Haberi Sesli Oku

Karagöz’ün uzay yolculuğu Bursa Osmangazi'de perdeye yansıdı

Karagöz’ün uzay yolculuğu Bursa Osmangazi

Karagöz’ün uzay yolculuğu Bursa Osmangazi'de perdeye yansıdı

Bursa'da Osmangazi Belediyesi, vatandaşları bilimle buluşturmaya devam ediyor. Ramazan ayının ruhuna uygun temada gerçekleşen etkinlikte, “Karagöz'ün Uzay Yolculuğu” isimli gölge oyunu sahnelenirken, bilim meraklıları Osmangazi Meydanı’na kurulan teleskopla Jüpiter, Satürn ve Ay gözlemi yaptı.

BURSA (İGFA) - Osmangazi Belediyesi, Ramazan etkinlikleri kapsamında Osmangazili vatandaşları bilim dolu bir buluşmada bir araya getirdi. Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü’yle ortaklaşa düzenlenen bilim buluşmalarının 8’incisi Osmangazi Gösteri Merkezi ve Osmangazi Meydanı’nda gerçekleştirildi.

‘Karagöz Bilim İnsanı Olsaydı!’ temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte, ilk olarak Hayali Tayfun Özeren tarafından “Karagöz'ün Uzay Yolculuğu” isimli gölge oyunu sahnelendi. Emekli Bürokrat Vedat Atacan, “Karagöz Neden Bilim İnsanı Değildi?” isimli sunumunu gerçekleştirdi.

Amatör astronom Tolga Dıraz ise gece gözlemi yapılan gök cisimleri hakkında bilgiler verdi. Etkinliğe katılanlar Karagöz gölge oyunuyla keyifli anlar yaşarken, alanında uzman hocalar tarafından verilen eğitimlerle bilim dolu bir gece geçirdi. Katılımcılar etkinlikte Jüpiter, Satürn ve Ay’ı gözlemleme imkanı buldu.

Osmangazili bilim severlerle 8’inci kez bir araya geldiklerini ifade eden Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkan, “Bu buluşmamızda, Ramazan ayının anlamıyla özdeşleştireceğimiz Karagöz üzerinden bir tema kurduk. Bir özlemi ifade etmek istiyoruz. Karagöz’ün yaşadığı dönemde Batı’da henüz matbaa keşfedilmemişti ve coğrafi keşifler yapılmamıştı. Ancak o dönemde toplumumuz dünya ölçeğinde en ileride toplumlardan biriydi. Bizler bu etkinlikte halkı bilimle buluştururken bu soruyu düşündürmek istedik. Diyoruz ki keşke Karagöz, bilim insanı olsaydı. Bu temayla bir etkinlik kurguladık. Geleneksel olarak bir Karagöz gösterisi, gerçekleştirdik.  Bu gösteride de bilim temalı bir oyun sergiliyoruz. Hayali Tayfun Özeren, sanatçımız bu konuda bize destek oldu. Yaptığımız gözlem ilgili gezegenlerin bilgisini arkadaşlarımız paylaştı. Sunumların ardından bilim meydanı olmasını istediğimiz Osmangazi Meydanı’nda teleskopla vatandaşların katılımıyla gözlem yaptık” dedi.

“BİLİMİN OLUŞMASINDA ETKİLİ OLAN ŞEHİRLER ANADOLU’DAN ÇIKMIŞTIR”

Emekli Bürokrat Vedat Atacan, ise “Mezopotamya ve Mısır günümüz medeniyetinin beşiğidir. Bilimimizin kökenleri 5 bin yıl önceye, bu iki medeniyete kadar uzanır. Eğer bir kişi, bilimsel bir toplantıda ben Yunan medeniyetinden konuşuyorum diyorsa bilin ki o kişi Anadolu medeniyetini anlatıyordur. Bir kişi Roma medeniyeti üzerine konuşacağım dediğinde, onun sözlerinin hepsinde Truva, Çatalhöyük, Nusaybin ve Harran’ın izi vardır. Yani kökü Anadolu’dur. Bilimin oluşmasında etkili olan şehirler ise şu şekildedir. Atina, Konstantinopolis, (İstanbul) İskenderiye, Edessa, (Şanlıurfa) Antakya, Harran, Nusaybin, Humus ve Bağdat, ismi vardır” şeklinde konuştu.

Etkinliğe katılan Osmangazili bilim severler, böylesine bilim dolu bir gecede kendilerini bir araya getirdiği için Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a teşekkür etti.



Ramazanın bereketi, paylaşmanın sıcaklığı ile buluştu…

Dün “Çanakkale Geçilmez” diyen ecdadımın; bugün tankın altına yatan torunu var!

Kutlu Olsun; tüm dünyaya haykırılarak duyurulan bu mesaja…

UÇAR, AYAKKABI BOYACILARI VE TAMİRCİLERİ İLE İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

"Tarih Bizi Çağırıyor: Çanakkale Ruhu, Cumhuriyet’in Temelidir!"

Arz Tv Erzurum: şehrin gündemini belirlemeye devam ediyor…

DADAŞLAR AMEDSPOR'A ZEHİR OLDU

İl Başkanı Ahmet Eşref Yılmaz’dan İmamoğlu’na çağrı var: Sakın Erzurum’a gelme!

Erzurum’da apartman yangını: 10 kişi hastanelik oldu

Vefat / Taziye

Bilim Kızlarla Gelecek... Geleceğin STEM liderleri yetiştirilecek

Genç Nida Hafızlık'da Bursa’ya birincilik ödülü

2025 LGS başvuru kılavuzu yayımlandı

Bursa Yıldırımlı minik mucitlerden çifte kupa

 Üniversite adaylarına sınav provası

MABEM öğrencilerinden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitü’ne ziyaret

Bursa Gemlik'te öğrencilere 'çevre' farkındalığı eğitimi

Lise öğrencileri dünya robot yarışmasında birincilik aldı

TEV'in tamamlayıcı bursları ile eğitime destek

'Maarif Modeli Okulları'na yoğun ilgi

Uluslararası Af Örgütü Afgan sığınmacı Tabriz Saifi için acil eylem başlattı

HÜDA PAR’dan Gazze mesajı: Soykırımı durdurmak için somut adım atma zamanı!

Adıyamanlı Gençlere Ankara’da Liderlik Eğitimi!

Kahta’da 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programı Düzenlendi

Toplu taşıma harcaması hanelerin yüzde 5'ine çok yük getiriyor

Bursaspor, Adem Çağlayan ile el sıkıştı!

Kocaeli Büyükşehir, trafiğe kapatılan menfezde çalışmalarını tamamladı

Prof. Dr. Kemikli, Milli Marşımızın şifrelerini BTÜ'de anlattı

Başkan Demir’den Tutdere'ye: 'Sorunları Çözemiyorsanız, Koltuğunuzu Çözecek Kişilere Bırakın' - Videolu Haber

Hedef Kızılelma Derneği Genel Başkanı Gönder’den 18 Mart mesajı

Kocaeli Gebze’de şehitler anıldı

Başkan Büyükakın Kocaeli'de Yığılcalılar’a konuk oldu

Türkiye’de Bir İlk.. WTA 125 Turnuvaları Üç Hafta Boyunca Arka Arkaya Antalya’da Oynanacak

Siirt’te kaybolan genç için arama çalışması başlatıldı

Gaziantep'te uyuşturucu ve silah operasyonu: 5 gözaltı

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız’dan kurbanlık üreticilerine ve tüketicilere uyarılar

Başkan Altay esnafla ve vatandaşlarla buluştu

Bilim Kızlarla Gelecek... Geleceğin STEM liderleri yetiştirilecek

Genç Nida Hafızlık'da Bursa’ya birincilik ödülü

18 Mart'ta kahramanlar unutulmadı: Çiğli'de anma töreni

GİB: Hiçbir şirketin vergi borcu ertelenmemiştir

Bursa'da Çanakkale Zaferi’nin tarihe etkileri ele alındı

Milletvekili Demir'den GİBTÜ Rektörü Demir'e ziyaret

Bakanlıktan tarımla ilgilenen gençler için özel program

Milletvekili Demir Çanakkale Şehitleri için düzenlenen hatim programına katıldı

Siirt'te küçük yaş grubu için yeni Kur'an kursu açılıyor

K12 Konteyner Kent’te 18 Mart Çanakkale Zaferi Coşkusu - Videolu Haber

Anahtar Parti Adıyaman İl Başkanlığı’ndan 18 Mart Ziyareti

Sakarya SGM’de çocuklara renkli eğlence

Bursa Nilüfer’e 4. kreş geliyor

Yükleniyor