Tarih: 19.09.2024 08:15

Lübnan'daki yeni patlama dalgası hakkında neler biliniyor?

Facebook Twitter Linked-in

Lübnan Sağlık Bakanlığı, ülkedeki kablosuz iletişim cihazlarında meydana gelen bir dizi yeni patlamada en az 300 kişinin yaralandığını, ölü sayısının dokuza çıktığını bildirdi.

Al Hadath TV kanalına göre , ülkenin farklı bölgelerinde telsizler, telefonlar ve güneş ve lityum iyon pillerle çalışan cihazlar patladı. Çarşamba günkü olay, 12 kişinin ölümüne ve yaklaşık 2.800 kişinin yaralanmasına neden olan ilk çağrı cihazı patlamalarından bir gün sonra gerçekleşti.

TASS olayla ilgili temel bilgileri derledi.

Olayın detayları

- 18 Eylül'de Lübnan'ın farklı bölgelerinde lityum iyon pil ve güneş pilleriyle çalışan taşınabilir radyo, telefon ve diğer cihazların patlamaları kaydedildi.

 

- Daha önce Ghobeiry belediye başkanlığı ofisindeki bir TASS kaynağı, Beyrut'un güney mahallelerinde taşınabilir radyoların patlamalarının kaydedildiğini söyledi. Yeni siber saldırının arkasında muhtemelen İsrail'in olduğunu söyledi.

- El Arabiya televizyonunun haberine göre , Japon radyo üreticisi Icom'a ait Icom IC-V82 telsizlerinin patlamış olabileceğine dair fotoğraflar internette dolaşmaya başladı.

- Reuters'a göre, radyolar Hizbullah hareketi tarafından yaklaşık beş ay önce, Salı günü Lübnan'da yüzlercesi patlayan çağrı cihazlarıyla hemen hemen aynı anda satın alındı.

Ölümler ve yaralılar

Reuters , ülkenin Sağlık Bakanlığı'na dayandırdığı haberinde, ülkede meydana gelen yeni patlamalarda en az dokuz kişinin öldüğünü, 300 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Dünyadaki tepki

- BM Güvenlik Konseyi, Lübnan'daki iletişim cihazlarının patlamasıyla ilgili olarak cuma günü açık toplantı yapacak. Bir kaynak TASS'a bu bilgiyi verdi.

- BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sivil amaçlı cihazların silaha dönüştürülmesinin yasaklanmasını istedi.

Önceki olay

- 17 Eylül'de Lübnan'ın birçok ilçesinde birçok çağrı cihazı neredeyse aynı anda patladı. Ülkenin Sağlık Bakanlığı'na göre, ikisi çocuk olmak üzere 12 kişi öldü ve 2.800 kişi yaralı olarak hastanelere kaldırıldı.

- Lübnan'ın Şii askeri grubu Hizbullah, patlamalardan İsrail'i sorumlu tutarak "adil bir yanıt" vereceğini söyledi.

- Bir rivayete göre olay siber saldırı sonucu meydana geldi, bir rivayete göre ise çağrı cihazları bu baharda Lübnan'a Hizbullah taraftarları için patlayıcılarla birlikte getirildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —