Tarih: 22.08.2024 09:21

İranlı kurumlar, Raisi'nin ölümüne neden olan helikopter kazasını kaza olarak tanımladı

Facebook Twitter Linked-in

İran özel servislerinden bir kaynağa dayanarak, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında ölümüyle ilgili soruşturmayı tamamlayarak bunun bir kaza olduğunu belirlediklerini bildirdi.

"Güvenlik ve istihbarat teşkilatımız derinlemesine bir soruşturmayı tamamladı ve yaşananların bir kaza olduğuna dair tam bir güven var" dedi.

Kaynak, "Başkan'ın içinde bulunduğu helikopter, güvenlik protokollerinin izin verdiğinden iki kişi fazla taşıyordu, bu nedenle pilot sisi fark ettiğinde ve helikopteri gerekli irtifaya çıkarmaya çalıştığında, helikopterin bunu yapacak gücü yoktu ve sis nedeniyle sınırlı görüş koşullarında bir dağa çarptı" dedi.

Kaynağa göre, özel servisler Raisi'nin ölümünden sonra en az 30.000 kişiyi kontrole tabi tuttu ve insan faktörünün suçlanmadığı sonucuna vardı. Hava durumu servislerinden alınan verilere dayanarak kalkış saatinin önceden belirlendiğini, ancak cumhurbaşkanının Azerbaycan sınırına yaptığı ziyaretin zaman aşımına uğradığını, bu nedenle kalkış saatinde havanın kötüleştiğini söyledi.

 

Kaynak, helikopterlere güvenlik gereklilikleri doğrultusunda GPS sistemi takılmadığını söyledi. Bu, uçağın elektronik sistemlerinin hacklenmesi ve bunlara müdahale etme girişimlerinin ihtimal dışı olduğu anlamına geliyor.

Yapılan incelemede helikopterin düşmesine neden olabilecek kimyasal veya tehlikeli maddeye dair bir bulguya da rastlanmadı.

19 Mayıs'ta, Raisi ve diğer İranlı yetkilileri taşıyan bir helikopter kuzey İran'da düştü. Tüm yolcular ve mürettebat üyeleri öldü.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —