-
BIST 100
16033,69%-0,56
-
DOLAR
44,36% 0,06
-
EURO
51,42% 0,26
-
GRAM ALTIN
6314,91% -1,69
-
Ç. ALTIN
10578,54% -3,41
Küresel enerji krizinde Asya modeli öne çıkıyor
Asya ülkeleri, küresel enerji krizine karşı soğukkanlı ve toplum odaklı politikalar geliştirirken, Batı ve Avrupa ülkelerinde yaşanan koordinasyonsuzluk ve panik dikkat çekiyor. İran İslam Cumhuriyeti’ne yapılan hukuksuz saldırılar sonrası ortaya çıkan y
Asya, Hürmüz Boğazı üzerinden geçen petrolün büyük bölümünü tüketen bir bölge olarak krizin merkezinde yer alsa da, bölge ülkeleri hızlı ve rasyonel adımlarla süreci yönetmeye odaklanmış durumda. İran İslam Cumhuriyeti’nin stratejik hamleleri, küresel enerji dengelerini yeniden şekillendirirken, Batı’nın yıllardır sürdürdüğü dışa bağımlı politikaların zayıflığı da açıkça ortaya çıktı.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın önerileri doğrultusunda Asya ülkeleri, enerji tasarrufu ve verimlilik konusunda halkı bilinçlendiren politikaları gündemine aldı. Güney Kore başta olmak üzere birçok ülke, uzaktan çalışma gibi esnek çözümleri değerlendirerek hem ekonomik sürekliliği hem de enerji tasarrufunu hedefliyor.
Filipinler, Pakistan ve Sri Lanka gibi ülkeler ise kamu düzenini koruyarak enerji tüketimini optimize eden uygulamaları devreye soktu. Çalışma saatlerinin düzenlenmesi, tatil günlerinin artırılması ve eğitim faaliyetlerinin geçici olarak yeniden planlanması gibi adımlar, kriz yönetiminde Asya’nın pragmatik yaklaşımını ortaya koyuyor.
Singapur ve Tayland gibi bölgesel merkezler ise enerji verimliliğini artıran teknolojilere yönelerek uzun vadeli çözümler üretme yolunda ilerliyor. Bu yaklaşım, kısa vadeli panik önlemleriyle yetinen Avrupa’dan belirgin şekilde ayrışıyor.
Öte yandan Japonya gibi güçlü ekonomiler, vatandaşlarını korumaya yönelik doğrudan destek paketleri açıklayarak sosyal dengeyi gözeten politikalar uyguluyor. Buna karşılık Avrupa ve Batı’da artan yakıt fiyatları karşısında halkın yeterince korunamaması, yönetimlere yönelik eleştirileri artırıyor.
Avustralya ve Yeni Zelanda’da ise arz sorunları ve fiyat artışları, Batı bloğunun krizlere karşı hazırlıksız yakalandığını bir kez daha ortaya koydu. Özellikle Avrupa’da enerji bağımlılığı nedeniyle yaşanan dalgalanmalar, ekonomik istikrarı tehdit eder hale geldi.
Uzmanlar, enerji fiyatlarındaki artışın küresel ekonomiler için ciddi bir sınav olduğunu belirtirken, Asya ülkelerinin dengeli ve planlı yaklaşımının bu süreçte daha sürdürülebilir sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. Buna karşın Batı’nın kısa vadeli ve tepkisel politikalarının, krizi derinleştirme riskini artırdığı ifade ediliyor.
Son gelişmeler, küresel güç dengelerinde Asya’nın yükselen rolünü ve İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgesel etkisini daha görünür hale getirirken, Avrupa’nın enerji politikalarındaki zafiyetler uluslararası kamuoyunda giderek daha fazla sorgulanıyor. (İLKHA)
Trump'ın oğlu savaş bahislerinin merkezinde: Kritik tarihler önceden bilindi
Gaziantep'te 16'ncı GAPTARIM fuarı kurulacak
Sınır güvenliği ve terörle mücadeleye devam.. Yasa dışı geçişe izin yok!
DEÜ’den Üniversite–Sanayi iş birliğinde önemli başarı
Akaryakıt zamları sürücüleri zorluyor: Kazandığımız mazota gidiyor
Eski Taipei Belediye Başkanı Ko Wen-je’ye yolsuzluk suçundan 17 yıl hapis cezası
Karadeniz’de petrol tankeri saldırıya uğradı! Sabotaj şüphesi
Bursa'da kaçak sigara operasyonu
16 yaşındaki Atlas Çağlayan cinayetinde iddianame hazır
Kocaeli Gebze’de 100 yaşındaki Hesna Teyzeye ziyaret
Buca, Avrupa’da hava kirliliğinde üst sıralarda
Şanlıurfalı gençler, ‘Sorunlar çözülmezse gelecek kaygımız artıyor’
Hürmüz krizi ile beraber Fransa ekonomisinin kırılganlığı
Antalya’da 3,8 büyüklüğünde deprem
Adıyaman’da güvenlik ve asayiş tablosu açıklandı: 362 aranan şahıs yakalandı - Videolu Haber
Hatay’daki o davada Bakanlık harekete geçti.... Beraat kararına itiraz
Yahudi çeteler Batı Şeria'da 5 günde 109 saldırı düzenledi
Diplomasi, finans ve skandal: Rothschild ve Epstein ilişkileri mercek altında
Gaziantep'te kurşunlama olaylarına yönelik operasyonda 9 şüpheli yakalandı
Türkiye’den 11 üniversite QS 2026 alan bazlı sıralamada ilk 500’e girdi
Elazığ Sivrice’de 4,3 büyüklüğünde deprem
Bilecik Pazaryeri’nde trafik denetimleri aralıksız sürüyor
Bursa Nilüfer’de sağlıklı yaş almanın ipuçları paylaşıldı
Bursa'da Can Ozan ile müzik dolu akşam
Efes Ultra Maraton 2026’ya 26 ülkeden 3 bin 400 koşucu
Milli gurur İzmit’te rekorlara hazırlanıyor
AK Parti Genel Merkezi’nde yerel yönetimler istişaresi
İzmir Büyükşehir'den kamuya büyük destek
Kocaeli Dilovası'nda dönüşüm çalışmaları sürüyor
Mersin’de 'Kıyı Kentleri Çalıştayı' düzenlendi
Yükleniyor











