9916,22%2,52
35,21% 0,11
36,64% 0,06
2962,49% 0,12
4799,36% -0,04
İtalya, Şubat 2022'de savaşın başlamasından bu yana Ukrayna'ya, aralarında gelişmiş Fransız-İtalyan SAMP/T hava savunma sistemlerinin de yer aldığı on adet askeri yardım paketi sağladı.
İtalya hükümeti, Ukrayna'ya askeri yardımı 2025 yılı sonuna kadar uzatan yeni bir önlemi onayladı.
İtalyan kabinesinden yapılan açıklamaya göre, kanun hükmünde kararname, Ukrayna'nın Rusya ile devam eden çatışmasında kendisine yardımcı olmak üzere ekipman, malzeme ve kaynak sağlanmasına devam edilmesini sağlıyor.
İtalya, Şubat 2022'de savaşın başlamasından bu yana Ukrayna'ya, aralarında gelişmiş Fransız-İtalyan SAMP/T hava savunma sistemlerinin de bulunduğu 10 askeri yardım paketi sağladı .
Başbakan Giorgia Meloni, 2022 yılı sonlarında göreve gelmesinin ardından Kiev'e desteğini sürekli olarak dile getirmiş ve ihtilaf çözülene kadar İtalya'nın yardımını sürdüreceğinin sözünü vermişti.
Karar, Donald Trump'ın Ocak ayında göreve başlamaya hazırlanmasıyla birlikte ABD dış politikasında yaşanabilecek olası değişime ilişkin küresel belirsizliğin yaşandığı bir ortamda geldi.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise ittifak üyelerini, Rusya ile olası bir barış görüşmesi öncesinde Kiev'in konumunu güçlendirmek amacıyla Ukrayna'ya askeri desteği artırmaya çağırdı.
İtalya'nın eylemleri bu yıl Yedili Grup'taki (G7) liderlik rolüyle örtüşüyor. G7, kısmen el konulan Rus varlıklarından elde edilen Kiev'e 50 milyar dolarlık mali yardım sözü verdi.
Bu son hamle, İtalya'nın savaşa yönelik uluslararası tepkide Ukrayna'nın kilit destekçisi konumunu güçlendiriyor.
Başbakan Meloni, Haziran ayında düzenlenen G7 zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Batı ülkelerinde dondurulmuş olan Rus varlıklarının serbest bırakılmasının Ukrayna'da bir barış sürecinin başlatılmasına bağlı olacağını belirtmişti.
"Varlıkların yaptırımlar nedeniyle dondurulduğu ve yaptırımların aslında Ukrayna'ya yönelik saldırganlıkla ilgili olduğu açık olduğundan, dondurmanın kaldırılması olasılığı yalnızca bir barış süreci durumunda mümkün olacaktır. Ancak bu barış sürecinin Ukrayna'nın yeniden inşasını kimin ödeyeceği konusunu da tartışacağını varsayıyorum," dedi Meloni.