Haberi Sesli Oku

İşgal esirlerinin teslimi: Direniş sahada kendi denklemini kuruyor

İşgal esirlerinin teslimi: Direniş sahada kendi denklemini kuruyor

HAMAS’ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugaylarının, dün 3 işgal esirini teslim ettiği tören, birçok mesajı içinde barındırıyordu.

Kassam Tugayları, işgalci rejimle yapılan esir takası anlaşmasının beşinci aşaması kapsamında üç siyonist esiri dün teslim etti. Bu teslimat, Gazze’deki ateşkes anlaşmasının ilk aşaması çerçevesinde gerçekleşti.

Kassam Tugayları tarafından teslim edilen esirler şunlardı: Eliyahu Datson Şerabi, Or Avraham Levi ve Ohad Ben Ami. Buna karşılık, işgal makamları 183 Filistinli esiri serbest bıraktı, bunlardan 18’i müebbet hapse mahkum edilmişti.

Teslimatın siyasi ve askeri mesajları

Teslim işlemi, Gazze Şeridi’nin ortasında yer alan Deyr el-Belah kentinde gerçekleşti. Bu bölge, 7 Ekim 2023’ten bu yana işgalin yoğun bombardımanı ve büyük katliamlarına sahne olmuştu.

Kassam Tugayları, teslim törenine ilişkin özel görüntüler yayınladı. Görüntüler, bir Kassam savaşçısının bir mektubu açması ve tünellerden birinde kendisiyle birlikte bulunan üç siyonist esire, serbest bırakılmaları kararını bildirmesiyle başlıyor.

Üç esir, serbest bırakılma haberinden duydukları sevinci dile getirerek, kendilerini görüntüleyen kameraya İbranice konuştu ve her birinin üzerinde adları ve resimleri bulunan giysileri teslim aldı.

Üçü de tünel içerisinde kıyafetlerini giydiler ve ardından mücahitler tarafından Gölge Tümeni muhafızları eşliğinde dışarı çıkmaları talimatı verildi. Esirler, yeraltında karmaşık ve kısa olmayan bir mesafe kat edildiği görülüyordu.

Teslimat sırasında Kassam Tugayları’nın farklı askeri birlikleri yoğun şekilde bölgede konuşlandırıldı. Sahada disiplinli bir organizasyon ve askeri düzen göze çarptı. Teslimat alanında büyük bir pankart açıldı. Üzerinde, Arapça, İbranice ve İngilizce olarak “Biz Tufanız… Biz Yarından Sonrayız” ifadeleri yer aldı. Bunun yanında Filistin bayrağı ve yumruk sembolü de dikkat çekti.

 

Etkinliğin sembolizmi ve güçlü güvenlik önlemleri

Sosyal medyada yayımlanan videolar, Kassam Tugayları’na mensup yaralı mücahitlerin teslimat törenine katıldığını gösterdi. Bu görüntüler, işgalin ağır saldırılarına rağmen Filistin direnişinin sarsılmadığını ortaya koydu.

Teslimatın güvenliği, Kassam Tugayları’na bağlı silahlı birlikler tarafından sağlandı. Beyaz renkli cipler içinde silahlı direnişçilerin teslimat alanında devriye gezdiği görüldü.

Teslimat alanına, işgalin savaş sürecinde suikast düzenlediği bazı Hamas liderlerinin resimleri konuldu. Bunlar arasında Hamas lideri İsmail Heniyye, Gazze’deki Hamas lideri Yahya Sinvar, Kassam Tugayları’nın başkomutanı Muhammed ed-Dayf, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri ile Mervan İsa, Eymen Nufel, Gazi Ebu Tam’a ve Raed Sabit gibi isimler yer aldı.

Öte yandan, teslimat alanında dikkat çeken bir diğer pankartta, işgal başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yüzü kırmızı bir ters üçgenin içinde yer aldı. Bu, Kassam Tugayları’nın işgal askeri araçlarını hedef aldığı videolarda kullandığı bir semboldü. Aynı pankartta yok edilmiş işgal tankları ve zırhlı araçları ile birlikte İbranice “Mutlak Zafer” yazısı yer aldı. Bu, Netanyahu’nun direnişi yok etme planlarının başarısız olduğuna bir gönderme olarak yorumlandı.

HAMAS: “Yarından sonra Filistin’e aittir”

HAMAS yaptığı açıklamada, teslimat sürecinin ve direnişin verdiği mesajların, Filistin’in kaderini kendi halkının ve direnişinin belirleyeceğini açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.

Açıklamada, Filistin direnişinin insani değerlere bağlı kaldığı, siyonist esirleri koruduğu ve işgalin yoğun bombardımanına rağmen onlara zarar vermediği vurgulandı. Hamas, Netanyahu’nun “mutlak zafer” söyleminin bir hayal olduğunu ve bu hayalin Gazze’de paramparça olduğunu belirtti.

Hamas sözcüsü Hazım Kasım, teslimatın şu mesajları verdiğini söyledi:

"Filistin direnişi işgali, esirlerini serbest bırakmaya mecbur etti. İşgalin belirlediği 'kırmızı çizgiler' Kassam Tugayları tarafından aşıldı. Şehit olan liderler, direnişi zayıflatmadı, aksine güçlendirdi. Halk ve direniş, birbirine sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam ediyor."

Kasım, Netanyahu’nun “mutlak zafer” söyleminin bir illüzyon olduğunu, Filistin halkının ise direnişe sahip çıkmaya devam ettiğini vurguladı.

Teslimatın verdiği mesajlar

Siyasi analist Said Ziyad, işgal rejiminde siyonist esirlerin sağlık durumlarının kötü olduğu görüntüleri karşısında büyük bir öfke dalgası oluştuğunu belirterek, “Peki, onları yarın tabutlarla geri aldıklarında ne olacak?” diye sordu.

Yazar ve siyasi analist İyad el-Kara ise teslimatın şu mesajları taşıdığını belirtti:

"Sahadaki gelişmeler işgali köşeye sıkıştırıyor ve direniş hala güçlü.

Direnişçilerin fedakarlıkları, Filistin’in mücadelesinin kararlılıkla devam ettiğini gösteriyor.

Direnişin, işgalin dayattığı siyasi ve askeri planları boşa çıkardığı netleşti."

Sonuç

Bu esir teslimatı, Filistin direnişi ile işgal arasındaki mücadelenin sadece askeri değil, aynı zamanda siyasi ve psikolojik bir boyutu olduğunu bir kez daha gösterdi.

Hamas, bu süreçte işgalin üzerinde psikolojik baskı kurarak, esir takası yoluyla siyasi kazanımlar elde etmeye çalışıyor.

Öte yandan, Netanyahu ve hükümeti iç politikada büyük bir baskı altında. İşgal rejimi kamuoyu, hükümetin “mutlak zafer” vaatlerine rağmen Gazze’den askerlerin çekilmesi, esir takasındaki tavizler ve HAMAS’ın hala güçlü olması nedeniyle Netanyahu’ya karşı tepkili.

Bu süreçte Filistin direnişi, bölgesel ve uluslararası düzeyde varlığını hissettirmeye devam ediyor. Teslimat görüntüleri, sadece işgal rejimi halkına değil, aynı zamanda uluslararası kamuoyuna da önemli mesajlar verdi. (İLKHA)



Arz Tv Erzurum: şehrin gündemini belirlemeye devam ediyor…

DADAŞLAR AMEDSPOR'A ZEHİR OLDU

İl Başkanı Ahmet Eşref Yılmaz’dan İmamoğlu’na çağrı var: Sakın Erzurum’a gelme!

Erzurum’da apartman yangını: 10 kişi hastanelik oldu

Vefat / Taziye

Erzurum’un yeni bir eğlence mekânı var artık “Karaköy Şefline” sizin için, size özel…

Aziziye' de Vatandaşlar Sokakları Temizliyor

Çubukçu: “Sandığa bizim ihtiyacımız var!”

Anahtar Parti: Bir Memleketin yeniden ayağa kalkma iradesidir…

Atatürk Üniversitesinde Kandil Yolu…

Bursa Gemlik'te öğrencilere 'çevre' farkındalığı eğitimi

Lise öğrencileri dünya robot yarışmasında birincilik aldı

TEV'in tamamlayıcı bursları ile eğitime destek

'Maarif Modeli Okulları'na yoğun ilgi

TESSEP'ten çocuk iftarı: Hem eğlendiler hem öğrendiler

Mudanya'nın kırsalına 'çocuk akademileri' açılacak

Yapay zekâ destekli MEBİ 1 milyon öğrenciyi aştı

Manisa'dan karbon ayak izi hesaplamasına önemli adım

İzmir Bornova'da iş garantili 'Pastacılık ve Ekmekçilik' kursu

MEB'in düzenleyeceği "Sıfır Atık Yarışması" başvuruları başladı

ABD uçakları Yemen’i yine bombaladı

Endonezya’da 6 büyüklüğünde deprem

M23, DR Kongo hükümetiyle doğrudan görüşmelere katılmayı iptal etti

Güney Sudan, muhalif Beyaz Ordu'ya karşı askeri operasyon başlattı

Oruç stresi azaltıyor

HAMAS: Terörist Netenyahu hükümeti, ateşkesin gerekliliğinden kaçınıyor

Prof. Dr. Tarhan: Kendi haddimizi bilemezsek tükenmişlik rolüne gireriz

EBS Malatya Şube Başkanı Söylemez: Mehmetçik iman dolu göğsünü siper edip düşmanı bozguna uğrattı

Malatya'da silah kaçaklığından 6 kişi yakalandı

Bakan Yumaklı "sahipsiz köpekler" konusunu Bakan Yerlikaya ile görüşerek değerlendirdi

Mardin için kuvvetli fırtına uyarısı

İstanbul Beyoğlu'nda İETT otobüsü kaza yaptı

Lübnan’da bir araç işgal tarafından bombalandı: 2 şehit

Maltepe'de bir sürücü kaldırıma çıkarak yol isteyince sürücü para cezasına çarptırıldı

Trump, İran’ı Ensarullah üzerinden tehdit etti

Memur-Sen Adıyaman İl Temsilciliği: Anayasa değişsin, aile korunsun

Yurt dışına kaçmaya çalışan 25 şüpheliden 13'ü tutuklandı

Mardin’de çöken cami inşaat iskelesinde 2 işçi ağır yaralandı

Abart egzoz kullanan 14 araç sürücüsüne ceza

Bakan Murat Kurum, Yarısı Bizden kampanyasıyla kentsel dönüşüm çağrısında bulundu

Mustafakemalpaşa'da şehitlik 18 Mart için yenilendi

Bakanlar Yumaklı ve Yerlikaya, sahipsiz köpek sorununu ele aldı

Gökçeada-Kabatepe hattında yarın için bazı feribot seferlerinin iptal edildiği açıklandı

Mardin Midyat'ta iftar programlarına yoğun ilgi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2026'da refah kaybını telafi edecek ciddi adımlar atılacak

7 farklı bölgeden 7 farklı lezzet ve hediyelik Mardin’de buluştu

HÜDA PAR Milletvekili Demir, Gaziantep'te iftar programına katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çanakkale millet olarak bizim ebedi ve ezeli kardeşliğimizi ifade eder

HÜDA PAR Milletvekili Demir'den Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin'e ziyaret

Bahar aylarında artan alerjik burun akıntısına dikkat!

Yükleniyor