Tarih: 20.09.2024 08:36

Malavi, İsrail'in Çekilmesine İlişkin BM Kararına Karşı Çıkıyor

Facebook Twitter Linked-in

Birleşmiş Milletler'de önemli bir gelişmede, Malavi, 13 diğer ülkeyle birlikte, İsrail'i Uluslararası Adalet Divanı (UAD) kararına uymaya ve işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmeye çağıran BM Genel Kurulu kararına karşı kesin bir oy kullandı. Çarşamba günü, bu oylama bölgedeki artan gerginlikler ortasında geldi ve Malavi'nin uzun süredir devam eden diplomatik ilişkilerine olan bağlılığını yansıtıyor. Karar, 124 ülke lehine, 43'ü çekimser ve İsrail, Amerika Birleşik Devletleri ve Malavi'nin de aralarında bulunduğu 14 ülke aleyhine oy kullanarak kabul edildi.

Malavi'nin duruşu, vasıfsız işgücünün İsrail çiftliklerine ihracatı da dahil olmak üzere İsrail ile yakın bağlarından ve İsrail'in önemli bir müttefiki olan ABD ile olan güçlü ilişkisinden etkileniyor. Filistinli BM Büyükelçisi Riyad Mansour daha önce bu kararı önerme planlarını duyurmuş ve ICJ'nin kararının uygulanmasındaki gecikmelerden duyduğu hayal kırıklığını vurgulamıştı.

Yasal olarak bağlayıcı olmasa da karar, önemli küresel destek ve baskıyı yansıtıyor. İsrail'in çeşitli eylemlerde bulunarak uluslararası hukuka uymasını talep ediyor: işgal altındaki topraklardan askeri güçlerini çekmek, tüm yeni yerleşim faaliyetlerini durdurmak, mevcut yerleşimcileri tahliye etmek, Batı Şeria'da inşa edilen ayırma bariyerini kaldırmak ve yerinden edilmiş Filistinlilerin orijinal evlerine dönmelerine izin vermek. Ek olarak, karar, İsrail'in işgali sırasında meydana gelen hasar için tazminat sağlamasını talep ediyor.

Filistinliler, 22 Eylül'de başlayacak BM Genel Kurulu'nun yıllık üst düzey toplantılarından önce bu oyu almayı ve kararın kabulünü daha fazla uluslararası eylem için baskı yapmak amacıyla kullanmayı amaçlıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —