Haberi Sesli Oku

Mekanik bel ağrısı nedir, riskleri ve bununla mücadele için egzersizler

Mekanik bel ağrısı nedir, riskleri ve bununla mücadele için egzersizler

Alt sırt ağrısı en yaygın olanıdır. Aslında dünyadaki engelliliğin temel nedenidir. Hareketsiz bir yaşam tarzı ve aktivite eksikliği, bel ağrısının ortaya çıkmasından büyük ölçüde sorumludur.

Hemen hemen herkes hayatının bir döneminde sırt ağrısı çekmiştir. Bel ağrısı  , sırtın alt kısmında (L1'den L5'e kadar), yani kaburgaların alt sınırı ile kalça arasında ağrı ortaya çıktığında ortaya çıkar  . Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyada engelliliğin önde gelen nedenidir ve kadınlarda daha sık görülür. 

Barselona Hastane Kliniği'nden BarnaClinic'e göre  bel ağrısının (lumbalji) en yaygın nedeni mekanik bel ağrısıdır . “  30 ila 60 yaş arası kişilerde çok yaygın görülen bir patolojidir . Öte yandan  45 yaş altı kişilerde hareket kısıtlılığının ana nedenidir ve 65 yaş üstü kişilerde en sık görülen kas-iskelet sistemi rahatsızlığıdır” diye açıklıyor BarnaClinic blogundan. 

HLA Moncloa Üniversitesi Hastanesi Sırt Ünitesi ve  İspanyol Sırt Hastalıkları Araştırma Ağı (Reide) Direktörü Francisco M. Kovacs , CuídatePlus'a şöyle açıklıyor: "  mekanik bel ağrısı, omurga yapılarındaki bir değişiklik veya durumdan kaynaklanmaktadır. omurgada ortaya çıkan kanser veya enfeksiyon   gibi sistemik bir hastalıktan değil  .

Mekanik bel ağrısı türleri

Bel ağrısı vakalarının %4'ü bel fıtığı veya omurga darlığı gibi  omurga bozukluklarından  kaynaklanmaktadır . Kovacs şunu ekliyor: "Birçok sağlıklı insanda fıtıklaşmış diskler ya da spinal stenozun radyolojik görüntüleri vardır; eğer bunlar bir siniri tahriş etmiyorsa ya da sıkıştırmamışsa konu dışıdır." diye ekliyor Kovacs. Sinirlerde semptomlar ortaya çıktığında aşağıdakiler ortaya çıkabilir:

  • Bel ağrısı.
  • Bacağına yayılan ağrı.
  • Bazen güç, hassasiyet ve bazen de sfinkter kontrolü kaybı. 

Hastaların %96'sının ait olduğu ve spesifik olmayan olarak  adlandırılan  en sık görülen vakalar, kasların, bağların ve tendonların zayıf işleyişinden kaynaklanmaktadır  . 

Mekanik bel ağrısı neden ortaya çıkıyor? 

Yumuşak dokulardaki bu arıza, örneğin işçilerde fonksiyonel aşırı yüklenme durumunda olduğu gibi, tekrarlanan çabalardan kaynaklanabilir. Ya da tam tersi durumda, bunlar bilgisayar başında geçirilen  çok fazla zamanın stres ve sabit duruşlarla bir araya gelmesinden kaynaklanmaktadır  .

“En yaygın nedeni kasların gücü ve direnci arasındaki koordinasyon eksikliğidir.  Normal koşullar altında sırt kaslarının ve onunla ilgisi olan karın kasları, kalça kasları vb. kas gruplarının görevlerinden biri de hareket ettiğimizde sırtı düz tutmak ve dengede tutmaktır ” diye açıklıyor Kovacs.

Herhangi bir harekette  vücut kaslarının grup halinde çalışması gerekir ve bunun için sürekli olarak çalıştırılması gereken güç, dayanıklılık ve koordinasyon gerekir. Böylece vücut aktivitesi salt estetiğin ötesine geçer; güçlü ve formda bir vücuda sahip olmak, her türlü günlük aktivitede bize yardımcı olur ve bizi acıdan uzak tutar. "Fiziksel olarak ne kadar  aktif olursak ve kaslarımız ne kadar güçlü ve dirençli olursa, ağrılı bir dönem geçirme riski o kadar az olur ve ortaya çıkarsa, daha az yoğun olmasa da daha kısa olur." 

Bel ağrısı için egzersizler

Bu nedenle bel ağrısını önlemenin temel yolunun egzersiz olduğu  açıkça anlaşılmalıdır . En uygunu hangisi? Kovacs, sağlıklı insanlarda  en önemli şeyin, en sevdiğimiz egzersizi, bunu sürdürdüğümüz sürece yapmamız olduğunu açıklıyor. Önemli olan hareket etmek, hareketsiz yaşam tarzından ve kanepeden kaçmak. 

Halihazırda kas dengesizlikleri olan kronik ağrısı olan kişilerde  ideal olan, bir profesyonelin hangi kas gruplarının en gergin, zayıf veya kısalmış olduğunu değerlendirmesi ve hangi egzersizin en uygun olduğunu belirlemesidir. 

Geri kalanımız için ise “ ağrıyı tetikleyen ya da ağrı ortaya çıktıysa şiddetini artıran egzersiz yapmamalısınız . Kovacs , "Kas sulanmasını ve sırt kaslarının hareketliliğini koruyan herhangi bir şey, yani  herhangi bir egzersiz, hiç yoktan iyidir " diye ekliyor. 

Egzersiz yapmaya başlayın

Spor salonunda ölçü almadan ağırlık kaldırmaya başlamaya değmez. Eğer eğitimli değilsek en baştan başlayıp  hareket etmeye ve kasları çalıştırmaya başlamalıyız.  Örneğin kaslarınız gelişmemişse ağırlıklı squat yapmak iyi bir fikir olmayabilir. Zorlayıcı olabilecek şeyleri yapmadan önce hazırlanmalısınız. 

İdeal olan öncelikle spor salonuna giderek, plank yaparak, Pilates, Tai Chi yaparak fiziksel formda kalmak ve kaslar daha fazla çalıştırıldığında diğer disiplinlere yönelmektir. "Esneme ve ekstansiyonla birlikte hızlı dönmeyi gerektiren sporlar sırt ağrısı açısından biraz daha fazla risk oluşturur, ancak kişi iyi kaslara sahipse yasak olan hiçbir şey yoktur." 

Bel ağrısı riski

Bel ağrısı ataklarının %80'i 14 günden kısa sürede kendiliğinden düzelir. Geri kalan vakalarda ise üç aya kadar sürme ihtimali vardır, bu da  kronikleşme ve kendiliğinden iyileşmeme riskinin arttığı anlamına gelmektedir. 

"Tıbbi tedaviler, bu dönemi daha az sınırlayıcı, daha az ağrılı ve daha katlanılabilir hale getirmeyi amaçlıyor", aynı zamanda da olayın hızlı bir şekilde çözülmesini ve kronikleşmemesini sağlıyor. 



Haber Editörü

Aşkın URHAN

askinurhan@hotmail.com

Yüreği acılı bir anne ve babanın acı feryadı

Şahap Paşa Tabyası temizlendi

Polisten vatandaşa kadına şiddet bilgilendirmesi

Servis aracının altında kalan Emre Ankara’ya gönderildi

Başkan Çelebi, Oltu’da 200 kişilik erkek yurdunu hizmete aldı

Erzurum’da 361 işletmeye denetim

Oltu’da sağlıklı yaşam yürüyüşü düzenlendi

Elmalı’dan öğrencilere ulaşım desteği

Erzurum Valisi Çiftçi “Kan bağışlamak suretiyle sağlığımızın, sıhhatimizin de şükrünü eda edebiliriz”

Erzurum Valiliği TS-EN-ISO 9001 Kalite Yönetim Sistem Belgesi sahibi oldu

Eğitimde tasarruf isyan ettirdi

ÖSYM duyurdu! ALES başvuruları başladı

DEÜ’de yeni akademik yıl coşkusu

2024-ALES/3 için başvurular başladı

Yuvamız İstanbul öğretmenlerine özel eğitim

İlk kez düzenlenen Pediatrik Psikofarmakoloji Okulu’nun ev sahibi BUÜ oldu

Müdür İşcan, tüm okullarda Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini anlatıyor

Kemalpaşa'da okullara dezenfektan desteği

Muhtemel eğitim süresi 2023 yılında 17,9 yıl oldu

Geleceğin sürücüleri Konya Karatay'da eğitim alıyor

Dural ailesinin mutlu günü

Bursa’da motosiklet hırsızları cirit atıyor

Soykırımın Devam Ettiği Doğu Türkistan’da 1 Ekim mm Türkistan’ın Çin Tarafından İşgalinin 75. Yılı ve İşgalin Kısa Tarihi

Egeli madencilerden sert tepki! Ruhsatlarımızı Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan mı alacağız?

Kombi bakımlarınızı ihmal etmeyin

Sağlık problemi olanlar bitki çaylarını dikkatli kullanmalı

Eğitimde temizlik ve güvenlik sorununa çözüm bekleniyor

Anne ve anne adayları doğru emzirme yöntemleriyle bilgilendiriliyor - Videolu Haber

Öğrenciler sonuç yerine süreç odaklı takip edilecek

Rotary Balkan Mimarlık Öğrencileri Çalıştayı Ayvalık’ta yapıldı

Adıyaman İndere ülkenin en büyük şantiyesi oldu... Kaya zemine tünel kalıpla sağlam konutlar

Sonbahar modası enflasyon engeline takıldı

BUTGEM yeni eğitim döneminde geleceğin mesleklerine odaklanıyor

Dövüş sporları zamanla beyinde kalıcı hasarlara neden oluyor

Osmangazi’de açık havada konser keyfi

Bursa Büyükşehir yaşlılara moral verdi

Ürün satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Bursa Ziraat Odaları, zeytin toplama işçilik ücretlerini belirledi

Çocuklarınızın her isteğine ‘evet’ demeyin

ÇEKSANAT, Harmancıklı çocukları sanat atölyeleriyle buluşturdu 

Yüreği acılı bir anne ve babanın acı feryadı

Şahap Paşa Tabyası temizlendi

Polisten vatandaşa kadına şiddet bilgilendirmesi

Servis aracının altında kalan Emre Ankara’ya gönderildi

Başkan Çelebi, Oltu’da 200 kişilik erkek yurdunu hizmete aldı

Erzurum’da 361 işletmeye denetim

Oltu’da sağlıklı yaşam yürüyüşü düzenlendi

Elmalı’dan öğrencilere ulaşım desteği

Savunmanın yeni vurucu gücü: Kuzgun... Testi başarıyla geçti

Bursa’da trafik çilesi devam ediyor

Yükleniyor