-
BIST 100
16081,53%-1,27
-
DOLAR
44,18% 0,15
-
EURO
50,73% -0,40
-
GRAM ALTIN
7254,96% 0,69
-
Ç. ALTIN
11659,19% -0,88
Makine hızında saldırı dönemi: AI destekli siber saldırılar hız kazandı
Yeni yayımlanan bir siber güvenlik raporu, şirketlerin yapay zekâyı hızla iş süreçlerine entegre ettiğini ancak güvenlik önlemlerinin bu hızın gerisinde kaldığını ortaya koydu. Altyapı güvenliği şirketi Zscaler’ın “2026 AI Güvenlik Raporu”, yapay zekâ de
2025 yılı boyunca platformları üzerinden gerçekleşen yaklaşık bir trilyon yapay zekâ ve makine öğrenimi işlemini inceleyen araştırmacılar, yapay zekânın üretkenlik aracı olmaktan çıkıp doğrudan bir saldırı aracına dönüştüğünü belirtti. Uzmanlara göre siber suç grupları ve devlet destekli aktörler, otomatik ve “makine hızında” saldırılar gerçekleştirebiliyor.
Raporda, şirketlerin yapay zekâ kullanımının son dönemde bazı sektörlerde yüzde 200 arttığı, ancak pek çok kurumun hâlâ kullandığı yapay zekâ sistemlerinin envanterine bile sahip olmadığı vurgulandı. Bu durumun, hassas verilerin kontrolsüz biçimde yapay zekâ araçlarına aktarılması riskini büyüttüğü ifade edildi.
Siber güvenlik uzmanları, çalışanların işlerini hızlandırmak için müşteri verileri, yazılım kodları ve kurumsal bilgileri yapay zekâ asistanlarına girdiğini; üstelik birçok yazılımın yapay zekâ özelliklerini varsayılan olarak aktif getirdiğini belirtiyor. Bu da şirket içinde fark edilmeden yayılan yeni bir güvenlik açığı oluşturuyor.
Araştırmaya göre kurumsal yapay zekâ sistemleri saldırılara karşı oldukça kırılgan. Test edilen sistemlerin tamamında kritik açıklar tespit edilirken, bazı sistemlerin yalnızca 16 dakika içinde ele geçirilebildiği bildirildi.
Uzmanlar, riskin yalnızca yazılımlardan değil, yetki ve kimlik yönetiminden de kaynaklandığını vurguluyor. İnsan dışı hesapların (yapay zekâ ajanları, servis hesapları vb.) sayısının hızla arttığı, ancak bu hesapların erişim yetkilerinin yeterince denetlenmediği ifade ediliyor.
Öte yandan şirketlerin yapay zekâyı hızla devreye almak isterken güvenlik testlerini geri plana attığına dikkat çekiliyor. Güvensiz API bağlantıları, kimlik doğrulaması zayıf model uç noktaları ve veri sızıntısına açık entegrasyonların yaygın olduğu kaydedildi.
Rapora göre 2025 yılında şirketlerden yapay zekâ uygulamalarına aktarılan veri miktarı 18 bin terabaytı aşarak bir önceki yıla göre yüzde 93 arttı. Sadece ChatGPT ile bağlantılı 410 milyon veri kaybı önleme politikası ihlali tespit edildi; bunlar arasında kimlik numaraları, kaynak kodları ve sağlık kayıtları da yer aldı.
Uzmanlar, yapay zekânın artık günlük iş akışlarının parçası hâline geldiğini ve gerçek kurumsal verilerin bu sistemler üzerinden taşındığını vurguluyor. Şirketlere panik yapmak yerine hızlı şekilde yönetişim kuralları oluşturma, hassas verileri sınırlama ve yapay zekâ kullanımını izleme çağrısı yapılıyor.
Rapor, yapay zekâ güvenliğinin artık teorik bir konu değil, doğrudan operasyonel bir zorunluluk hâline geldiği sonucuna varıyor. (İLKHA)
Kayseri, İstiklal Marşı Coşkusunu Birlikte Yaşadı
Bursa’ya Yeni Motor Sporları Merkezi Kuruluyor
18 Milyon Öğrenci Ara Tatilde: MEB Tatil Kitaplarını Yayınladı
Keşan’da Emekliler İçin Dayanışma Derneği Kuruldu
Bakan Özdemir Göktaş, BM Toplantısında Türkiye’nin Kadın Politikalarını Anlattı
Hizmet Üretimi Ocak’ta Yıllık %0,4 Azaldı
KOSKİ, İş Sağlığında Türkiye’de İlk Akıllı Saat ve Bileklik Sistemini Başlattı
Sakarya’da “Sufi Mehteran” Gösterisiyle Mehter Geleneği Canlandı
Antalya’da Erzurumlular Gecesi Coşkuyla Kutlandı
Mardin'de "Dünya Kudüs Günü" münasebetiyle basın açıklaması düzenlendi
Doğanşehir-Suçatı demiryolu hattına yüksek gerilim verilecek
Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu
Şanlıurfa’da 5 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Mardin’in Midyat ilçesinde Dünya Kudüs Günü dolayısıyla basın açıklaması düzenlendi
Şanlıurfa’da siyer yarışmasında başarılı olan öğrencilere ödül verildi
Doğu Akdeniz’de fırtına uyarısı
Şanlıurfa’da bayram öncesi şeker ve lokum denetimi yapıldı
Gemi adamlarının günlük iaşeleri 430 TL oldu
Denizli'de Sümer Mahallesi’ne yeni bir kimlik kazandırıldı
Sağlık çalışanları 14 Mart’a çözüm bekleyen sorunlarla giriyor
Altınordu’da Çocuklara Sıfır Atık Farkındalığı Eğitimi
Ticaret Bakanlığı, Malezya Kontrplak İthalatında Yeni İhracatçı İçin Önlemi Kaldırdı
SGK: Emeklilik İptal Sayısı Hakkında İddialar Gerçeği Yansıtmıyor
Sinemada Bu Hafta: 9 Yeni Film Vizyona Girdi
Sakarya’da Gençler Ramazan Atölyelerinde Buluştu
Ankara’da Dünya Böbrek Günü Etkinliği Düzenlendi
JAK Timleri Kış Sezonunda 8 Bin 699 Olayı Yönetti
İnegöl Belediyesi Bayrama Hazırlıklarını Tamamladı
İstanbul’da Japon Sanatı Dijital Sergiyle Buluşuyor
18 ilde bahis ve dolandırıcılık operasyonu: 56 gözaltı
Yükleniyor











