9470,18%1,09
34,56% 0,25
36,03% -0,55
2994,82% 1,12
5006,23% 1,01
Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), Dnipro'ya balistik Oreşnik füzesiyle düzenlenen füze saldırısı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarının, Rusya'nın saldırı yeteneklerinde önemli bir değişiklik veya nükleer silah kullanma riskinin arttığı anlamına gelmediğini bildirdi.
Raporda, Rus güçlerinin düzenli olarak nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip balistik İskender füzeleri, hipersonik Kinzhal füzeleri ve Kh-101 seyir füzeleri fırlattığı belirtiliyor.
Rusya'nın daha önce gerçekleştirdiği füze saldırıları özellikle Dnipro kentindeki endüstriyel alanları ve kritik altyapıları hedef almış ve önemli hasara yol açmıştı.
ISW, Rusya'nın 21 Kasım'da Dnipro'ya yaptığı saldırının tek temel yeni özelliğinin Oreshnik füzesinin kullanılması olduğunu vurguladı. Çarpma anında birkaç parçaya bölünen bu füze, daha da büyük hasar vermek ve nükleer tehdit riskini artırmak için tasarlanmıştır.
Enstitü, Batılı ülkelerin bu tür tehditleri caydırmak için güvenilir araçlara sahip olduğunu vurguladı. Putin'in nükleer kılıç şakırtılarının Batılı liderlerin Ukrayna'ya destek sağlamaya devam etmesini engellememesi gerektiğinden eminler.
Raporda, "Direktör Bill Burns, Batılı siyaset yapıcıları Eylül 2024'te Putin'in nükleer söyleminden korkmamaları konusunda uyardı ve Putin'i zaman zaman tehditkar sözler söylemeye devam edecek bir zorba olarak nitelendirdi" denildi.
ISW, Putin'in 21 Kasım tarihli açıklamasının sadece retorik bir kılıç şakırtısı, Moskova'nın nükleer tehdidinin bir göstergesi olduğuna inanıyor. Putin'in son tehditleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Rus topraklarının derinliklerine saldırmasına izin veren Batılı ülkelere yönelikti.
Ancak Enstitü, Ukrayna güçlerinin uzun zamandır Moskova'nın yasadışı olarak Rus toprağı olarak iddia ettiği yerleri hedef aldığını hatırlattı. 2014'teki yasadışı ilhakın ardından Rusya, Kırım'ı kendi topraklarının bir parçası ilan etti. Nisan 2023'ten bu yana Ukrayna ordusu, Amerikan ATACMS balistik füzeleri ve İngiliz Storm Shadow füzeleri kullanarak yarımadadaki Rus askeri tesislerine düzenli olarak saldırıyor.
Raporda, Rusya'nın kırmızı çizgiler etrafındaki söyleminin oldukça tutarsız olduğu ve bunun Rusya'nın tırmanışa geçtiği yönündeki genel anlatıyı zayıflattığı belirtiliyor.
ISW, "Putin, Batı'nın kararlarını dikkate almadan savaşı kendi başına sürekli olarak tırmandırıyor ve Batılı devletler Ukrayna'ya desteklerini derinleştirdikleri her seferinde misilleme yapmayı sürekli olarak reddediyor. Putin daha önce Batılı devletler Ukrayna'ya roket topçuları, tanklar, savaş uçakları ve Rusya'ya saldırı yeteneği sağlarsa şiddetli misilleme yapmakla tehdit etmişti ve Batı Putin'in blöfünü her gördüğünde Putin sürekli olarak hedef direklerini değiştirmiştir," iddiasında bulunuyor.
Rus güçleri , 21 Kasım sabahı Astrahan bölgesinden Dnipro'ya kıtalararası balistik füze fırlattı.
Saldırı sonucunda, ismi belirtilmeyen bir sanayi kuruluşu (muhtemelen askeri ve uzay roketleri üreten Pivdenmash fabrikası), bir tıbbi tesis ve konut altyapısı hasar gördü.
Vladimir Putin öğleden sonra halka yaptığı konuşmada, Rusya'nın Ukrayna'yı Oreşnik adı verilen orta menzilli balistik füzeyle vurduğunu açıkladı.
Ayrıca ABD ve İngiltere'nin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin ATACMS ve Storm Shadow füzelerini kullanarak Rus topraklarına saldırmasına izin vermesi nedeniyle bu ülkelere saldırı düzenlenebileceğinden de söz edildi .
Avrupa Birliği, bu tür bir füze saldırısının Putin'in barış görüşmelerine ilgisizliğinin göstergesi olduğunu belirtti.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Putin'in hukuk ihlallerini belgeleyerek, güç yoluyla barış ilkesinin Rusya'ya uygulanması gerektiğini kaydetti.