Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma
  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    34,00% -0,16
  • EURO

    37,99% 0,31
  • GRAM ALTIN

    2831,71% 1,04
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27

Lübnan Lübnan'da elektriksiz hayat

Lübnan’da on yıllardır elektrik krizi yaşanıyor. Ülkede siyasi krizlerden dolayı elektrik temini dahil kamu hizmetlerinin sağlanması için projeler geliştirilemiyor

DÜNYA 17.09.2024 09:03:00 0
Lübnan  Lübnan

Lübnan’da on yıllardır elektrik krizi yaşanıyor. Ülkede siyasi krizlerden dolayı elektrik temini dahil kamu hizmetlerinin sağlanması için projeler geliştirilemiyor. Havalimanından askeri tesislere ve hastanelere kadar her yerde jeneratörler kullanılıyor

Lübnan

Lübnan'da elektriksiz hayat

Lübnan’da on yıllardır elektrik krizi yaşanıyor. Ülkede siyasi krizlerden dolayı elektrik temini dahil kamu hizmetlerinin sağlanması için projeler geliştirilemiyor. Havalimanından askeri tesislere ve hastanelere kadar her yerde jeneratörler kullanılıyor

VOA TÜRKÇEVOA TÜRKÇE

Sep 16, 2024 - 12:21

09

Lübnan'da elektriksiz hayat

BEYRUT — 

Lübnan’da on yıllardır elektrik krizi yaşanıyor. Ülkede siyasi krizlerden dolayı elektrik temini dahil kamu hizmetlerinin sağlanması için projeler geliştirilemiyor. Havalimanından askeri tesislere ve hastanelere kadar her yerde jeneratörlerin kullanıldığı ülkede, elektrik krizi halkın hayatını daha da zorlaştırılıyor.

Elektriksiz yaşayabilir miydiniz? Günümüzde bu sorunun cevabı elbette hayır! Ancak Lübnanlılar on yıllardır elektrik temini ile ilgili ciddi sorunlara çözüm bulmaya çalışıyor.

Devlet kurumu olan Lübnan Elektrik İdaresi, başkent Beyrut’a bile günde en fazla 4-5 saat elektrik verebiliyor. Ancak bu da çok kolay değil. Çünkü Lübnan, elektrik üretimi için gerekli olan yakıtı, yakın zamana kadar Irak’tan satın alıyordu. 2019 yılında devletin iflas etmesiyle birlikte Irak’tan yakıt temini zorlaşmaya başladı.

Ülkenin Irak’a olan borcu 700 milyon dolar civarına ulaştı. Lübnan, Irak’tan borçlarının yeniden yapılandırılmasını ve ertelenmesini istedi. Irak, bu talebi kabul etti ancak bir taraftan borçları giderek biriken Lübnan, derinleşen ekonomik kriz sebebiyle bir türlü ödeme yapamadı.

Son olarak Cezayir’den gerekli yakıtın alınmasına karar verildi ancak bu karar Lübnanlı ve Iraklı yetkili makamları karşı karşıya getirdi. Iraklı yetkililer, Lübnan’ı “yakıt temini için yeni kaynaklar aramak yerine Irak’a olan borcunu ödemesi” için sıkıştırmaya başladı.

Ülkenin güney sınırında Hizbullah ile İsrail arasında çatışmalar da devam ediyor. Sınırda gerilim tırmanırken bir Lübnan-İsrail savaşının başlayabileceğine dair endişeler de artıyor. Tam da bir savaş olasılığının konuşulduğu bugünlerde Lübnanlı yetkililer, Lübnan ordusunun yakıt rezervinin bir kısmını ödünç almaya karar verdi.

 

"Devletin yerini özel şirketler aldı"

Lübnan devlet kurumlarının elektrik ihtiyacını karşılayamaması nedeniyle özel elektrik şirketleri ortaya çıkmaya başladı. Günümüzde sadece Beyrut’un değil bütün Lübnan’ın elektrik ihtiyacı bu şirketler tarafından karşılanıyor. Aslında Lübnan kanunlarına aykırı olarak çalışan bu şirketlerin sayısı da bilinmiyor.

VOA Türkçe'ye konuşan Beyrut’taki bir özel elektrik şirketinin yetkilisi İlyas Cabir Cabir, elektrik şirketlerinin de sorunlar yaşadığını belirterek jeneratörler için gerekli yakıtı zaman zaman kara borsadan almak zorunda kaldıklarını vurguladı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut gece elektrik kesintileri nedeniyle karanlıkta kalıyor.

Lübnan'ın başkenti Beyrut gece elektrik kesintileri nedeniyle karanlıkta kalıyor.

Cabir’e göre, özel elektrik şirketlerinin elektrik üretimi için kullandıkları jeneratörler, 24 saat aralıksız çalıştırılamıyor. Bu nedenle yakıtın kara borsadan temini, jeneratörlerin bakım masrafı gibi kalemlerle birlikte özel şirketlere başvuran halkın ödemesi gereken fatura daha da artıyor.

“Bu durumun halkı daha fazla yorduğunu ancak başka çözümün olmadığını” söyleyen Cabir, elektrik temini konusunda “Devlet olmadığı için biz varız, devlet gelsin biz gideriz” diye konuştu.

Lübnan’da havalimanından askeri komplekslere, hastanelerden okullara ve meskenlere kadar bütün binalar, elektrik şirketlerinden elektrik satın alıyor. Bunun dışında neredeyse her binanın kendine ait farklı kapasitelerde jeneratörü bulunuyor.

Lübnan’da günlük hayatın bir parçası haline gelen jeneratör seslerini her yerde duymak mümkün. Binalarda devletin sağladığı elektrik ve özel şirketlerden ya da jeneratörlerden alınan elektrik için ayrı elektrik hatları döşeniyor. Devletin temin ettiği elektriğin geldiğini haber veren müzikli-sesli sistemler de oldukça yaygın.

Sabit bir voltaj olmadığı için çamaşır makinesini çalıştırmak için buzdolabının fişini çekmek ya da hastane gibi yerlerde “gereksiz” ünitelere elektrik vermemek gibi yöntemlere sıkça başvuruluyor.

Ayrıca, özel şirketleri düzenleyen bir kanun olmadığı gibi bu şirketlerin faturalara yansıttığı rakamlar da farklılık gösterebiliyor. Her elektrik şirketi kendi fiyatını belirlerken yan yana iki mahalleden biri elektriğe diğerinden çok daha fazla para ödeyebiliyor.

Halk elektrik kesintilerini protesto ediyor.

Halk elektrik kesintilerini protesto ediyor.

Kaçak elektrik kullanımı, fatura ödememe, bir başkasının elektrik hattından elektrik temin etme gibi sorunlar da sıkça yaşanabiliyor. Hem devletin elektrik idaresi hem de özel elektrik şirketleri, bu sorunlardan kaynaklanan mali kaybın faturasını kullanıcılara paylaştırarak tazmin ediyor.

“Jeneratör olmadan yaşayamayız”

Halk bu durumdan siyasetçileri ve yetkilileri sorumlu tutuyor.

Beyrut’un merkezindeki mahallelerden birinde küçük bir kafesi olan Mişel adlı bir Lübnanlı “Jeneratör olmadan yaşayamayız” diyor.

Devletin 24 saatte en fazla 3 saat elektrik temin edebildiğini belirten Mişel, bu krizin yeni olmadığını belirtiyor: “30 yıldır bu sorun var. Ancak şimdi durum eskisine göre daha kötü.”

“Yöneticiler yolsuz ve yalancı”

Jimmy Atallah adlı Lübnanlı da elektrik sorununun Lübnan’daki birçok sorunun bir parçası olduğunu söylüyor.

Lübnanlı yetkilileri yolsuzlukla ve yalancılıkla suçlayan Atallah, “Lübnan’da yaşanan bütün sorunların planlı ve bir hedef doğrultusunda gerçekleştiğini” öne sürüyor.

Devlet ve izinsiz özel şirketlerin hatları birbirine girmiş durumda görünüyor.

Devlet ve izinsiz özel şirketlerin hatları birbirine girmiş durumda görünüyor.

Atallah, “30 yıldır neden elektrik yok? Milislerin olması için, halkın eline silah alması için hedef elektriğin olmamasıydı, hedef bu ülkenin tahrip olmasıydı, hedef bu ülkenin yaşayamamasıydı: iktisadi olarak, elektrik temini açısından, bankalardaki paralar açısından hedef buydu. Yolsuz bir kesim var ve ülkeye hükmediyorlar. Halk nasıl yaşıyor diye değil, neden elektrik yok diye sormanız lazım. Yöneticiler yolsuz, yalancı. 2015 yılında elektrik sorununu çözeceğiz dediler. 2024 yılındayız ve elektrik yok” diyor.

“Politikacılar sektörü kaos içerisinde tutmak istiyor”

Avukat ve 15 yıldan fazladır enerji uzmanı olarak çalışan Christina Ebu Haydar, ülkedeki elektrik krizinin yenilenebilir enerji kaynakları ile çözülebileceğini düşünen ve bu çerçevede çalışmalar yapan isimlerden biri.

Lübnan otoritelerinin elektrik krizini çözme konusunda başarısız olduğunu ve aslında sorunu çözme iradelerinin bulunmadığını belirten Ebu Haydar, “bütün politikacılar bu sektörün kötüleşmesi konusunda anlaşmış gibi çünkü bu durum bir şekilde onların çıkarlarına hizmet ediyor” dedi.

Elektrik krizinin 1990 yılında sona eren ve 15 yıl süren iç savaş dönemine kadar uzandığını hatırlatan Ebu Haydar, bu dönemde krizin çözülmesi için ve geçici olmak şartıyla özel jeneratörlerle elektrik temininin başladığını söyledi.

Bu çözümün aslında mevcut kanunlara aykırı olduğunu vurgulayan Ebu Haydar, jeneratörlerin havayı kirlettiğine, maliyetinin yüksek olduğuna ve sağlığı olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Ebu Haydar’a göre geçici olması gereken bu yöntem kalıcı hale geldi ve yıllar içinde bir çeşit kartele dönüştü. 2019 yılında yaşanan bankacılık kriziyle birlikte durum daha kötüleşti. Ülkenin iflasına sebep olan kriz sebebiyle insanlar bankalardaki paralarını çekemezken devlet de yakıt almak için ödeme yapamaz hale geldi.

2019 yılından itibaren ülkenin zaman zaman tamamen karanlığa gömüldüğü krizler art arda yaşanmaya başladı.

Hediye Levent


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Cevat Soydaş'ta potada ilk gün tamamlandı

TFF heyeti Külliye'de

İzmir'de tarımsal amaçlı örgütlere 'birinci derece' belge takdimi

İzmit Belediyesi'nin 'Anne Eli' projesi yeniden başlıyor

Muğla'da kreş öğrencileri 'Koleksiyon Bahçesi'nde

Başkan İmamoğlu, paralimpik şampiyonlarını ağırladı

İzmir'de Tire ve Bayındırlı üreticilere yeni destekleme modeli anlatıldı

Manisa'da orman yangınlarına ilk müdahale için istasyonlar kurulacak

BUSİAD'dan Keles'e nezaket ziyareti

İYİ Parti'den istifa eden Uzunköprü Belediye Başkanı CHP'de.. Başkan Martin yeniden baba ocağında

GAZİLER GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN...!

Muğla Milas'ta ödev destek kursları başladı

Yarımada Belediyeler Birliği'nde ilk encümen

Çayırova , Esenler Erokspor'a konuk olacak

Muğla'da HPV aşısının kapsamı genişletiliyor

Erkekler Süper Ligi3. hafta maçları tamamlandı

Bursa Gürsu'nun yetenekli kramponları eğitilecek

Nene Hatun Milli Parkında çocuk olmak

Türk siber güvenlik devi 45 milyon dolarlık yatırım aldı

Hudutlarla mücadele sürüyor

Gaziler Günü’nde şehitlik ziyareti

Bilecik’te çiftçiye tam destek

İmamoğlu gazileri ağırladı

Bakan Tekin Elazığ'da konuştu

Ülkenin siber güvenlik kalkanı USOM

Yankı Bağcıoğlu'ndan kritik çağrı: 'Türkiye çapında acilen siber savunma tatbikatı yapılmalıdır'

Başkan Bozbey, "Kreşlerimizin sayısını çoğaltmayı hedefliyoruz"

Bahçeli HÜDA PAR’a sert çıktı: Anayasa’nın ilk 4 maddesi kırmızı çizgimizdir

İstanbul’da organize suç örgütüne “Kuyu-26” operasyonu: 6 tutuklama

Bursaspor'un Ergene maçının hakemi belli oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Nene Hatun Milli Parkında çocuk olmak

Başkan Uçar; “Tarihimize sahip çıkacağız”

Devlet korumasındaki çocuklar kore gazisiyle buluştu

Dünyanın en iyi akademisyenleri listesinde Atatürk Üniversitesi’nden 20 akademisyen var

Rektör Hacımüftüoğlu’ndan Tümgeneral Altuğ’a hayırlı olsun ziyareti

Erzurum’da Gaziler günü kutlandı

Ambulans helikopter kalp krizi geçiren hasta için Erzurum-Artvin kara yoluna indi

Ne ölüye, ne de diriye faydanız yok; o koltukta ne işiniz var?

Tarihin bağrında bir yudum huzur…

Üç efsane bir arada

Muğla Milas'ta ödev destek kursları başladı

YKS ek tercih sonuçları açıklandı

Trakya Üniversitesi’ni İspanya’da temsil ettiler

400'e yakın özel okula fahiş fiyat cezası

Prof. Dr. Işık Görker, Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Travma Komisyonu başkanı seçildi

Bursateknopark, derin teknoloji ve F2F Bilişim'den iş birliği

ÖZYES sonuçları açıklandı

Geniş katılımlı Uluslararası 6. Agbiol Konferansı başladı

MEB'den 'sosyal duygusal becereler' için materyal

  BTÜ iş birliğinde doğal afet ve teknoloji sempozyumları gerçekleştirilecek

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 13 15
2.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
3.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
4.İstanbul Başakşehir 5 3 1 1 4 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Samsunspor 5 3 2 0 3 9
7.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
8.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
9.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
10.Göztepe 4 1 0 3 2 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 4 1 3 0 -3 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1

YAZARLAR