Tarih: 25.10.2024 07:49

İsrail ordusunun genelkurmay başkanı, Hamas liderinin öldürülmesinin kazara olduğunu söyledi

Facebook Twitter Linked-in

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın Gazze'de ortadan kaldırılmasının önceden planlanmış bir operasyon olmadığını söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden yapılan açıklamaya göre, Gazze'nin kuzeyine yaptığı bir gezi sırasında, "Sinwar'ın ortadan kaldırılması önceden planlanmamıştı" dedi.

IDF Genelkurmay Başkanı, Sinwar'ı öldüren askerlerinin bağlı olduğu 450. Tugay birliğinin o bölgede bulunmasının da önceden planlanmadığını söyledi.

Halevi, "Kime ateş ettiklerini bilmiyorlardı" dedi.

 

Ancak Hamas liderinin ortadan kaldırılmasının da tamamen tesadüf olmadığını, bunun İsrail Savunma Kuvvetleri'nin radikallere yönelik sürekli baskılarının ardından gerçekleştiğini vurguladı.

"Bu tesadüfen olmadı. Bu metodik bir çalışmaydı, Rafah'a yapılan baskının bir sonucuydu, Rafah'taki [Hamas] tugayının ortadan kaldırılmasının bir sonucuydu. Ayrıca, bu bayram ayında daha fazla asker konuşlandırma konusunda ısrar eden bölge komutanlığının [çalışmasının] bir sonucuydu (geleneksel Yahudi bayramları bu sonbaharda neredeyse tüm Ekim ayı boyunca sürdü - TASS), ilerlemek, bölge üzerinde operasyonel kontrolü sürdürmek," dedi genelkurmay başkanı. "Bu metodik bir çalışmaydı, tesadüf değildi."

İsrail Savunma Kuvvetleri 17 Ekim'de bir gün önce Gazze'de üç teröristi öldürdüğünü ve bunlardan birinin Hamas lideri olabileceğini söyledi. IDF birkaç saat sonra cesetlerden birinin gerçekten Sinwar'a ait olduğunu doğruladı. İsrail onu 7 Ekim 2023'te Hamas'ın saldırısının ana organizatörlerinden biri olarak görüyor. Hamas, liderinin ölümünü 18 Ekim'de doğruladı ve ayrıca İsrail güçleri Gazze'den çekilene kadar rehineleri serbest bırakmayı reddetti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —