9827,23%1,51
34,74% 0,05
36,51% -0,05
2953,18% 0,10
4839,17% 0,00
Beşar Esad Suriye'nin 16. cumhurbaşkanıdır. Ondan önce bu devleti 29 yıl (1971-2000) babası Hafız Esad yönetmişti.
Beşar Esad Suriye'nin 16. cumhurbaşkanıdır. Ondan önce bu devleti 29 yıl (1971-2000) babası Hafız Esad yönetmişti.
Esad ailesinin 53 yıllık iktidarı bugünlerde yeni bir sınavdan geçiriliyor ve bu kez hem iç siyasi güçlerin hem de yabancı ülkelerin açıklanmayan Esad karşıtı koalisyonunun peş peşe saldırılarının yönetimde değişikliğe yol açacağına inanılıyor. Suriye'deki güç. Ülkenin en büyük şehri Halep'i ele geçiren isyancılar, başardıklarından memnun görünmüyor.
Suriye yüzyıllarca Osmanlı İmparatorluğu'nun kolonisiydi. Daha sonra Fransa bu bölgeye yerleşmiş ve 1941 yılında Fransa Suriye'ye bağımsızlığını vermiştir.
1941'den 1971'e kadar olan dönemde Suriye'de istikrarsızlık hüküm sürmüş ve birçok iktidar değişikliği yaşanmış, 14 devlet başkanı yer değiştirmiştir. 30 yılda 14 cumhurbaşkanı değiştiren Suriye, sonraki 53 yılda ise istikrarlı bir döneme girdi.
Beşar Esad'dan önce Suriye'yi yönetenlerin çoğu asker ve generallerdi ve bunların hepsi özellikle Fransa ile bağlantılıydı. Yani Suriye'de iktidar sahipleri her zaman gözlerini Paris'e çevirmiş ve saf tutmuşlardır. Esad ailesinin Fransa ile de güçlü bağları vardı.
Beşar Esad 35 yaşında iktidara geldi. 60'ıncı yaşına 3 ay kala Mareşal rütbesinde bulunan B. Esad, 24 yıldır Suriye'yi yönetiyor. Bu yıllarda 9 kez başbakan değiştirdi.
Beşar Esad yönetiminin son 13 yılı iç savaşla geçti. Bu dönemde Suriye zaman zaman 5 parçaya bölündü, 17 milyonluk nüfusun 4-5 milyonu yabancı ülkelere dağıldı.
Bir noktada IŞİD Suriye'nin üçte birinden fazlasını kontrol ediyordu. IŞİD kısaltması, Irak ve Şam İslam Devleti anlamına gelir ve bu ifadedeki "Şam" kelimesi, Suriye'nin ve başkenti Şam'ın eski adıdır.
ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından desteklenen Kürtler de Suriye'nin yıkılması sürecinde yer almak, ülkede ya bağımsız bir Kürt devleti ya da geniş yetkilere sahip (Irak Kürdistanı gibi) bir Kürt özerkliği yaratmak istiyordu. Ancak Türkiye bunu kendine yönelik bir tehdit olarak gördüğü için bölücü Kürtlerin niyetlerini perdeledi ve perdeliyor.
Suriyeli yetkililer ve Beşar Esad, Kürt Peşmergelerin kontrolündeki bölgelere giremese de Türkiye'nin bu bölgelere askeri müdahalesine karşı sert açıklamalar yapmaya devam ediyor.
Bu çalkantılı geçen 13 yıl boyunca Beşar Esad, Rusya ve İran'ın müdahalesi sayesinde Suriye'de iktidarda kaldı. İran, Müslümanların çoğunluğunun Sünni mezhebe mensup olduğu bir ülkede Şii-Alevi mezhebine mensup bir kişinin iktidarda kalmasını önemli görüyorsa, Rusya da Batı'nın bu bölgeye girmesini istemediği için Esad rejimini destekliyor.
Her iki ülkenin askeri güçleri, Suriye'de Beşar Esad muhaliflerine yönelik askeri operasyonlar düzenleyerek onlara ağır darbeler indirdi ve böylece Esad'ın iktidarının ömrünü uzattı.
Ancak son iki yılda durum çok değişti. Rusya kendi savaşıyla, yani Ukrayna'daki "özel askeri operasyonuyla" meşgul olduğundan, Suriye'ye gereken ilgiyi gösteremiyor. Bugün Moskova'nın yabancı askeri yardıma ihtiyacı var ve bu amaçla Kuzey Kore ordusunun askeri birimlerini kullanıyor.
İran bu yıl Suriye'de ağır darbe aldı, Şam'daki konsolosluğu vuruldu, diplomatları ve generalleri öldürüldü. İsrail, İran'ın önceki yıllarda olduğu gibi Suriye'ye hakim olamayacağını gösteriyor.
Beşar Esad'ın savaş suçu işlediğine dair suçlamalar var. Suriye'deki iç savaş sırasında gözaltına alınan en az 10 Avrupa vatandaşının Esad rejimi tarafından işkenceye maruz kaldığı belirtiliyor. Ayrıca Esad güçlerinin silahlı muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yönelik saldırılarında onbinlerce sivilin öldürüldüğü vakaları da yaşanıyor. Milyonlarca insanın Suriye'den mülteci haline gelmesinin temel nedeni budur. Hükümet güçleri isyancı bölgelerin tüm nüfusunu ayrım gözetmeksizin vurduğu için yaşadıkları yerleri topluca terk ettiler.
Son 6-7 yıldır uluslararası medyada Beşar Esad'ın sağlık durumunun kötü olduğuna dair çeşitli materyaller yer alıyor. 2017 yılında "Al Arabiya" TV kanalı Suriye cumhurbaşkanının gıda zehirinden zehirlendiğini bildirdi. Lübnan gazetesi "Al-Mustaqbal", Suriye liderinin felç geçirdiğini yazdı. İngiliz yayını "Independence", Suriye cumhurbaşkanının sinir felci nedeniyle hastaneye kaldırıldığını, bunun sonucunda Esad'ın sol gözünün kendi kendine açılmadığını yazdı. Gazete ayrıca Rus doktorların acil olarak Suriye'ye gönderildiğini de bildirdi.
Ancak B. Esad'ın toplantıları ve ziyaretleri, bu tür haberlerin büyük oranda asılsız ya da fazlasıyla abartılı olduğunu gösteriyor. Beşar Esad'ın ciddi bir hastalığı yok gibi görünüyor. Ciddi şekilde hasta olan, onun başkanlığını yaptığı devlettir. Artık bu ülkeyi yönetemez. Suriye solucanların masasında av haline geldi.
Şu ana kadar barışçıl bir iktidar değişimi yaşanmayan ve ülkenin liderliğinin daima darbeler ya da komplolar sonucu şekillendiği Suriye'de bu kez de durum böyle olacak gibi görünüyor.
Araz Altaylı