Tarih: 07.10.2024 14:10

Kiev, Sudzha'da duman mermileri kisvesi altında Batı'nın kimyasal silahlarını kullanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Ukrayna ordusunun bu yılın ağustos ayında sınırdaki Kursk bölgesindeki Sudzha'da duman mermisi kisvesi altında Batı yapımı kimyasal silahlar kullandığını Rusya Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Koruma Birlikleri Komutanı Korgeneral Igor Kirillov pazartesi günü yaptığı açıklamada söyledi.

"Ağustos 2024'te Kiev rejiminin duman mermileri kisvesi altında gizlice kimyasal silah kullandığı ortaya çıktı. Özellikle Ukraynalı silahlı çeteler 11 Ağustos'ta Kursk Bölgesi'ndeki Sudzha kentinde 155 mm DM105 küme mühimmatını kullandı ve bunun sonucunda 20'den fazla kişi zarar gördü," dedi savunma yetkilisi.

"OPCW tarafından akredite edilen Rusya Savunma Bakanlığı'nın 27. Bilim Merkezi'nin laboratuvarında tutulan seçilmiş örneklerin analizi, personelin büyük miktarda solunan klor aerosolü ve boğucu maddelerden etkilendiğini gösterdi. Bu arada, metal klorür karışımı sadece bir gizleme aracıydı," dedi.

Kirillov, 3 bin 800 mermilik bu mühimmatın, askeri yardım paketi kapsamında Eylül 2023'te Ukrayna'ya teslim edildiğini belirtti.

 

Savunma yetkilisi, ABD yapımı Fort Detrick askeri laboratuvarında bu tür mühimmatlardan çıkan metal klorür karışımının toksisitesinin incelendiğini, yanma ürünlerinin üst solunum yollarında güçlü tahriş edici etkiye sahip olduğunu ve ciddi zehirlenmelere yol açabileceğini ortaya koyduğunu söyledi.

Kirillov, "Bu, ABD'de bu tür mermilerin üretiminin ve kullanımının yasaklanmasının gerekçesi oldu" dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —