10075,20%1,14
35,36% 0,13
36,47% 0,39
2999,46% -0,71
4874,55% 0,35
Rus ordusu ayrıca Donetsk'in önemli şehri Selidovo'yu da ele geçirdi.
Selidov'un işgalinden sonra Ukrayna'da cephe hattında yer alan Rus ordusunun durumu şu resimde daha net görülüyor:
Kupyansk - 6 km,
Kharkiv - 17 km,
Kramatorsk - 19 km,
Slavyansk - 28 km,
Zaporozhye - 29 km,
Sumy - 48 km,
Odessa - 58 km,
Nikolaev - 73 km,
Pavlograd - 103 km,
Dnepropetrovsk - 181 km,
Poltava - 250 km,
Kiev - 350 km...
Zelensky'nin içinde bulunduğu zor durumdan dolayı üzüldüğümü söylersem samimi olmaz. Çünkü başkanlığı sırasında dünya güçlerinin bu savaşını başlatmayı ve Ukrayna'da iyileşmesi zor yaralar açmayı kabul eden oydu.
Zelensky aptal bir adam değil, zekası, insanı düşündüren keskin bir siyasi mizahı vardı, sahne becerilerine, onu izleyen yüzlerce seyirciyi yakalama ve onunla dalga geçme yeteneğine hiç şüphe yoktu. Ama başrol oynadığı "Halkın Hizmetkarı" dizisinde yarattığı tarih öğretmeni karakteri başkan olmak zorunda kalabilirdi, dedikleri gibi bir filmdi. Zelensky yapamadığı işi üstlenmek zorunda mı kaldı?
Bu senaryoyu hangi merkezler yazdı? Siyasetteki zaferi tesadüf olabilir mi? Bu soruları 5 yıl önce de aklımda vardı, hala da var... "Halkın Hizmetkarı" adında bir parti kurduğumda insan bunun bir şaka olduğunu düşünürdü ve başkanlığa aday gösterdiğimde... dakikalar önce 2009 yılında ünlü "Khudruk"un sanat yönetmeni olduğu Ukraynalılar, Zelensky'nin Kvartal 95'in stüdyosundan canlı yayına çıktığını unutmadılar. Ünlü konuşmasında, cumhurbaşkanlığı seçimlerine dört ay kala Ukraynalıların üç seçeneği olduğunu söyledi. Birincisi eskisi gibi yaşamak.
İkincisi toparlanıp yurtdışına gitmek. Üçüncüsü ise ülkedeki durumu kendi başına değiştirmeye çalışmak... Zelensky oradan üçüncü yolu seçtiğini ve nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde de aday olacağını duyurdu. Ukraynalılar bunun aktörün başka bir şakası olduğunu düşündüler. Ancak kısa sürede her şey gerçekleşti ve Zelenskiy, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oligark Poroşenko'yu (yüzde 73) ezici bir farkla kazandı. Bu Ukrayna halkının tercihiydi, ne o zaman ne de şimdi buna kimse itiraz edemez. Ancak halk, yolsuzluğun kökünü kazımak, halkın geçim koşullarını iyileştirmek ve en önemlisi ülkenin doğusunda barışı sağlamak için onu cumhurbaşkanı olarak seçti.
Rusya Devlet Başkanı muhtemelen bu savaşa hazırlanıyordu ancak tarih tam olarak 24 Şubat 2022 olamazdı. Elbette Ukrayna'nın güneyinde ayrılıkçılığı körükleyen ve silahlandıran Rusya'ydı. 2014 yılında referandumla Kırım'ı topraklarına kattı. Putin'in idolü iddia edildiği gibi Pyotr olabilirdi ama savaştan savaşa gidecek kadar deli değildi. Putin'in BRICS öncesi son basın toplantısında Batı'nın savaşı nasıl başlattığı konusunda tekrarladığı şey ne yazık ki doğru. Rusya yeni bir NATO ülkesi ve "kendine ait bir ülke" istemiyordu. İsterseniz Rusya'nın Ukrayna'nın güvenliğini garanti altına alması gerektiğini, isterseniz toplu bir belge imzalanması gerektiğini ve Ukrayna'nın tarafsız ülke statüsüne kavuşması gerektiğini söyledi. Bütün bunlar Putin'in kurgusu değil, açık kaynaklarda var. Batı kasıtlı olarak müzakereleri ihmal etti ve NATO genel olarak kendisini "lot boy" konumuna soktu: "Ukrayna'nın herhangi bir bloğa katılmasına kimse karşı olamaz..." O dönemde bu felaket senaryosunu bozabilecek tek kişi vardı. - Zelensky. Batı'nın "leş kargalarının" Ukrayna üzerinde hevesle "uçtuğunu" çok iyi gördü ve anladı. Belki ona bir şeyle şantaj yapıyorlardı ama oyundan çekilemeyecek kadar Batı'ya "bağlanmış" olsa bile hâlâ manevra alanı vardı. Bu manevralarla ülkenin doğusunun en azından Ukrayna'nın hukuki kontrolüne döndürülmesi (Minsk anlaşması bunu kastediyordu) ve referandum yapılması mümkün olabilecekti.
Putin de oyunun kurallarının ihlal edildiğini değil, ülkesinin de tehlikede olabileceğini gördü, böylesine riskli bir karara imza attı, Ukrayna'daki sözde kurumları resmen tanıdı, oraya asker gönderdi ve böylece Batı istediğini başardı. istedi. Bu arzuların nedenlerini çok konuştuk, tekrarlamaya gerek yok. Rusya'nın bu savaştaki stratejik yenilgisi başından beri bir söz oyunuydu ve artık Batı'da bundan söz edilmiyor bile. Bu savaşın başlaması da Batı'nın yanlış hesaplamasıydı, yani şimdi ABD kaybediyor, Avrupa Birliği, NATO, Ukrayna ve cephede ilerleyen Rusya...
Rusya bu topraklarda hiçbir zaman mutlu olamayacak, tam tersine gelecek nesillerin sorunu olmaya devam edecek. Kırım 10 yıldır Rusya'nın sahiliydi, unuttunuz mu? Peki ya Japonya ile savaşa neden olan adalar unutuldu mu? Aynı şekilde Novorossia deseniz de dünyada her zaman işgal gerçeği olarak kalacaktır. Ancak Putin, kendisine başka seçenek sunulmadığı için bu savaşa katıldığına kendini inandırdı. 29 Ekim'de yürüttüğünüz tatbikatla stratejik nükleer silahlarda kullanılabileceğini gösterdi.
Ve Zelensky, uzun zaman önce sona eren başkanlığı döneminde 2019'un eşiğinde halka söylediği üç çıkış yolunun gerçekleşmesini sağladı. Sonuçta Ukrayna halkı eskisi gibi yaşamıyor, milyonlar eşyalarını toplayıp yurt dışına çıkmak zorunda kalıyor ve sonuçta ne kadar çabalarlarsa çabalasınlar durumu değiştiremiyorlar...
Peki Zelensky'nin kendisi için kaç seçenek kaldı? Sadece birini tanıyorum…
Nazım SABIROĞLU