Bugün, 5 Ekim 2024 Cumartesi
  • BIST 100

    9109,34%2,37
  • DOLAR

    34,25% 0,32
  • EURO

    37,60% -0,42
  • GRAM ALTIN

    2917,18% 0,06
  • Ç. ALTIN

    4903,03% 0,41

İsrail bu yüzden İran'ı bombalamıyor

ABD başkanı ayrıca İran'ın nükleer tesislerinin vurulmasını da desteklemedi; Siyasi yorumcu: "Eğer İsrail öyle düşünüyorsa..."

DÜNYA 4.10.2024 08:45:00 0
İsrail bu yüzden İran

Ortadoğu'da artan savaş geriliminin Güney Kafkasya'ya da yayılması bekleniyor. Washington'da faaliyet gösteren ve dünyanın en etkili düşünce kuruluşlarından biri olan Hudson Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Luke Coffey'nin, Ortadoğu'da durumun kötüleştiği bir dönemde "Azerbaycan'a hazırlıklı olma çağrısında bulunduğunu" hatırlayalım. X. sayfada "Azerbaycan hazır olmalı" yazmasına rağmen kesin görüşünü belirtmedi.

Azerbaycan'ın dengeli ve başarılı dış politikasıyla bu olayların dışında kalmayı başardığını da belirtmek gerekir. İstikrarlı bir ekonomik ve siyasi sistemin yaratılması Azerbaycan'ı bu tür olaylara ve tehditlere karşı sigortalamıştır. Ancak İran'ın İsrail'e yönelik roket saldırılarının ardından savaşın Azerbaycan'ın yakın sınırına sıçrama tehlikesi arttı. Bu arada ABD'nin müttefikleri ve Yediler Grubu (G7), İsrail'e yönelik saldırı nedeniyle İran'a yeni yaptırımlar uygulama konusunda anlaşmaya vardı. Haber Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklandı. Basın sözcüsü Matthew Miller, "İran'ın yeni adımlar attığını gördükçe, yanıt vermenin yeni yollarını belirlemek için ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz" dedi. "İran'a yaptırım uygulama veya mevcut yaptırımlarımıza uyumu güçlendirme konusunda her zaman yeni yollar bulabiliriz." Şimdi bu tedbirleri değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Miller'in yorumları, Başkan Biden'ın gazetecilere İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırmasını desteklemediğini söylemesinin ardından geldi. Biden, "Yedi G7 ülkesinin tamamı İsrail'in yanıt verme hakkına sahip olduğu konusunda hemfikir ancak orantılı yanıt vermesi gerektiği konusunda hemfikir" dedi.

Beyaz Saray ayrıca İran'ın füze saldırısının ardından atılacak adımları görüşmek üzere İsrailli yetkililerle temasa geçtiğini de duyurdu. Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesi bekleniyor.

 Azerbaycan için hoş olmayan bir durum, siyasi ve askeri alanda işbirliği yaptığı İsrail ile İran arasındaki düşmanlıktır. 

Azerbaycan ve İsrail'in ciddi siyasi ve ekonomik bağları var. İsrail, Azerbaycan'ın İtalya, Türkiye, Rusya ve Çin'den sonra 5. büyük ticaret ortağıdır. Azerbaycan ile İsrail arasındaki dış ticaret cirosu 2024 yılının üçüncü çeyreğinde 1 milyar 409 milyon dolar oldu. Bu ülkemizin toplam dış ticaretinin yüzde 4,55'i kadardır.

Bu yıl Azerbaycan'dan İsrail'e 1 milyar 388 milyon dolarlık mal gönderildi. Bu toplam ihracatın yüzde 7'sine tekabül ediyor. İsrail'den Azerbaycan'a toplam 21 milyon dolar değerinde mal getirildi ve bunun payı toplam ithalatın yalnızca yüzde 0,16'sını oluşturuyor.

Azerbaycan'dan İsrail'e ihraç edilen ürünlerin başında ham petrol geliyor.

Olayların bu yönde gelişmesi durumunda Azerbaycan'ın bulunduğu bölgede ciddi ve büyük bir savaş başlayabilir. Şu anda İran'dan büyük bir mülteci kitlesi Azerbaycan'a doğru akabilir. Sınırların kapalı olması bizi İranlı mülteci akışından pek koruyamayacak. İran'a yapılacak saldırı sonucunda binlerce İranlı Azerbaycan'a gelebilir ve bu da ülkemizin istikrarı açısından ciddi bir tehdit oluşturabilir.

İsrail'in ciddi müttefiki Bakü'ye, bu tür ek sorunlar yaratmamak için İran'ın mültecilerin olacağı noktaya kadar vurulmayacağına dair söz verdiği iddiası var.     

Azerbaycan topraklarındaki özel karantina rejiminin süresinin gelecek yıl 1 Ocak'a kadar uzatıldığını hatırlayalım. Bakanlar Kurulu buna karar verdi. Bu da Nahçivan-Türkiye hariç ülkenin kara sınırlarının bir süre daha kapalı kalacağı anlamına geliyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev son konuşmalarında kara sınırlarının çoğunlukla güvenlik nedeniyle kapalı kaldığını vurguladı.

 

Siyasi yorumcu Aydın Guliyev, "Yeni Müsavat" gazetesine yaptığı yorumda, İsrail'in İran'a karşı kara operasyonları ve muharebe havacılığıyla askeri operasyon düzenleme ihtimalinin düşük, uzun menzilli füzelerle vurma ihtimalinin ise yüksek olduğunu söyledi: "Bu, İran'a yönelik en büyük askeri operasyondur . Bölgemizin kaderi açısından en tehlikeli senaryodur. İsrail'in İran'a yönelik saldırısının sonuçlarının, en yakın komşularından biri olan Azerbaycan'ı da etkileyeceğini söylemeye gerek yok. Bu göz ardı edilemez. En azından 30 milyon yurttaşımız İran'da yaşıyor ve Azerbaycan Cumhuriyeti ve onun vatandaşlarıyla çok yakın kültürel, ekonomik ve akrabalık bağları var. Dolayısıyla İsrail'in İran'ı vurması durumunda büyük bir mülteci kitlesinin Azerbaycan'ın yanı sıra çevre ülkelere yönelmesi de ihtimal dahilinde. Elbette bu Azerbaycan'ın bölgedeki çıkarları ve istikrarı açısından çok tehlikeli bir senaryo olacaktır. Burada sınırlarımızın mülteci kitlesini tamamen önleyecek şekilde kapalı bir şekilde çalışması mümkün değildir. İsrail'in İran'ı füzelerle vurma senaryosunu devreye sokması durumunda Azerbaycan'ın yasal olarak sınırlarını kapatma ihtimali sıfıra yakın. Çünkü canlarını kurtarmaya çalışan mülteci kitlesi resmi devlet yetkililerine başvurup vize alarak gelmeyecek. Devlet sınırlarımızı mümkün olan her yolla, yasadışı yollardan gizlice geçmeye çalışacaklar. Bu olabilecek en tehlikeli senaryolardan biri."

Aydın Guliyev:

Aydın Guliyev 

İsrail'in İran'ı vurmada Azerbaycan'ın çıkarlarını müttefik olarak görmesi konusunda ise Aydın Guliyev, İsrail'in Azerbaycan'la ilişkilerinin elbette çok iyi olduğunu kaydetti: "Fakat unutmayalım ki İsrail'in Azerbaycan'la müttefik ilişkileri, İsrail'in Azerbaycan'la olan müttefik ilişkileriyle kıyaslandığında o kadar da büyük bir etken değil. İsrail'in bir dizi Batılı ülkeyle müttefiki olan İran'a askeri saldırı kararı, daha çok Batılı ülkelerle olan ittifak ilişkilerine ve kendi devlet çıkarlarına bağlı olacaktır. İsrail saldıracak mı diye düşünmeden askeri saldırı gerçekleştirecektir. İran, İsrail'e karşı çok güçlü bir caydırıcılığa sahip olacak ve İsrail, Gazze'den sonra izleyicisi olmayacak bir sonraki hedefin Türkiye olacağını muhtemelen anlayacaktır. İsrail, Büyük Ortadoğu projesinin hayata geçirilmesinin önünde büyük bir engel olarak gördüğü İran'ı ortadan kaldırmaya çalışıyorsa, bir sonraki hedef Türkiye'dir. Türkiye ile İran arasında ne kadar rekabet ve çıkar çatışması olursa olsun, İsrail'in İran'ı vurması durumunda Türkiye meselelere daha aktif bir şekilde müdahale edebilir. Elbette bu müdahale İsrail'e yönelik olacak ve Tel Aviv için ciddi sorunlara yol açacaktır. "İsrail'in askeri ve siyasi liderliği elbette bütün bunları hesaplıyor ve İran'ın bombalanması kararında bunu caydırıcı bir faktör olarak kabul ediyor."

Etibar SEYİDAĞA


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Erzurumspordan Akşam Tarifesi

Güney Azerbaycanlı Türk Aktivist İbrahim Asmani Geçici Olarak Serbest Bırakıldı

Pegasus, Irak, İran ve Ürdün uçuşlarını iptal kararını uzattı

Bursa'da uyuşturucu operasyonu: 67 gözaltı

Trafik kazalarını önlemek için yeni kampanya başlatıldı

Bosna Hersek’te şiddetli yağışlar sele yol açtı: 14 ölü

Antalyaspor’a ‘can dost’

Dr. Ertan Uğur Gölbaşı, Besni Devlet Hastanesi'nde göreve başladı

Bakan Kurum: 'Adıyaman Meydan Projesi' hayata geçiyor - Videolu Haber

Adıyaman Meydan Projesi’nin 1. etabı başlıyor - Videolu Haber

Viranşehir'de Yazar Lütfü Sevmezler için imza günü düzenlendi

Dr. Gözde Başkara, Besni Devlet Hastanesi’nde göreve başladı

Adıyaman’da '4 Ekim Hayvanları Koruma Günü' etkinliği: Farkındalık için önemli adımlar

Bakan Kurum: 'Adıyaman’a yönelik stratejik projeler hayata geçiyor' - Videolu Haber

Besnili Zeynep 29 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti

Bakan Kurum: Yıl sonuna kadar 200 bin konut depremzedelere teslim edilecek

Bakan Kurum: '2025 yılında herkesi güvenli yuvaya kavuşturacağız' - Videolu Haber

'Maziden Atiye Ahlat' gençlere ufuk açacak

Görev kuvvetlerinin 'Milli Anadolu Ankası' tatbikatı başarıyla sürüyor

Bakan Kurum: 2024 sonuna kadar 200 bin konut depremzedelere teslim edilecek - Videolu Haber

Manisa'da tarihi Muradiye Mezarlığı’na sahip çıktı

Bursa Osmangazi günü bayram havasında kutladı

Manisa Ahmetlili kadınlarından şehrin tarihi mekanlarına ziyaret

Tofaş'ın FIBA Europe Cup biletleri satışta

Tiroid sorunları kadınları 5 kat fazla etkiliyor

Dilovası'ndan 4 Ekim farkındalığı

Bakan Kurum Adıyaman'da dedikodulara noktayı koydu

Nilüfer’de “Yerel Yönetimler ve Sağlık” buluşması

Sakarya yeni arterde bisiklet yolu da tamamlandı

Konya'nın Kapsül takımları TEKNOFEST'e damga vurdu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku
Çelebi Ofis

Erzurumspordan Akşam Tarifesi

Vali Çiftçi Paladöken’in zirvesinde

Rektör Hacımüftüoğlu, yemekte öğrencilerle bir araya geldi

ERFEDER, Fenerbahçeli üyeleriyle buluştu

Erzurum Halk Sağlığı Laboratuvarı’nın akreditasyonu yenilendi

İspir’de korkutan yangın

Jandarma define avcılarını suçüstü yakaladı

ETÜ TEKNOFEST Adana’da yerini aldı

Muhtarlarla elektrik zirvesi

Manas üniversitesi ile iş birliklerini güçlendirecek imza

'Maziden Atiye Ahlat' gençlere ufuk açacak

Sivas'ta yeni dönem kurslar başlıyor

Bursa Mudanya'da 'akran zorbalığına' önemli adım

KPSS ortaöğretim sonuçları açıklandı

2023-2024 eğitim öğretim istatistikleri açıklandı

2 milyona yakın öğrenci okul öncesinde

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından "Millî Eğitim İstatistikleri 2023-2024" verileri açıklandı.

BTÜ’den uluslararası iş birliği adımı

İpsala  MYO’da 2024/2025 Akademik Yılı açıldı

11. Ulusal ve 4.Uluslararası Hidatidoloji Kongresi başladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 7 6 0 1 15 19
2.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
3.Beşiktaş 6 5 0 1 10 16
4.Samsunspor 7 5 2 0 5 15
5.İstanbul Başakşehir 6 4 1 1 5 13
6.Eyüpspor 7 3 1 3 4 12
7.Göztepe 6 2 1 3 4 9
8.Bodrum FK 7 3 4 0 -2 9
9.Alanyaspor 7 2 2 3 -2 9
10.Trabzonspor 6 1 0 5 1 8
11.Konyaspor 7 2 3 2 -2 8
12.Sivasspor 7 2 3 2 -2 8
13.Antalyaspor 8 2 4 2 -6 8
14.Kasımpaşa 7 1 2 4 -2 7
15.Rizespor 8 2 5 1 -11 7
16.Gazişehir Gaziantep 6 1 4 1 -4 4
17.Kayserispor 6 0 3 3 -7 3
18.Hatayspor 6 0 4 2 -6 2
19.Adana Demirspor 7 0 6 1 -11 1

YAZARLAR