesine koyacağı anlaşılıyor. Ancak Tahran'ın önünde bu adımı atma zorunluluğumuz yok. Azerbaycan İsrail ile dost bir ülkedir, ilişkiler üst düzeydedir. İç Savaşta İsrail siyasi ve manevi desteğini esirgemediği gibi, bu ülkeden aldığımız modern askeri teçhizat da zaferimizin sağlanmasında önemli rol oynadı. Doğru, son olaylar nedeniyle AZAL İsrail'e uçuşları geçici olarak askıya aldı. Ancak bu hava sahasının kapatılması anlamına gelemez ve genel olarak Bakü böyle bir karar vermeyecektir. Ayrıca hava sahamızın platform rolü oynayacağı ve İsrail'in bizim aracılığımızla İran'a saldıracağı anlamına da gelemez.
Tahran da İsrail düşmanlığı içinde her zaman Azerbaycan'ı bu sürece dahil etmeye, net bir tutum sergilemeye ve resmi Bakü'nün stratejik bir tercih yapmasına çalışıyor. Ancak bizim bu çatışmaya karışmaya niyetimiz yok. Her ne kadar İran rejimi zaman zaman Azerbaycan'ın kendi sınırlarına "Siyonistleri" yerleştirdiğini uydursa ve Bakü'deki İsrail ve İran büyükelçileri zaman zaman ağız dalaşına girse de biz kendimizi tutmayı başardık. onun dışında. Şimdi de Araqchi, İran'ın hava sahasını İsrail'e açan her ülkeyi düşman olarak göreceğini açıkladı. Bu bizim için bir istisna olabilir mi? Bu arada İsrail, İran'ın saldırısına karşılık vereceğini duyurdu. Bu nedenle Tahran ve diğer şehirlere saldırı yapılması bekleniyor. Saldırının askeri tesislere yönelik olacağı tahmin ediliyor. Belki İran hava sahasını açık tutun derken bu detayı kastediyor olabilir. Çünkü İsrail'le hava sahasını açık tutacak ülke kalmayacak, o zaman İran dünyanın neredeyse yarısını, hatta müttefiki Rusya'yı bile düşman ilan etmek zorunda kalacak.
Elhan Şahinoğlu
Analist Elhan Şahinoğlu, savaş ortamında İran'daki muhafazakar çevrelerin Azerbaycan'ın İsrail'le işbirliği yapması üzerindeki baskıyı artıracağı görüşünde: "Bunlar olasılıklara dayalı tahminler, bunların olmasını istemiyoruz. Aynı zamanda İsrail-İran savaşının çeşitli senaryolarına da hazırlıklı olmalıyız. Bu arada Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın da uzlaşmazlığından vazgeçip anayasayı değiştirmesi ve Azerbaycan'la barış anlaşması imzalamaya hazır olması yerinde olacaktır. Çünkü Ermenistan'ın bizzat İsrail-İran savaşının en kötü senaryolarına hazırlıklı olması gerekiyor..."
E. Şahinoğlu'na göre mesele, ABD'nin İsrail-İran savaşının kenarında olmamasıdır: “ABD Donanması'nın gemileri, İran'ın İsrail'e karşı füzelerinin püskürtülmesine katıldı. Bu, ABD'nin İran'a karşı savaşta İsrail'in yanında olduğu anlamına geliyor. İranlı yetkililer bölgede bulunan ABD savaş gemilerine saldırabileceklerini ima etti. Böyle bir durumda ABD İran'ı bölgedeki askeri üslerinden vuracaktır. ABD'nin bölgedeki askeri üsleri Türkiye, Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan ve bazı rivayetlere göre Ürdün'de bulunuyor. Ankara'nın İncirlik'teki ABD askeri üssünün İran'a karşı kullanılmasına izin vermeyeceği açıktır. Ancak aynı sözleri Arap ülkeleri için uygulayamayız. Bu Arap ülkeleri İran'ın zayıflamasıyla ilgileniyorlar, dolayısıyla ABD ve İsrail'in önünde durmayacaklar. Böyle bir durumda İran, Bakan Abbas Aragchi'nin dediği gibi komşu Arap ülkelerini vuracak mı? Eğer bu gerçekleşirse İran durumunu daha da kötüleştirecektir."
Ramil Memmedli
Askeri uzman Ramil Mammadli, Araghchi'nin ifadesinin anlaşılmaz olduğunu düşünüyor. Ona göre Dışişleri Bakanlığı başkanı, İran topraklarının bombalanması sırasında hava sahasının açık tutulması anlamına gelebilir: "Bu mesajın daha çok Suriye, Irak, Ürdün ve diğer ülkelere yönelik olduğunu düşünüyorum. Çünkü İran'ın daha önceki misilleme saldırısında balistik füzeler ağırlıklı olarak Irak'a indirilmişti. İsrail'in savunmasına Ürdün, Fransa ve diğer ülkeler katıldı. Büyük ihtimalle İsrail'in İran'a olası saldırılarında hava sahasını hangi ülkelerin açık tutacağı artık düşünülüyor."
Emil SALAMOĞLU