Bugün, 5 Temmuz 2024 Cuma
  • BIST 100

    10837,98%-0,32
  • DOLAR

    32,69% 0,40
  • EURO

    35,41% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2493,47% 1,07
  • Ç. ALTIN

    3985,54% 0,57

İran'ın yeni cumhurbaşkanından beklentiler

Kanan Rovşanoğlu: "Celili seçilirse Azerbaycan'la ciddi bir sorun yaşayacağını düşünmüyorum"

DÜNYA 3.07.2024 09:41:00 0
İran

Kanan Rovşanoğlu: "Celili seçilirse Azerbaycan'la ciddi bir sorun yaşayacağını düşünmüyorum"

İran'da seçim heyecanı devam ediyor. Cumhurbaşkanı 5 Temmuz'da ikinci turda seçilecek. İlk turda en çok oyu Mesud Pezeşkian topladı. Rakibi Said Celili'dir. Şimdilik Pezeshkian'ın İran'ın bir sonraki cumhurbaşkanı olacağı görülüyor. Ancak bazı analistler, 5 Temmuz'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda sürpriz bir sonuç çıkma ihtimalini de dışlamıyor. 

İran'ın cumhurbaşkanı adayları Masoud Pezeshkian ve Saeed Jalili, 5 Temmuz'daki ikinci tur oylamadan önce Pazartesi ve Salı günü televizyonda yayınlanan iki tartışmaya katılacak.

Musavat.com, yabancı ajanslara referansla İran ulusal televizyonunun bu konuda bilgi yayınladığını aktarıyor.

Verilen bilgiye göre, ilk münazara Pazartesi günü saat 21.30'da, ikinci münazara ise Salı günü 21.30'da gerçekleşecek. Ayrıca İran Cumhurbaşkanlığı adayı olan iki adayın seçim kampanyaları kapsamında halka açık konuşmalarının yanı sıra belgeselleri de gösterilecek.

Bu iki adaydan hangisi Azerbaycan için daha cazip? Yoksa hiçbir fark yaratmıyor mu? Mesele şu ki, Ermenistan Pezeshkian'ın değil Said Jailili'nin seçilmesini istiyor. Ermenilerin bu konuyla ilgisi nedir?

idea.jpeg (167 KB)

 Fikret Yusifov

Eski maliye bakanı, siyasi ve ekonomik konularda uzman Fikret Yusifov, güney komşumuzda bu seçimlerin demokratik olarak yapıldığına inanmıyor: "Bu konuyla ilgili görüşlerimizi son günlerde defalarca dile getirdik. İran'da kimin cumhurbaşkanı seçilmesi İran hükümetinin doğasında ciddi bir değişikliğe neden olamaz. Her ne kadar cumhurbaşkanı İran devletinin ana siyasi figürü olarak görülse de aslında bu devlet Dini Lider tarafından kontrol ediliyor ve bir bütün olarak devletin yönetim stratejisini o belirliyor. Seçimlere gelince, bunların demokratik yapılmasına yönelik yaratılan atmosfer hiç de inandırıcı görünmüyor. Kendilerini aday gösteren kişiler Dini Liderlik filtresinden birkaç kez geçmişse, seçimlere katılmalarına izin veriliyorsa, burada nasıl bir demokratik seçimden bahsedebiliriz? 

Celili'nin Ermeniler tarafından desteklenmesi bu adamın siyasetçi olarak özünü ortaya koyuyor. Elbette Said Celili'nin görüşleri Dini Lider'in gereksinimlerine uygun olmasaydı seçime katılması mümkün olmazdı. Kısacası İran'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin bir şeyleri değiştireceğini ummanın bir anlamı yok. Mevcut rejim iktidarda olduğu sürece bu gücün özü değiştirilemez."

Sona Aliyeva:

