Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın yeni Suriye rejimiyle sürekli temas halinde olduğunu söyledi.
Rusya'nın Suriye'deki Rus üslerine atıfta bulunarak Ortadoğu'dan çekilmeyeceğini belirten Lavrov, ülkesinin Suriye'deki durumu iyileştirmek için çalışmaya devam etmeyi hedeflediğini kaydetti.
Üst düzey diplomat, Suriye'deki tüm siyasi, etnik ve dini gruplar arasında "kapsayıcı bir diyalog" çağrısını yineledi ve buna "ilgili dış güçlerin" de dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
Lavrov, önceki Suriye rejiminin son 10 yıldır siyasi süreçte ilerlemeyi geciktirdiğini ve muhalefetle iktidarı paylaşma isteği göstermediğini söyledi. Bakana göre, bu taktikler, ülkedeki ayrılıkçılara yardımcı olan yaptırımlar ve doğu Suriye'deki bölgelerin Amerikan işgalinden kaynaklanan birkaç sorunla örtüşüyordu.
Ülkede bir güç paylaşımı formülü bulunabileceğine inandığını ancak önceki rejimin buna engel olduğunu söyledi.
Suriye'deki Kürt güçlerine gelince, Lavrov grupların iktidarda olduğu dönemde Suriye rejimiyle bağları onarmakla ilgilenmediklerini söyledi. Rus bakan, bu grupların bölgedeki Amerikan varlığına ve ülkede "yarı devlet" kurma olasılığına güvenmeyi tercih ettiğini söyledi. Öte yandan Moskova, Türkiye ve Irak'ın böyle bir devletin kurulmasına izin vermeyeceğinin altını çizmiş ve Suriye, Irak, İran ve Türkiye'deki Kürt haklarını korumayı amaçlayan bir yaklaşım benimsemişti.
Ancak Lavrov, hem eski Suriye rejiminin hem de Kürt güçlerinin "müzakere etmek istemediğini" söyledi.
Daha önce Lavrov ve Türk mevkidaşı Hakan Fidan, Suriye çözümünü ilerletmek için telefonla görüştüler, Rusya Dışişleri Bakanlığı bildirdi. Görüşme, Suriye'deki devam eden çatışmayı ele almak için kapsayıcı bir ulusal diyalog geliştirmeye odaklandı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Sergey Lavrov ve Hakan Fidan, Suriye'deki tüm siyasi ve etnik-dinsel güçlerin ve uygun anlaşmaların bulunmasını kolaylaştırabilecek tüm 'dış aktörlerin' katılımıyla kapsayıcı bir ulusal diyalog düzenleyerek Suriye çözümünü desteklemek için atılacak sonraki adımları da görüştüler" denildi.
Dışişleri bakanları ayrıca Ukrayna ihtilafı da dahil olmak üzere bölgesel ve küresel konulara değinirken enerji güvenliğinin korunmasının önemini vurguladılar. Bakanlık, "Enerji güvenliğine risk oluşturmayı amaçlayan eylemlerin önlenmesi ihtiyacına özellikle dikkat edildi" diye ekledi.
Görüşmeler, Batılı ülkelerin ülkeye yönelik yaptırımları kaldırmak için ön koşullar koymasıyla Suriye'nin yeni liderliğinin Rusya'dan uzaklaşması yönündeki artan baskılar ortasında gerçekleşiyor. Avrupalı yetkililerin, Şam'daki geçici hükümeti ekonomik ve siyasi teşvikler karşılığında Moskova ile bağlarını kesmeye çağırdığı bildiriliyor.
Bu arada Türkiye, Ankara'nın terör örgütleri olarak gördüğü Kürt gruplarına verdikleri sürekli destek nedeniyle Batılı ülkelere olan hayal kırıklığını dile getirdi. Bu konu, Türkiye'nin Batı'yı bölgedeki güvenlik çıkarlarını baltalamakla suçlamasıyla uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık konusu.