Haberi Sesli Oku

KARASU: SHGM’DE

KARASU: SHGM’DE

 

CHP’nin Gölge Bakanı ve Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, sivil havacılık sektörünün ulusal ve uluslararası mevzuatlar kapsamında düzenlenmesinden sorumlu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) Sayıştay raporuyla ortaya çıkan mali tablosundaki olumsuzlukları ve kurumda Dünya sivil havacılık otoritesi sayılan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) yaptığı denetimlerde çıkan olumsuz sonuçları TBMM gündemine taşıdı. 

Karasu, “Havacılık sektörümüz ICAO puanlarının düşük olması nedeniyle bazı uçuşlar kısıtlamalara tabi tutulabilir. Hatta yabancı yatırımcılar için daha riskli hale gelebilir” dedi.

ANKARA/

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) Sayıştay raporuyla ortaya çıkan mali tablosundaki olumsuzlukları ve dünya sivil havacılık otoritesi sayılan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) kurumda yaptığı denetimlerde çıkan olumsuz sonuçları TBMM gündemine taşıdı. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması talebiyle iki ayrı soru önergesi veren Karasu, “Kurumsal Dönüşüm Modeli” adı altında çeşitli uygulamaların yürütüldüğü SHGM’deki usulsüzlükleri TBMM gündemine getirdi. Sayıştay’ın 2023 yılı denetim raporunda SHGM’nin mali tablolarında 77 milyon 061 bin 466 TL net zarar görüldüğünü hatırlatan Karasu, “Bu zarar, kurumun mali sürdürülebilirliği açısından ciddi bir tehlike oluşturmaktadır” dedi. Kurumda 2021 yılında 15 milyon lira olan mal ve hizmet alımlarının 2023 yılına gelindiğinde 109 milyon liraya çıktığına dikkat çeken Karasu, daha önce vermiş olduğu önergelerle SHGM’nin Pusula ve Solvera şirketleri üzerinden hizmet alımı yaptığının ortaya çıktığını anımsattı. Mal ve hizmet alımındaki artışta, bu hizmet alımlarının rolünün olup olmadığının açıklanmasını talep eden Karasu, ayrıca yasal harcama limitlerinin aşılmasının da önemine işaret ederek “Sayıştay, Kamu İhale Kanunu'nun yüzde 10'luk harcama sınırları aşıldığı ve Kamu İhale Kurulundan uygun görüş alınmadığı tespit etmiştir. Bu aykırılık neden kaynaklanmıştır? Bu nedenle kurumda herhangi bir inceleme, soruşturma başlatılmış mıdır veya bir yaptırım uygulanmış mıdır?” sorusuna yanıt verilmesini istedi.

İCAO DENETİMİ

Karasu, diğer önergesinde de dünya sivil havacılık otoritesi sayılan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) Türkiye’ye yönelik denetimlerini “Küresel Emniyet Gözetim Denetim Programı-Sürekli İzleme Yaklaşımı” (USOAP-CMA) kapsamında geçen Eylül ayında iki hafta süreyle gerçekleştirdiğini hatırlattı. Airporthaber.com adlı internet sitesindeki habere göre denetimlerde ülkemizin sivil havacılık güvenliği puanı 84'ten 49,4 seviyesine düştüğü ve Hava Seyrüsefer Hizmetleri (Air Navigation Services (ANS) kategorisinde de sadece 19 puan gibi düşük bir puan aldığının ifade edildiğini hatırlatan Karasu, bu düşüşün ülkemizin uluslararası imaj ve güven açısından sorun oluşturabileceğine dikkat çekti. “Türkiye’nin sivil havacılık güvenliği uluslararası arenada zayıf görünürse, yabancı havayolu şirketleri Türkiye'ye uçuş operasyonlarını gözden geçirebilir” uyarısında bulunan Karasu, “Ayrıca, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) ve ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) gibi kurumlar, Türkiye’den gelen uçuşlar için ek güvenlik önlemleri alabilir ya da denetim süreçlerini sıkılaştırabilir. Hatta bazı uçuşlar kısıtlamalara tabi tutulabilir. Ayrıca, havacılık sektörümüz ICAO puanlarının düşük olması nedeniyle yabancı yatırımcılar için daha riskli hale gelebilir” diye konuştu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, “ICAO tarafından gerçekleştirilen denetimlerin sonuçlarının ülkemiz puanını düşürmesinin nedenleri ve puan düşmesinin olası sonuçları nelerdir? Söz konusu denetim sonuçlarının ortaya çıkardığı sorunları çözmek amacıyla hangi somut adımlar atılacaktır? Bu olumsuzlukların düzeltilmesi adına yapılacak olan çalışmalar kim ya da kimler tarafından yürütülecektir? Denetimlerin olumsuz sonuçları üzerine, SHGM Genel Müdürü Kemal Yüksek hakkında idari bir soruşturma açılacak mıdır? Sivil havacılık güvenliğinin artırılması ve ICAO standartlarına uyum sağlanması adına önümüzdeki süreçte hangi stratejilerin uygulanması planlanmaktadır? Ülkemizin düşen puanlarının uluslararası havacılık camiasındaki imajını nasıl etkileyeceği konusunda bir değerlendirme yapılmış mıdır? Yapılmış ise içeriği ve sonuçları nelerdir?” sorularına yanıt verilmesini talep etti.



Haber Editörü

Ali Hamzehzadeh

Durak işgallerine çareyi kim bulacak?

Hiç olmazsa bir defa atalarımızın lafını dinleyelim olmaz mı?

Dekan Taşçıoğlu: İletişimde aksamaya fırsat vermeyeceğiz

TÜRK DEVLETLERİ FUTBOL TURNUVASINA MİLLİLERİMİZ GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ YAPTI

Palandöken’de mevsimin ilk karı

Yüreği acılı bir anne ve babanın acı feryadı

Şahap Paşa Tabyası temizlendi

Polisten vatandaşa kadına şiddet bilgilendirmesi

Servis aracının altında kalan Emre Ankara’ya gönderildi

Başkan Çelebi, Oltu’da 200 kişilik erkek yurdunu hizmete aldı

ÖSYM duyurdu.. Özel yetenek sınavı tercihleri başladı

Trakya roket takımı Türkiye 2.'si oldu

BUÜ’den savunma sanayii projelerine özel destek

Eğitimde tasarruf isyan ettirdi

ÖSYM duyurdu! ALES başvuruları başladı

DEÜ’de yeni akademik yıl coşkusu

2024-ALES/3 için başvurular başladı

Yuvamız İstanbul öğretmenlerine özel eğitim

İlk kez düzenlenen Pediatrik Psikofarmakoloji Okulu’nun ev sahibi BUÜ oldu

Müdür İşcan, tüm okullarda Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini anlatıyor

TEKNOFEST 2024 Adana'da başladı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 29 gözaltı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Gaşi ile görüştü

Kargo aracında yaklaşık 8 milyonluk kaçak malzeme ele geçirildi

Manavgat Taşağıl Mahallesi’ne 40 milyonluk kanalizasyon projesi

Yeşilçam’ın büyüsü Antalya’da yeniden canlanıyor

Lise öğrencileri için benzersiz bir deneyim ve gelişim imkânı sunan AFS Kültürlerarası Programları için yeni dönem başvuruları 8 Kasım’a kadar devam edecek

ALTIN PORTAKAL SİNEMA ÇALIŞTAYI’NDA TOLGA KARAÇELİK VE ÜMİT ÜNAL’LA BAĞIMSIZ SİNEMA PANELİ

KARASU: SHGM’DE

ALTIN PORTAKAL’DA FİLM FORUM HEYECANI BAŞLIYOR!

ANTALYA FİLM FORUM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

Kilosunu 200 liraya satıyorlar!

Antalya Ukrayna Konsolosu Oleksandr Voronin ile röportaj

Türkiyə Qafqaz və Orta Doğuda yeni siyasi konfiqurasiyaya imza atmalıdır

Aidiyet Duygusu ve İçtimai Türk Milliyetçiliği: Millet ve Milliyet Kavramlarının Önemi

Tatar Tarihindeki Kuyruklu Rus Yalanları

Ağrı'dan acı haber! Araç kazasında 1 askerimiz şehit

Sakarya Pamukova yeni yatırımlarla daha güzel günlere ulaşacak

Bursa Mudanya'da 9 gün sürecek Mütareke etkinlikleri başlıyor

Green Card başvuruları başladı

ÖSYM duyurdu.. Özel yetenek sınavı tercihleri başladı

Ekim ayının şanslı burçları hangileri?

Başkan Bozbey; “Desteklerimizle tarım alanları ekilecek, hayvancılık gelişecek”

Bursa Büyükşehir’den uluslararası işbirliği

Kaybolmaya yüz tutan mektup geleneği yeniden canlanıyor

Fitch, Bursa’nın kredi notunu yükseltti

Veliler kantin fiyatlarından şikayetçi

Yaren Leylek ile Adem Amca'nın dostluğu beyaz perdede

Okullar açıldı, covid-19 vakalarında artış yaşandı

Güzelyalı sahili çiçekleniyor

Yükleniyor