Bugün, 14 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

İzmir Yeni Foça’da taşkın kabusu sona erdi

İzmir Yeni Foça’da taşkın kabusu sona erdi

GÜNDEM 3.12.2025 09:41:18 0
İzmir Yeni Foça’da taşkın kabusu sona erdi

İZSU’nun Yeni Foça’da Şavklı Deresi çıkışında tarihi köprüyü koruyarak yaptığı genişletme ve alternatif menfez çalışması, bölgede yağışın yarattığı sorunların önüne geçti. İlçedeki son yağışlar en kritik noktada taşkın yaşanmadan atlatıldı.

İZMİR (İGFA) - Geçen ay yağışlar nedeniyle taşkınlara sahne olan Yeni Foça’da yaşanan sorun çözüme kavuşturuldu.

İZSU Genel Müdürlüğü’nün, 23 Ekim’deki afetten sonra yoğun temizlik ve düzenleme çalışmalarının yanı sıra Fevzi Çakmak Mahallesi’nde Ali Stair Caddesi ile Cumhuriyet Caddesi’nin kesişiminde yer alan, Şavklı Deresi’nin denize ulaştığı noktada genişletme çalışması yapıldı.

Dere üzerindeki tarihi köprünün yanından açılan yeni menfez hattı sayesinde bölge, bu kez yoğun yağışı taşkın yaşamadan atlattı. Tarihi dokuya saygılı şekilde yapılan müdahale, tüm kurumların koordineli çalışması ve İZSU ekiplerinin hızlı operasyonu sayesinde Yeni Foça, uzun süredir ilk kez yoğun bir yağışı taşkın riski olmadan geçirdi.

KÜÇÜKBAYRAK: 166 KİLOGRAM YAĞIŞ AFET BOYUTUNDAYDI

İZSU İşletmeler 1. Bölge Dairesi Başkanlığı’nda Menemen, Aliağa ve Foça’dan sorumlu Teknik Şube Müdürü Mehmet Küçükbayrak, 23 Ekim’de yalnızca iki saat içinde metrekareye yaklaşık 166 kilogram yağış düştüğünü belirterek, “Yerel halk 60-70 yıldır böyle bir yağış görmediğini söylüyor. Yaz aylarındaki büyük orman yangınından sonra ağaç gövdeleri, tomruklar ve dal parçaları Şavklı Deresi’ne sürüklenip geçişleri tıkayınca birçok noktada taşkın yaşadık. Taşkının en kritik noktası deresinin denize döküldüğü yerde bulunan Osmanlı dönemine ait tescilli taş köprü oldu. Dere yatağı belli bir kapasiteyi taşıyordu ancak tarihi köprünün yaklaşık 4 metrekarelik kesiti suyun denize ulaşmasını engelliyordu. Bu nedenle çevredeki ev ve iş yerlerinde deredeki taşmaya bağlı ciddi su baskınları yaşandı” dedi.

SON YAĞIŞTA TAŞKIN OLMADI

İlgili kurullardan alınan izin ve onayların ardından hızla harekete geçildiğini ifade eden Küçükbayrak, “Tarihi köprünün korunması öncelik alınarak yan kısmından yaklaşık 6 metrekarelik kesitli kutu menfezlerle alternatif bir akış hattı oluşturuldu. Tarihi köprünün 4 metrekarelik kesitine 6 metrekare daha ekleyerek toplam kesiti 10 metrekareye çıkardık. Böylece akış kapasitesini iki buçuk katına yükseltmiş olduk. Bu kritik imalatı ekiplerimizle birlikte 24 saat içinde tamamladık. Takip eden günlerde Foça 140-145 kilogramlık yeni bir yağış daha aldı, ancak bu kez bölgede taşkın yaşanmadığını sevinerek gözlemledik. Şavklı Deresi yine dolu kesitte çalışıyordu ama su alternatif menfezlerden denize aktı. Hiçbir sokakta su baskını yaşanmadı. Vatandaşlarımızdan ve muhtarlarımızdan teşekkür aldık” şeklinde konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk Mahallesi Muhtarı Hüsnü Kocabıyık, yapılan düzenlemenin önemine dikkat çekerek, “Yangından sonra dağdan gelen kütükler dereyi tıkıyordu. İlk selde birçok ev ve araç zarar gördü. Ama Şavklı Deresi’nin çıkışında tarihi köprüye zarar vermeden açılan yeni güzergâh sayesinde son yağmuru büyük sıkıntı yaşamadan atlattık. Yoksa çok daha büyük bir felaket olurdu. Artık derenin tıkanma ihtimali çok düşük. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla evlerinde oturabilir. İZSU ve İzmir Büyükşehir ekipleri her zaman yanımızda” diye konuştu.

Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtarı Mustafa Deniz Kaptanoğlu, “23 Ekim’de yaşanan selde maalesef hem can hem de mal kaybı yaşadık. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU ekiplerinden yardım talep ettik. Başkanımız Cemil Tugay bizim imdadımıza yetişti. Bu künkler konulmasaydı halimiz haraptı. İZSU’nun hızlı müdahalesi sonrasında geçen cuma gününden başlayan yağmurda herhangi bir olumsuzluk yaşamadık. 1 saat içinde o kadar yağış alırsak sistemler de çalışamayabiliyor ama artık daha hazırlıklıyız. Bu duruma çare bulduk. Ben buradan Başkanımız Cemil Tugay’a ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Yorum Ekle

Orban: AB'nin Rus varlıklarına el koyması savaş ilanıdır

Estonya “Baltık Savunma Hattı”nın ilk adımını attı

AB'den yeni sabit gümrük vergisi kararı

Sivas'ta otomobil kontrolden çıkarak devrildi: 1 ölü, 2 yaralı

Ukrayna: Donetsk'te 16 kilometrelik alanı geri aldık

İLKHA'ya "İnsan Hakları Basın Ödülü" verildi

Sudan'da BM üssüne saldırı: Barış gücünde görevli 6 asker öldü

Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Belarus-Polonya sınırında 4. tünel tespit edildi

Pentagon: Suriye-ABD ortak devriyesine yönelik saldırıda 2 ABD askeri ve 1 sivil hayatını kaybetti

IHO EBRAR'dan Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı

Rusya: Moskova’nın dondurulan varlıklarına yönelik misilleme adımları gecikmeyecek

Muğla açıklarında 29 düzensiz göçmen kurtarıldı

AB’nin Rus varlıklarını kullanma planına 4 ülke karşı çıktı

Giresun'da trafik kazası: 5 yaralı

Ağrı Karma Yaşam Projesi'nde ön talep süreci başladı

HAMAS: İşgalciler ateşkesi kasten baltalamaya çalışıyor

Osmangazi’de Cengiz Aytmatov Günleri sanat ve edebiyatla taçlandı

Siyonist işgalcilerin Gazze'de bir araca düzenlediği saldırıda 4 kişi şehit oldu

Bolivya eski devlet başkanı tutuklandı

Arcen Koleji eğitimde yeni bir vizyonla kapılarını açtı

Kamboçya, Tayland ile tüm sınır geçişlerini askıya aldı

Malatya'da rezerv alan inşaatında iş kazazı: 1 ağır yaralı

Beslenme yardımı birinci yılında binlerce öğrenciye ulaştı

Endonezya'da sel felaketi: Can kayıpları artıyor

Yeni Cuma Parkı yaz aylarında botanik bahçesine dönüşecek

Venezuela: ABD'nin amacı Latin Amerika ve Karayipler'de savaş çıkarmak

İstanbul'da "Sosyal Hizmet Kongresi" gerçekleştirildi

Anahtar Parti Adıyaman İl Binası’nı Genel Başkan Yavuz Ağıralioğlu açtı - Videolu Haber

Adıyaman’da hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Erzurum’da Yaz Turizmi Beklentiyi Karşılamadı

Erzurum’da Yeni Eğitim Yılı Velilere Ağır Geldi

Erzurum’da Kira Artış Tavanı Belli Oldu

HZ. PEYGAMBER’İN AHLAKI İNSANLIK İÇİN KURTULUŞTUR

Erzurum Kuzey Çevre Yolu’nda erkek cesedi bulundu, soruşturma açıldı

İspir’de heyelan sonrası 70 ev tahliye edildi: Risk izleme sürüyor

Doğu Anadolu’da bugün yerel sağanak ve serin hava bekleniyor

Erzurum’da Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

: Erzurum Karayazı’da feci kaza: Aynı aileden 3 kişi yaşamını yitirdi

FUAT DEMİR’İN ACI GÜNÜ

Beslenme yardımı birinci yılında binlerce öğrenciye ulaştı

Güneş: Bugün gençlerimizin en büyük ihtiyacı; aidiyet duygusu, doğru rol modeller ve samimi rehberliktir

Türkiye’de bir ilk: Liseliler tercihten önce üniversite öğrencisi oldu

Liseli gençlerden örnek dayanışma: Balon al, Melek’e umut ol

Başkent Üniversitesi’nden 2025 UI GreenMetric Dünya Üniversiteler sıralamasında büyük başarı

Bakan Tekin açıkladı: Meslek liselerine ilgi artıyor

"Gelecek nesillerimizi inancımızın değerleriyle yetiştirmenin güzelliğini yaşıyoruz"

İzmir'de kadınlara mobil kuaför ve eğitim hizmeti

Ardanuç'un tek köy ilkokulunda 'yerli' coşku

Geleceğin mühendislerinden kıyasıya duvar örme yarışması

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR