Haberi Sesli Oku

Küçük Kaymaklı Sürgünü/20 Temmuz 1974 günü Mutlu Barış Harekatı

Küçük Kaymaklı Sürgünü/20 Temmuz 1974 günü Mutlu Barış Harekatı

Hani Maraş’ın halini görüp dertleniyorsunuz ya; 20 Temmuz 1974 günü Mutlu Barış Harekatı gerçekleştirilmeseydi, Küçük Kaymaklı 58 yıldır kapalı olacaktı.

Madem meydanı boş bulanlar kendi çektiklerini, haklarını unutup, Rumların derdine düştüler, hatırlatalım; Lefkoşa’nın Küçük Kaymaklı semtine EOKA’cıların saldırısı, dönemin Cumhurbaşkanı Makarios’un 22 Aralık günü son defa iki toplumlu olarak yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası EK1’i olan Garantiler ve İttifak Anlaşmasını tanımadığını açıklamasından sonra başlamıştı. Nikos Sampson komutasındaki EOKA’cı teröristler, Yunan Alayı’nın (ELDİK) desteği ile birlikte önce Küçük Kaymaklı’nın dış dünya ile tüm bağını kesmişler, sonra da Küçük Kaymaklı bölgesine aşırı ve dengesiz bir güçle saldırmışlardı.

Savunmasız Kıbrıslı Türklere saldırırken kendilerini yenilmez aslanlar zanneden EOKA’cı teröristler ve sonrasının RMMO askerleri, 20 Temmuz 1974 günü Kıbrıs adasına ayak basan Mehmetçiğin karşısında tutunamayınca çareyi fareler gibi kaçmakta bulmuşlardı. Bu çakma aslanların Mehmetçiğin karşısında çil yavrusu gibi dağılıp kaçışlarını, 15 Ağustos 1974 günü akşamüstü Mehmetçik Mağusa’ya ulaşınca gözlerimle görmüş, inanamamıştım...

Rumların Küçük Kaymaklı bölgesine aşırı güç kullanarak yaptıkları saldırıya Kıbrıs Türkleri iki gün dayanabilmişti. İkinci günün sonunda Küçük Kaymaklı bölgesinde yaşamlarını sürdüren kardeşlerimiz, çareyi güvenli bölgelere geçmekte bularak, evlerini, araçlarını, hayvanlarını ve tüm varlıklarını arkada bırakmış, Lefkoşa’nın güvenli bölgelerine göç etmişlerdi. Göçe ayak uyduramayan 550’ye yakın yaşlımız, kadın ve çocuklarımız esir alınmış, direnen kardeşlerimiz şehit edilmiş, evler, camiler ve okullar yakılıp yıkılmıştı.

Küçük Kaymaklı’dan 24 Aralık 1963 günü göçe etmek zorunda kalan kardeşlerimiz tam on yıl altı ay, 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatında Küçük Kaymaklı ele geçirilinceye kadar, bölgeye sokulmadılar.

Rahmetlik Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’la, Rum Cemaat Meclisi Başkanı Glafkos Kleridis’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta, -Rum saldırılarının 21 Aralık 1963 günü başlamasından dört buçuk yıl sonra- 3 Haziran 1968 günü ilk kez yaptığı toplantıda, Küçük Kaymaklı’yı silah zoru ile terk etmeye zorlanan kardeşlerimizin geri dönmelerine Makarios hükümetinin izin vermesini istenmiş, Klerides’in buna cevabı “Kanla aldık, kanla veririz” olmuştu.

Küçük Kaymaklı’yı silah zoru ile terk etmek zorunda kalan kardeşlerimiz, evlerine 20 Temmuz 1974 günü Mehmetçiğin adaya ayak basması sonrasında, aynen Klerides’in dediği gibi bölge “Kanla alındıktan” ve kendilerini aslan zanneden EOKA’cıların Mehmetçiğin karşısında kaçmak zorunda kalmalarından sonra dönebilmişler, Rumların aynen Girit’te yaptıkları gibi yakıp yıktıkları evlerini de kendi imkanları ile tamir ederek, yaşamlarını sürdürmeye başlamışlardı.

Bugüne değin hiçbir Rum siyasinin, BM yetkilisinin, ABD diplomatının ve Avrupa Birliği yöneticilerinin Küçük Kaymaklı’dan bahsettiklerini ve Rumları kınadıklarını duymadım, görmedim. Bizim aramızdaki Rum hayranlarının ve taraftarlarının da Küçük Kaymaklı’dan bahsettiklerini maalesef duyamadım.

Tüm bu gerçekler ortada, tanıkları hayattayken geçenlerde bir Kıbrıs Türk basın mensubunun, Rum tarafındaki milliyetçi bir parti olan DISY’nin Genel Sekreterinin, Maraş ile ilgili yazdığı gözyaşı dolu yazısını Türkçe’ye çevirerek yayınlaması bana çok garip geldi. Ben olsaydım, DISY Genel Sekreterinin Maraş ile ilgili yazısına, Küçük Kaymaklı’da Rumların neler yaptıklarını hatırlatarak yanıt verirdim. Nitekim bu yazımı İngilizce’ye çevirip Genel Sekreter hanımefendiye göndereceğim. Okusun, biraz tarih öğrensin, önce iğneyi kendine sonra da çuvaldızı bize batırmaya çalışsın.

Maraş’la ilgili gerçek şudur; 15 Ağustos 1974 günü Mehmetçik Mağusa’ya ulaşıp, EOKA’cılar, RMMO ve ELDIK askerleri çil yavrusu gibi dağılınca, Maraş’taki Rumlar iki gün evvel, Atlılar, Muratağa ve Sandallar köylerinde yaşayan tüm Kıbrıslı Türklerin canice yaşa ve cinsiyete bakılmaksızın topluca katletmiş olmalarının öcünün kendilerinden alınacağını düşünerek Maraş şehrini kendileri daha Mehmetçik gelmeden boşaltmışlardı. Benim rehberi olduğum Mekanize Birlik Maraş’a girdiğinde, Rumlar artık şehri terk etmişlerdi. Özetle, Maraş bir saldırı ve çatışma sonrasında değil, Rumların kendi istekleri ile terk edilmiş bir şehirdir.

Sakinleri de bugüne değin tam dokuz kez insani çağırılarla geri dönmeleri için davet edilmişler ancak Rumların çocukluklarından beri beyinlerine işlenen Türk düşmanlığı, her çağrı sonrasında geri dönmelerine mani olmuştur.

Prof. Dr. (İnş Müh), Doç. Dr. (UA. İliş.) Ata ATUN

Akademisyen, Kıbrıs İlim Üniversitesi

KKTC III. Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı



Haber Editörü

admin admin

admin@kurumsalx.com

Erzurum TYB Kültür Pınarından bir damla daha…

TFF Amatör Futbol Direktörlüğü Kuruldu...

Erzurum’daki tarihi Taş Ambarlar’da yangın

KARS KAFKAS ÜNİVERSİTESİ HEYETİ, ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNİN KALİTE VE AKREDİTASYON SÜREÇLERİNİ İNCELEDİ

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ “YEŞİL ÜNİVERSİTE” BELGESİNİ TESLİM ALDI

Erzurum’un El sanatları ve sanatkarları için gereken ne ise onu yaparım…

Erzurum diye bir şehir var ama hastanesi yok…

Tren gelir hoş gelir…

ERZURUM B.B. U-15 YAŞ GRUBUNDA SON İKİ HAFTAYA GİRİLİRKEN NEFESLER TUTULDU

Bingöl'de feci kaza: Yolcu otobüsü devrildi! Ölü ve yaralılar var!

Bursa'da 'Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov' konulu panel düzenlendi

ŞURA Gençlik, Spor ve Eğitim Politika Kurulu toplandı

Lise öğrencilerinden büyük başarı

Antalya Jandarması geleceğin 'Trafik Dedektifleri'ni bilinçlendiriyor

Diyarbakırlı çocuklar hayallerindeki şehri tasarladı

Bursa Nilüfer'de örnek iş birliği

Selçuklu'da okullar sıfır atık yarıştı

Ege’de eğitim iş birliği

Ankara Keçiören'de afet gönüllüleri eğitimde

MEB'den adalet sistemindeki çocuklara yaklaşım kılavuzu

WhatsApp'a tarama özelliği geldi!

Bursa'da 'Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov' konulu panel düzenlendi

Erzurum TYB Kültür Pınarından bir damla daha…

TFF Amatör Futbol Direktörlüğü Kuruldu...

Anahtar Parti Adıyaman İl Başkanı Alsan'dan asgari ücret eleştirisi: 'Alın terine hürmetsizlik'

Sağlıklı kentler Bursa Osmangazi’de toplandı

Dervişoğlu: Yine dağ fare doğurdu!

CHP TBMM'de 'asgari' kaldı!

Kütüphanede çocuklar hem eğleniyor hemde öğreniyor

TÜRK-İŞ: Bir daha çağırmasınlar, katılmayacağız!

Şanlıurfa'da meyve suyu kutularında uyuşturucu haplar ele geçirildi: 2 tutuklama

Adıyaman'da kaçakçılığa 1 gözaltı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni yönetime katkı sunacağız

Adıyaman’da trafik kazası: 1 yaralı!

İmamoğlu: Kimse kendisini güller bahçesindeymiş gibi anlatmasın!

22 ilde DEAŞ’a operasyon:182 şüpheli yakalandı

Şanlıurfa’da otomobilin çarptığı yaya öldü, sürücü olay yerinden kaçtı

Adıyaman’da kaçak alkol, sigara ve silah ele geçirildi

İzmit'te Deprem Müzesi ortaokul öğrencilerini ağırladı

Mehmet Uncu Yaldo Bayramı'nı kutladı

Azerbaycan'da milli yas!

Zafer Partisi'nden 'asgari' eleştirili teklif!

Bursa İnegöl'de üç aylar sabah namazıyla karşılanacak

Konya'da 'Yayabüs' projesi başladı

Başkan Er, Taştepe Mahallesi rezerv alanında incelemelerde bulundu

MASKİ’den DSİ’ye ziyaret

Düzce'de esnaflara kentsel dönüşüm tebligatları ulaşmaya başladı

Kıyı Ege Belediyeler Birliği toplandı

İstanbul Bakırköy'de temiz pazar

İstanbul'da unutulan eşyalar açık artırmaya çıktı! Elektrikli skuterlar rağbet gördü

Yükleniyor