Tarih: 28.09.2024 15:53

Marcello Mastroianni'nin "La Dolce Vita"sı. Aktörün doğumunun 100. yıl dönümü

Facebook Twitter Linked-in

Marcello Mastroianni, 1924'te İtalya'nın Fontana Liri köyünde doğdu. Bir marangozun oğlu olduğundan hiçbir zaman oyunculuk kariyeri hayal etmemişti; tiyatro Mastroianni için bir tutkuydu. Ancak Luchino Visconti onu bir öğrenci yapımında fark ettiğinde her şey değişti. Marcello için bu bir sürpriz oldu - gelecekteki oyuncu kendisini yakışıklı görmüyordu ve seçkin yönetmenin onda ne gördüğünü hiç anlamadı. Ancak yine de Mastroianni'nin mimar olmak için okuduğu üniversiteden ayrıldı.

Böylece hayatında yeni bir sayfa açıldı. İlk başta film rolleri epizodikti, ancak 1957'de oyuncu Visconti'nin Beyaz Geceleri'nde oynadı. Film, Venedik Film Festivali'nde En İyi Yönetmen dalında Gümüş Aslan ödülünü aldı. Mastroianni ödülsüz kaldı, ancak büyük ölçüde bu film sayesinde Marcello daha sonra Federico Fellini'nin La Dolce Vita filminde ana rolü aldı. Oyuncuyu Avrupa'da bir yıldız haline getirdi ve yönetmenin ikinci kişiliği olarak adlandırdığı yaratıcı ikili Fellini ve Mastroianni, dünyaya birçok ünlü film kazandırdı. Aktörün yönetmen Vittorio de Sica ile olan işbirliği de verimli oldu.

Eleştirmenlerin favorisi olmasına rağmen Mastroianni hiçbir zaman Oscar kazanamadı. Ancak aktör, Nikita Mikhalkov'un "Dark Eyes" filmindeki rolü de dahil olmak üzere Cannes Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu dalında iki kez ödüle layık görüldü.

Mastroianni 26 yaşında evlendi, ancak tüm hayatı boyunca konuşmaktan hoşlanmadığı ilişkiler yaşadı. Sophia Loren de dahil olmak üzere setteki ortaklarıyla olan ilişkileriyle itibar kazandı. Ancak her iki sanatçı da bunu yalanladı. Ancak Mastroianni, Fransız kadın Catherine Deneuve'ye gerçekten aşık oldu; oyuncu uğruna boşanacaktı bile. Ancak Deneuve'ün doğurduğu kızı Chiara'ya rağmen hiçbir zaman bir aile kurmayı başaramadılar.

Kariyeri boyunca yüzden fazla filmde rol alan Mastroianni, hastalığına rağmen oyunculuğa devam etti. Aktör 1996 yılında Paris'te pankreas kanserinden öldü.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —