9652,17%0,13
34,63% 0,00
36,61% 0,10
2940,35% 0,13
4905,75% 0,00
ABD, Uygurların zorla çalıştırılmasıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle, gıda ve metal sektörlerindeki yaklaşık 30 Çinli şirkete ithalat yasağı getirdi.
ABD, Uygurların zorla çalıştırılmasıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle, gıda ve metal sektörlerindeki yaklaşık 30 Çinli şirkete ithalat yasağı getirdi. Böylece, Uygurlarla ilgili ithalat yasağı uygulanan Çinli şirketlerin sayısı 100’ü aştı.
ABD hükümetinin 22 Kasım 2024 tarihinde yayınlayan duyurusuna göre ABD, Uygurların zorla çalıştırılmasıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle, yaklaşık 30 Çin menşeili şirketten gıda, metal ve diğer ürünlerin ithalatını yasakladı.
Resmi Gazete’de yayınlanan duyuruda, domates salçası ve cevizden altın ve demir cevherine kadar bir dizi ürünü kapsayan yeni kısıtlamaların, federal hükümetin insanların zorla çalıştırılmasıyla imal edilen malların ABD’ye girmesini önleme çabalarının bir parçası olduğu belirtildi.
Şirketler, ABD’nin Çin’in insan hakları ihlalleri ve Uygur Özerk Bölgesi’nde devam eden soykırım ve zorla çalıştırmayla bağlantılı malların ithalatını kısıtlayan Uygurları Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası kapsamındaki kara listeye eklendi.
ABD’li yetkililer, Çinli yetkililerin szöde "Xinjiang Uygur Özerk bölgesinde" (Doğu Türkistan'da) Uygurlar ve diğer dini ve etnik gruplar için toplama kampları kurduğunu kaydediyor.
Son eklenen şirketler, Uygurları Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası’nın Aralık 2021’de yasalaşmasından bu yana listedeki toplam şirket sayısını 100’ün üzerine çıkardı.
Yeni eklenen şirketlerin 23’ü tarım sektöründe yer alıyor. Diğerleri ise bakır, lityum, berilyum, nikel, manganez ve altın gibi metal malzemeleri çıkarıyor, eritiyor ve işliyor.
ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın politikadan sorumlu müsteşarı Robert Silvers, yaptığı açıklamada, “Bugünkü yaptırımlar, ABD’nin pazarlarımıza giren mallarda zorla çalıştırmaya müsamaha göstermeyeceğini açıkça ortaya koyuyor. Şirketleri sorumluluk almaya, tedarik zincirlerini tanımaya ve etik davranmaya çağırıyoruz” dedi.
MESLEKİ BECERİ KAZANDIRMA BAHANESİ İLE KÖLE İŞÇİLİK
Öte yandan Çin yönetimi, Uygurlara mesleki beceri kazandırmayı amaçladığı iddia edilen bu programların gönüllü olduğunu öne sürse de ABD ve diğer ülkeler bu sürecin gerçekte, kölelik benzeri koşullarda çalıştırma olduğunu belirtiyor. 2021 yılında ABD, Çin’in Uygurlara yönelik politikalarını "soykırım" olarak tanımıştı.
Oysaki Avustralya Stratejik araştırma enstitüsü (ASPİ) raporuna göre 100 den fazla ülke ve 83 ünlü markaya mal tedarik etmede Uygur Müslümanlar köle işçi olarak kullanılıyor.