Sona Aliyeva

Eski milletvekili, siyasi analist Sona Aliyeva, Ermenilerin Said Celili'yi cumhurbaşkanı olarak seçmek istediklerini belirterek, "İran'da kimin cumhurbaşkanı seçileceği Azerbaycan için o kadar önemli değil. Tahran hükümeti Azerbaycan'la karşılıklı ilişkilerin daha da geliştirilmesiyle ilgilenmelidir. Bu İran açısından mevcut ve gelecekteki süreçlerde önemlidir. Azerbaycan Cumhuriyeti bütün komşularıyla barış içinde yaşamak istiyor. İran'da seçilecek her cumhurbaşkanı mevcut mollakrasinin emirlerini yerine getirecektir. Yine Ali Hamaney ana konuşmacı olacak. Said Celili'nin Ermenistan'daki iktidar çevrelerinin cumhurbaşkanı seçilmesini isteyenler, çeşitli nedenlerden dolayı onun ülkenin yeni başkanı olmasını istiyor. Birincisi, Said Celili, zor zamanlarda Ermenistan'ın hamisi sayılan Ali Hamaney'in adamıdır. En yakın müttefiklerinden biridir. Bu nedenle cumhurbaşkanı seçilmesi daha inandırıcı görünüyor. İkincisi, Said Celili sadık bir İran milliyetçisi ve Türk birliğinin kararlı bir muhalifidir. Erivan'da Celili'nin iktidara gelmesi halinde Zengezur koridorunun açılmasına engel oluşturabileceğini düşünüyorlar. Üçüncüsü, Said Celili, İran'ın Batı ile nükleer müzakerelerinin ana isimlerinden biri olarak kabul ediliyor. Uzun yıllar Batı ile nükleer müzakereleri İran tarafından yürüten kişi Saeed Jalili idi. Batı da İran'da Celili'nin iktidara gelmesini istiyor. Ermenistan'ın şu anki başkanı da "Batı'nın çocuğu". Bu nedenle Paşinyan ve ekibi Celili'nin cumhurbaşkanı seçilmesini istiyor. İlginç bir nokta ise İran'da "yaşayan şehit" unvanını alan Celili'nin Azerbaycan'dan daha çok Ermeni yanlısı konumu nedeniyle seçilmiş olmasıdır. Zengezur Koridoru meselesinde defalarca Ermenileri savundu. Gafan'da İran konsolosluğu açılması fikrini Celili'nin verdiği iddia ediliyor. "Ermeni lobisi Celili gibi nükleer diplomatları kancasına çekmeyi başarmış gibi görünüyor."

Yazarlar Kanan Rovşanoğlu

 Kenan Rovşanoğlu 

Ünlü siyaset yazarı Kanan Rovşanoğlu, Said Celili cumhurbaşkanı seçilse bile Azerbaycan'la ilişkilerin gerginleşeceğini düşünmüyor: "Seçimlerde Pezeşkia'nın seçilme ihtimali hâlâ var. İkinci tura muhafazakarların tek adayla katılacağı doğru ama reformcular seçime daha fazla insanı çekebilirse Pezeshkian'ın kazanma şansı artacak. Bu nedenle şu anda bir şey söylemek zor. Azerbaycan'a gelince, İran'da cumhurbaşkanının devletin başı olmadığı, devletin siyasi gidişatını cumhurbaşkanının belirlemediği açık bir konudur. Ama elbette cumhurbaşkanının kimliğinin dış politika üzerinde ciddi bir etkisi var. Pezeshkian bir Azerbaycanlıdır, Azerbaycan'la iyi ilişkiler sürdürmeye çalışacaktır ama yine söylüyorum, bu genel siyasi gidişata bağlı olacaktır. Ancak Celili seçilirse Azerbaycan'la ciddi bir sorun yaşayacağını düşünmüyorum. Şu anda ilişkiler iyi, bu gidişat devam edecek. İran-Ermenistan ilişkileri büyük ölçüde Ermenistan'ın politikasına bağlıdır. Ermenistan'ın Batı'yla yakınlaşması Tahran-İrevan ilişkilerini olumsuz etkiliyor ve etkilemeye devam edeceğini düşünüyorum."

"İran'da yaşanan siyasi süreçler şüphesiz Azerbaycan kamuoyunun ilgi odağıdır."

Milletvekili Hikmet Babaoğlu bunu Bakupost.az'a yaptığı açıklamada söyledi.

Ona göre İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Mesut Pezeşkiyan kazanırsa bu, ülke tarihinde ilk Azerbaycan cumhurbaşkanı seçimi olacak: "Elbette bu, yaşayan Azerbaycanlıların iradesinin bir sonucu olarak mümkündür. İran'da. Ancak İran'ın siyasi sisteminin birleşik olduğunu biliyoruz, İran vatandaşları oradaki iç siyasi süreçlere farklı bir perspektiften bakıyor. Yani gördüğümüz ulusal görüşler İranlı seçmenin görüşlerinden çok farklı. Sonuç olarak İran'da sosyal kimlik ve siyasi hedefler tamamen farklı kriterlere göre şekilleniyor. Masoud Pazashkian, İran siyasi sistemi tarafından eğitilmiş bir siyasetçi olduğundan, ondan büyük reformlar beklemek doğru değil. Faaliyetlerinde İran'ın siyasi değerlerini tez olarak tanımlayacaktır."

Milletvekili Hikmet Babaoğlu yeni bilgisayara aşık oldu BETON

Hikmet Babaoğlu 

H. Babaoğlu, Mesud Pezeşkiyan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda İran-Azerbaycan ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacağı yönündeki düşüncenin yanlış olduğunu düşünüyor: "Seçilmiş kişi kim olursa olsun, bir İran vatandaşından bahsediyoruz. Aslen Azerbaycanlı olan Mesud Pezeşkiyan'ın seçim kampanyası sırasındaki konuşmalarına dikkat edersek, Azerbaycan vatandaşlarının ve bizim vatandaşlarımızın beklentilerine ilişkin bir görüş belirtmediğini, spesifik bir tanımlama da yapmadığını görürüz. amaç. Büyük olasılıkla Mesud Pezeshkia'nın cumhurbaşkanı seçilmesi etnik kökeni nedeniyle gerçekleşmeyebilir. Seçilse bile İran-Azerbaycan ilişkilerinde olağanüstü bir ilerlemeye ve derinleşmeye tanık olmayacağız." 

Siyasal bilimler doktoru profesör Jumshud Nuriyev, Bakivakhtı.az'a yaptığı açıklamada, İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin Azerbaycan için çok önemli olduğunu belirterek, "Sadece İran'ın güney komşumuz olması nedeniyle değil, aynı zamanda milyonlarca yurttaşımız da İran'da yaşıyor. Güney Azerbaycan'da soydaşlarımızın hakları çok fazla çiğneniyor. İran'ın dini lideri Hamaney söz vermesine rağmen ülke anayasasına uyulmuyor. İran'da çok ciddi bir siyasi oyun oynanıyor. Şu ana kadar Hamaney'in ileri görüşlü bir politikacı olmadığını düşünüyordum. Ama yanıldığımı kabul ediyorum. Gerçek şu ki hem Mesud Pezeshkian hem de Said Jalili yani iki güçlü aday ikinci turda kaldı. Gallibaf, Celili'yi desteklemek adına geri çekildi ama zaten çok az destekçisi vardı. Pezeshkian bir reformcu olarak sunuluyor. Birçok yüksek pozisyonda görev yapmıştır ve tanınmış bir kardiyologdur. Burada başka ilginç nüanslar da var. Humeyni'nin başından beri oyunu Pezeşkia'nın babasının Türk olduğu yönündeydi. Said Celili'nin annesi Türk'tür. Celili dindar, muhafazakar bir insandır. Pezeshkian bir reformcudur."

Muhatabımız Hamaney'in İranlıları, Türkleri, muhafazakarları ve reformcuları seçim sürecine çektiğini vurguladı.

Ona göre Tahran rejimi genel olarak uzun süredir halklar üzerinde hibrit bir politika uyguluyor. Dolayısıyla Türk erkekleri İranlı kadınlarla, İranlı erkekler de Türk kadınlarıyla evleniyor: "Bu, İran'ın devlet politikasının bir parçası. Ana hedeflerinden biri Türkleri asimile etmektir."

Nuriyev, Pezeshkian'ın ikinci turda seçimi kazanma şansının daha yüksek olduğuna inanıyor: "Celili'nin Hamaney tarafından desteklendiği söylense de kazanamayacak. Hamaney oğlunu iktidara getirmek istiyor. Celili'nin cumhurbaşkanı seçilmesi dini liderin oğlu için ciddi bir alternatif olacak. Bu nedenle Hamaney de Pezeshkian'ın seçilmesiyle ilgileniyor. Doğru, Pezeshkian bir reformcu olarak tanınıyor ve ABD ile ilişkiler kurmak istiyor. Ancak genel olarak hiçbir başkan devrimden sonra oluşturulan rejime karşı adım atmaz."

"Her halükarda İran için yeni bir sayfa açılıyor. Ancak Pezeşkia'nın Azerbaycanlılar için ağlayacağını düşünmüyor. İran'da Türklere yakılan 'yeşil ışık' siyasi teknolojiden başka bir şey değil. Türkleri kontrol etmek için oluşturulmuş bir oyundur. Çok aldatıldık. Bu sefer aldatıyorlar" diye ekledi Jumshud Nuriyev.

Asıf Nerimanlı: Azerbaycan, Fransa'nın müzakere sürecine katılmasına izin vermiyor

 Asıf Nerimanlı

Siyasi analist Asif Nerimanli'nin İran seçimlerine ilişkin görüşleri özellikle dikkat çekici: "İran'da seçimler beklendiği gibi ikinci turda yapıldı. Bu, seçim sürecinin önceden planlanan "muhafazakarların birleşmesi" senaryosuna göre devam ettiği anlamına geliyor. Muhafazakarlar arasında Galibaf'ın değil Said Celili'nin öne çıkması asıl dikkat çeken noktadır. Ancak seçim öncesinde iki aday Galibaf lehine çekildi ve kendisi çeşitli kesimler tarafından daha sadık bir isim olarak desteklendi. Bu açıdan bakıldığında Galibaf'ın 3 milyon, Celili'nin ise 9 milyon oyu şüphe uyandırıyor. Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarında muhafazakar adaylar arasında Galibaf, Celili'nin önünde yer aldı. Görünen o ki, dini lidere daha yakın olan ve Raisi hükümetinin de desteklediği Celili'nin önünü açmışlar. İlk turda 10 milyondan fazla oy toplayan Pezeshkian'ın ikinci turda liderliğini sürdürüp sürdüremeyeceği şüpheli: mantıksal olarak Galibaf dahil muhafazakarların oylarının ikinci turda Celili'ye gitmesi gerekiyor. Öte yandan İran'da seçimin sadece sandıklara atılan oylarla belirlenmediği dikkate alındığında Celili'nin yeni cumhurbaşkanı olma ihtimali artıyor. "Bu seçim kimin seçildiğinden daha ilginç ama muhafazakar kanadın iç çatışmaya devam etmesi halinde nelerle karşılaşabileceğini gösteriyor."

Cavanşir Abbaslı


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Çeyrek final maçı Berlin uçuşlarını yüzde 550 artırdı

Türkiye ikincisi sporculardan Başkan Aydın’a ziyaret

Körfez'de drift heyecanı

"Bozkurt İşareti: Türk Dünyasının Ortak Sembolü ve Güney Azerbaycan Milli Mücadelenin İfade Aracı"

Lüks tüketim pazarı ikilemle karşı karşıya

Bakan Tekin İstanbul'da okul yöneticileriyle buluştu

IPARD-III başvurularında son tarih 16 Ağustos!

İzmit'te modern yollar için çalışmalar sürüyor

Başkan Bozbey geçmişin izlerini sildi

Dışişleri'nden UEFA'ya Demiral tepkisi

Yüksek sıcaklıklar deprem sebebi mi?

Yaz Spor Okulları’nda ilk dönem tamamlandı  

Manisa'da ekipler gece boyunca çalışarak arızayı giderdi

CHP ANTALYA MİLLETVEKİLİ AYKUT KAYA, ALANYA’NIN SORUNLARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

TOFAŞ'tan yeni transfer

İş insanı Serdar Özyurt'tan Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin'e ziyaret

'Sarsılmaz' yüksek ateş gücünü 'kuleye' çıkardı

Darıca Türkelispor vites düşürmüyor

‘Hayır diyememek’ özsaygıyı zedeliyor

Gemlik'te karate şöleni

Filenin Sultanları Sefo konserinde

Gemlik'te karate turnuvası başlıyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş NATO Zirvesi'ne katılacak

Pençe Kilit'te 9 terörist etkisiz!

Olgun gençlerin el emeği eserleri yıl sonu sergisinde

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu açıklandı

Yıldırım'da Çocuk Kütüphanesi miniklerin ikinci adresi

Sıcak havalarda bu yemeklerden uzak durun

Antrikot ve döşden burger yaptı, ailelerin vazgeçilmez durağı oldu - Videolu Haber

Kayıt dışı ile mücadeleye devam

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ERZURUMSPOR FK İÇ TRANSFERDE SEFA AKGÜN VE MUSTAFA AKBAŞLA YENİDEN ANLAŞMA SAĞLADI..

Bu tasarruf tedbiri mi şimdi?

Küçükoğlu; erken seçim konusu gündemimizde yok, görevimin başındayım…

Erzurum Valisi Çiftçi’nin Erzurum Spor sevgisi

Küllerden Doğmak; Bir Dadaş gibi…

Erzurum Valiliğinden duyurulur!

3 Temmuz Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum’a gelişinin 105. yıl dönümü

Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum’a gelişinin 105. yıl dönümü kutlu olsun

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi’nin 3 Temmuz mesajı

3 Temmuz, Mustafa Kemal ve Erzurum…

Lise tercihi yapacak öğrenci ve velilere önemli öneriler

ERÜ Mühendislik Fakültesi 2023-2024 eğitim-öğretim dönem mezunlarını verdi

ERÜ'de mezuniyet heyecanı

Nilüfer Belediyesi üniversiteli öğrencilerin yanında

Öğrencilere 'zanaat atölyeleri' açıldı

İzmit'te Çocuk Atölyeleri başlıyor

Konya Bilgehanelerinde yaz etkinlikleri

Ankara Üniversitesi mezunlarını uğurladı

KPSS sınava giriş belgeleri erişime açıldı

Öğretmenlere ikinci kez nakil hakkı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR