Bugün, 15 Mart 2026 Pazar
  • BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Kürtçe Gönüllüler Birliği'nden seçmeli Kürtçe ders çağrısı

Kürtçe Gönüllüler Birliği (Yekîtiya Dildarên Kurdî) okullarda okutulacak seçmeli derslere ilişkin ailelere Kürtçe seçmeli ders seçimi hususunda hatırlatma yaparken tercihlerde öne çıkan şikayetleri kamuoyuyla paylaştı.

EĞİTİM 8.02.2025 17:30:35 0
Kürtçe Gönüllüler Birliği

Kürtçe Gönüllüler Birliği; seçmeli ders seçimi, tercih süreci ve bu süreçte karşılaşılan bir takım eksiklikleri dile getirmek amacıyla basın açıklaması düzenledi.

Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesindeki binalarında düzenlenen basın açıklamasını Erdoğan Alparslan okudu.

Seçmeli Kürtçe derslerin 2012 yılından bu yana verildiğini ve her sene bu derslerin seçimi için öğrencilere belli bir süre tanındığını hatırlatan Alparslan, "Bu sene seçmeli ders seçimleri 3 Şubat'ta başladı ve halen devam etmektedir. Seçmeli ders süreci 17 Şubat'ta son bulacaktır. Dolayısıyla 17 Şubata kadar öğrencilerimizin tercihlerini yapması gerekmektedir. Memleketimizde bu derslerin verilmeye başlanması Demokrasi açısından önemli bir gelişme sayılmalıdır." dedi.

"Asimilasyon tehdidinin önüne geçmenin en iyi yolu çocuklarımıza anadilleri ile eğitim vermektir"

Alparslan, "Her ne kadar seçmeli Kürtçe dersleri Anayasal bir düzenleme ile verilmiyor olsa da milletimiz için önemli bir imkandır. Bu imkânı işlevsel hale getirmek ilerisi için daha büyük imkanların doğmasına sebep olacaktır. Bizler STK lar olarak seçmeli ders süreçlerini dikkatlice takip ediyor ve sağlıklı bir tercih dönemi geçirilmesi için uğraşıyoruz. Geçmiş yıllarda da bu şekilde hareket ettik ve hem broşürler dağıtarak bu süreci topluma hatırlattık ve hem de velilerimizi seçmeli dersler ve tercihler konusunda aydınlattık. Böylece bir kamuoyu oluştuğunu gördük." ifadelerini kullandı.

Seçmeli dersleri önemli bir imkan olarak değerlendirdiklerini ifade eden Alparslan, şunları söyledi:

"Bu dersler Kürtçe anadilde eğitime giden yolda bir basamaktır çünkü bu yolla hem öğretmen kadroları oluşuyor hem de standart bir müfredatın ortaya çıkması sağlanıyor. Bu dersler mutlaka tercih edilmelidir zira yeni nesil arasında Kürtçe'nin konuşulma oranları hızla düşmektedir. Bu konuda anne babalara ve büyüklere çok iş düşmektedir. Asimilasyon tehdidi yerini yavaş yavaş oto-asimilasyona bırakıyor. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu çocuklarımıza gerek okulda gerekse de evlerimizde kendi anadilleri ile eğitim vermektir. Bu amaçla çocuklarımız ile Kürtçe konuşmaya da özen göstermeliyiz. Bunu yapmadığımız takdirde binlerce yıllık bir mirası boşa harcamış ve çocuklarımıza karşı milli sorumluluklarımızı yerine getirmemiş oluruz. Dolayısıyla Kürtçe üzerine sivil çalışan STK'lar olarak bu ders seçiminin önemini kamuoyuna hatırlatmak istiyoruz."

"Çocukların kendi anadillerinde eğitim alamaması kabul edilemez"

Seçmeli Ders sürecinde yaşanan sorunları paylaşan Alparslan, "Bazı okul idarelerinin Kürtçe derslerinden imtina etmesi, velilerin seçmeli derslerden haberdar olmaması, öğretmen ve materyal eksikliği, kamuoyunda var olan önyargılar, okullarda Kürtçe ders öğretmeninin olmaması sebep olarak gösterilmesi, öğrencinin yeterli sayıda bu dersi seçmemesi bahanesi, okullarda dağıtılan dilekçede Kürtçe ders hanesine yeterince açıklık getirilmemesi ve ikinci kategoride bırakılması, Kürt ve Kürtçe üzerindeki siyasi baskıdan dolayı milletin korkması…"

Bu tür sebeplerden dolayı Seçmeli Kürtçe Dersleri ve tercihlerinin akamete uğradığının altını çizen Alparslan, "Dil dersine karşılık Din ve siyer dersini bir tercihe zorlanması kasti bir hatadır. Çünkü ikisi ayrı katagoride farklı iki seçmeli derstir. Bizler bu tür eksiklikleri önceki yıllarda raporlayarak ilgililere ilettik. Bu raporlarda özellikle belirtmek istediğimiz konulardan biri de Türkiye'nin Çocuk Hakları üzerine imzaladığı Uluslararası Sözleşmelerde Anadilde Eğitim için koyduğu çekincelerin kaldırılmasıdır. Anadil Eğitimi ve Anadilde Eğitim Kürt Çocuklarına verilmelidir, bu temel bir haktır. Demokrasiye bağlı ve insan haklarına saygılı olan bir hukuk devletinde çocukların kendi anadillerinde eğitim alamaması büyük bir çelişkidir ve bizce kabul edilemezdir. Bu tür sorunların ortadan kaldırılmasını ümit ediyoruz ve Anadilde eğitime giden bu yolu açmaya çalışıyoruz." dedi. (İLKHA)

Yorum Yorum Ekle

İşgalci ABD Rümeylan Üssü’nden çekildi

İzmir'de 14 Mart’ta ortopedinin çınarına ziyaret

Meteoroloji’den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

AK Partili kadınlardan Bilecik Pazaryeri’nde Ramazan ziyareti

Konya Kapu Camii’nde Ramazan’ın son günlerinde itikâf yoğunluğu

Kayseri'de Ulaştırma Bakan Yardımcısı'na Erciyes sunumu

Kocaeli Büyükşehir’den özel bireylerle iftar

Özgür Özel orucunu Manisalılarla açtı... Bayramda da Manisa'da olacak

Aksaray’da acı kaza: Anne ve baba hayatını kaybetti, 4 çocuk ağır yaralı

Yurtta bugün hava nasıl olacak? (15 Mart 2026 Pazar)

Mustafa Elitaş'tan Kayseri'de ulaşım yatırımlarına destek

Malatya'da çocuklara tekne orucu iftarı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Diyarbakır’da ilçe başkanları ve il yönetimiyle buluştu

Yetimler Vakfı’ndan iftar programı

Yapıcıoğlu, Şehit Yasin Börü’nün ailesini ziyaret etti

ABD Irak'taki vatandaşlarını ülkeyi terk etmeleri yönünde uyardı

Rusya, Ukrayna'daki askeri ve enerji tesislerini hedef aldı

Lübnan'da can kaybı artıyor: Siyonist işgalcilerin saldırılarında şehit sayısı 826'ya yükseldi

Malatya'da 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

AB, Rusya’ya yönelik yaptırımları 6 ay daha uzattı

Mardin’de sağanak yağış etkili oldu: Yollar göle döndü

Hakan Fidan: Mescid-i Aksa’yı kapatmak tehlikeli adımdır

Bursa'da gençler bilimle buluştu

Arakçi: Hürmüz Boğazı sadece ABD, israil ve müttefiklerine kapalı

Başkan Bozbey, Bursaspor taraftarlarıyla şampiyonluk heyecanını paylaştı

Yığılca–Yedigöller yolunda genişletme çalışmaları sürüyor

Bursa Büyükşehir Belediyespor zirveyi sevdi

Denizli’de U-10 Futbol Ligi heyecanı yeniden başlıyor

Mersin'de haşere alarmı

Bener: Ramazanın özellikle son 10 günü itikâf ve ibadetle geçirilmeli

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

Anahtar Parti Erzurum’da "Anahtarlar" Kayıp… Teşkilatta Liyakat Çatlağı!

CURLING’DE KURA SKANDALI: OY HAKKI TORBADAN ÇIKTI

Yeni Trafik Cezaları Hakkında Bilgilendirme!

Erzurum’un Prangalarını Kırdığı Gün: 108. Yıl Gururu Havuzbaşı’nda Kutlandı

Başkan Oral , 12 Mart Erzurum’un Düşman İşgalinden  Kurutuluşu ve İstiklal Marşının Kabulü Münasebetiyle Bir Mesaj Yayımladı

Rektör Hacımüftüoğlu’yla başlayan “Öğrencilere Ramazan Jesti”nde bir adım daha: "Işıklı Yol" gelenekselleşti…

Alperenlerden gönül sofrası…

LİDER ERZURUMSPOR'A İSTANBUL'DA ŞOK

YAKUTİYE'NİN ÇOCUKLARI TÜRKİYE ŞAMPİYONASI YOLUNDA...

12 MART'IN IŞIĞI ERZURUM'UN HÜRRİYET'E KAVUŞTUĞU GÜNDÜR

Bursa'da gençler bilimle buluştu

Küçük mimarlar iş başında

Millî Eğitim Akademisi sözleşmeli personel alımı sonuçları açıklandı

Yıldırım'da öğrencilere LGS desteği

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'ne kurumsal akreditasyon

Bursa’da eğitim yatırımları yerinde incelendi

Yabancı uyruklular için "Türkçe Dil Yeterlikleri e-Sınavı" dönemi başlıyor

18 Milyon Öğrenci İçin İkinci Ara Tatil Bugün Başlıyor

YKS'ye 2 milyon 425 bin aday başvurdu

Yükseköğretim Kurumları Sınavı için 2 milyon 425 bin 560 aday başvuru yaptı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
9.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17

YAZARLAR