HABER MERKEZİ
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, PKK yayın organlarından ANF’ye konuştu. Bayık, Öcalan’ın çağrısı sonrası gelişmeleri değerlendirerek, PKK’nın kongre toplaması için ateşkes koşullarının sağlanması ve Öcalan’ın bizzat süreci yönetmesi gerektiğini söyledi. “Önder Apo dışında kimse kongreyi toplayamaz.” diyen Bayık, PKK kadrolarının bunu sağlayamayacağını belirtti. Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve çalışma koşullarının sağlanması gerektiğini savunan Bayık, Türkiye’nin anayasal düzenlemeler yapması ve İmralı sisteminin kaldırılması gerektiğini ileri sürdü. Aksi takdirde sürecin ilerlemeyeceğini söyledi. Bayık, uluslararası güçlerin çağrıya olumlu yaklaştığını ancak pratik adım atılması gerektiğini kaydetti. “Kürt sorununun çözümü sadece Kürtleri ilgilendirmiyor, Orta Doğu’daki savaşı bitirmek için Önder Apo’nun çağrısı önemlidir.” dedi. Türkiye’ye baskı yapılması gerektiğini savundu. Öcalan’ın özgürlüğü için küresel kampanyanın büyütülmesi gerektiğini belirten Bayık, herkesin bu sürece destek vermesi çağrısında bulundu.
Bayık’ın ifadeleri özetle şu şekilde:
“Önder Apo’nun geliştirdiği sürecin başarısı, elbette ki Türk devletinin de kendi görevi ve sorumluluklarını yerine getirmesiyle mümkündür.
“Önder Apo’yu unutturacaklardı. Süleyman Soylu ne dedi? Bu sadece onun söylemi değildi. Türkiye’nin, hükümetin yürüttüğü bir politikaydı. “Bir yıla kadar ne Önder Apo’nun ne yürüttüğü mücadelelerin adı alınmayacak” dedi. Yani “tümüyle tasfiye edeceğiz” dedi. Şimdi o noktadan “parlamentoya gelsin, konuşsun” noktasına gelindi. Bu çok önemli bir gelişmedir. Önder Apo buna değer biçti. O nedenle tarihi sorumluluk üstlendi.
“Yapılması gereken bu tarihi sorumluluğun boşa çıkmamasıdır. Fırsatın heba edilmemesidir. Herkes bunu bekliyor, bunu istiyor. Bunun gerçekleşmesi için de herkesin üstüne düşen görevi daha fazlasıyla yerine getirmesi gerekir. Eğer yerine getirirse Türk devleti de bu adımı atmak zorunda kalacaktır. Çünkü başka bir yolu yoktur. Eğer şimdiye kadarki mücadele bu sonucu yarattıysa, ‘İşte Apo gelsin, mecliste konuşsun’ dedilerse, demek ki daha fazla mücadele yükseltilirse, bundan daha fazla sonuçların elde edileceği ortaya çıkıyor.
“Bu konuda emin olmaları gerekiyor. Önder Apo, PKK’ya çağrı yaptı. PKK’nin Merkez Komitesi de bu çağrıya cevap verdi. Bunu kamuoyuna da duyurdu. Herkes de PKK’nin Önder Apo’nun çağrısına nasıl yaklaştığını biliyor. PKK yönetimi hem hareketin önüne hem kamuoyunun önüne, herkesin önüne şunu çok net bir biçimde ortaya koydu. Açıklamalarına, yayınladıkları bildirilere göre ‘Biz Önder Apo’nun çağrılarını yerine getirmek istiyoruz. Ama Önder Apo’nun çalışma koşullarının özgürleşmesi gerekir. Kongre’yi toplaması, Kongre’yi yönetmesi, yönlendirmesi gerekir.’ dediler. ‘O zaman Kongre toplanabilir, silahlı mücadelelerin durumunu, PKK’nin durumunu tartışıp karara bağlayabilir.’ dediler.
“Onun için ateşkes koşullarının sağlanması gerekir. O zaman işte Kongre toplanabilir, Önder Apo’nun çağrılarını yerine getirebilir. Çünkü Kongre’yi bizzat Önder Apo’nun toplaması, yönlendirmesi ve yönetmesi gerekiyor. Önder Apo dışında kimse Kongre’yi toplayamaz, Kongre’de o kararları çıkaramaz. Bunun herkesçe bilinmesi gerekir.
“Çünkü bu hareketi kuran, geliştiren Önder Apo’dur. Ancak Önder Apo Kongre’yi toplayabilir, Kongre’nin kararlar almasını sağlayabilir, doğrultu verebilir. Başka hiçbirimiz, PKK yönetimi veya PKK’nin kadroları bunu sağlayamaz. Bunun herkesçe netçe bilinmesi gerekir.”
Bayık, örgütün yeni bir aşamaya geçtiğini söyledi. Mücadele yöntemlerinde değişiklikler yapıldığını ancak ideolojik çizginin korunduğunu savunan Bayık, sözlerine şöyle devam etti: “Bir partiyle başladı, bunları geliştirdi, bu düzeye getirdi. Artık ulaşılan düzey, yaratılan düzey bir partiyi aşan bir düzeydir. Artık PKK bu açıdan ömrünü tamamlamıştır, rolünü oynamıştır. Bu nedenle PKK’nin yerine bütün bu gelişmeleri kapsayan bir demokratik örgütlenmeyi ve mücadeleyi geliştirmek istiyor. Paradigmasını bu temelde uygulamak istiyor.”
Bayık Öcalan’ın açıklaması için de “Tarihi bir manifestodur.” ifadelerini kullanarak sözlerini şöyle bitirdi: “Önder Apo’nun bunu yerine getirmesi için de başlatılan küresel özgürlük hamlesi vardır. Bu hamlenin her yerde büyütülmesi gerekir. Bütün dostlarla birlikte bunun büyütülmesi gerekir. Önder Apo’nun İmralı sisteminden çıkarılması gerekir. O sistemin tasfiye edilmesi gerekir. Önder Apo’nun özgürlüğünün fiziki olarak sağlanması, özgür şartlarda çalışmasının sağlanması gerekiyor. Hedef budur. Herkesin bu hedefe kilitlenmesi ve görev sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor.”