-
BIST 100
15954,59%-0,83
-
DOLAR
44,14% 0,00
-
EURO
50,85% 0,04
-
GRAM ALTIN
7107,38% -0,02
-
Ç. ALTIN
11534,35% 0,00
Mervan el-Bergusi için uluslararası kampanya
23 yıldır işgal zindanlarında tutulan Filistinli direniş önderi Mervan el-Bergusi için dünya genelinde eş zamanlı etkinlikler düzenlendi; Güney Afrika'dan Fransa'ya kadar birçok ülkede "özgürlük" çağrısı yükseldi.
Filistinli lider ve Fetih Hareketi Merkez Komite Üyesi Mervan el-Bergusi için uluslararası kamuoyu yeniden harekete geçti. 2002 yılında işgalciler tarafından esir alınan ve beş kez müebbet hapis cezasına mahkûm edilen 66 yaşındaki Bergusi için hak savunucuları ve aktivistler geniş kapsamlı kampanya başlattı.
Bergusi'nin kardeşi Mukbil el-Bergusi, kampanyanın Londra, doğduğu yer olan işgal altındaki Batı Şeria'daki Kuber beldesi ve dünyanın birçok bölgesinde eş zamanlı etkinliklerle tekrar canlandırıldığını söyledi. Mukbil, kampanyanın yıllardır süren çabaların devamı niteliğinde olduğunu vurguladı.
Son günlerde İngiltere, Fransa, Güney Afrika, İtalya ve çeşitli Arap ülkelerinde Bergusi'nin serbest bırakılması için gösteriler, basın açıklamaları ve sanatsal etkinlikler düzenlendi. İngiltere'de sivil toplum kuruluşları ve Filistin'le dayanışma grupları tarafından organize edilen eylemlerde büyük katılım sağlandı.
Fransa'daki onlarca belediyenin Bergusi'ye onursal vatandaşlık verdiğini hatırlatan Mukbil, ülkedeki belediyelerin çok sayıda etkinlik hazırladığını ifade etti. Birleşik Krallık'tan gelen bir grup sanatçının Kuber'i ziyaret ettiğini belirten Mukbil, sanatçılardan "Jimmy" isimli birinin futbol sahası büyüklüğünde bir portre çizerek üzerine "FREE MARWAN" ifadesini yazdığını söyledi.
Hak örgütleri, işgalci cezaevlerinde 10 bini aşkın Filistinlinin tutulduğunu; çocuklardan kadınlara kadar binlerce esirin sistematik işkenceye, açlığa ve tıbbi ihmalden kaynaklı ağır ihlallere maruz bırakıldığını, Ekim 2023'ten bu yana 90'dan fazla esirin şehit olduğunu raporladı.
Öte yandan, Şubat 2025'te işgalci rejimin aşırı sağcı bakanı İtamar Ben Gvir'in Bergusi'nin hücresine baskın düzenleyerek kendisini ölümle tehdit ettiği görüntüler tepki çekmişti.
Bergusi için yürütülen kampanya daha önce de uluslararası düzeyde yankı bulmuştu. 27 Ekim 2023'te Güney Afrika'daki ünlü Robben Adası'nda, Nelson Mandela'nın hücresinden bir kez daha dünya kamuoyuna çağrı yapılmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump da 23 Ekim'de yaptığı açıklamada Bergusi'nin serbest bırakılması konusunda bir değerlendirme yapacağını söylemiş ancak bugüne kadar herhangi bir karar açıklamamıştı.
Birçok Filistinli, geniş halk desteğine sahip olan Mervan el-Bergusi'nin özgürlüğünün hem ulusal birlik hem de esirlerin kurtuluşu mücadelesi için kritik önemde olduğunu belirtiyor. (İLKHA)
Pakistan, Afganistan’da bağımlıların tedavi edildiği hastaneyi vurdu: 200 kişi hayatını kaybetti
Adaletin Çıkmaz Sokağı
Avrupa Yetim Eli Hatay'da bayram öncesi çocukların yüzünü güldürdü
Konya’da sazan ve sazangiller için av yasağı başladı
Adana'da Kadir Gecesi dualarla ihya edildi
Kadir Gecesi Cizre'de dualarla idrak edildi
Kadir Gecesi’ni camilerde ihya eden Mardinliler: Bu mübarek gecede özellikle Gazze unutulmamalı
Dışişleri Bakanlığı: israilin Lübnan'a başlattığı kara harekatını en güçlü şekilde kınıyoruz
Konya’da Kadir Gecesi camilerde yoğun katılımla ihya edildi
Kadri Gecesi Ayasofya'da dua ve zikirlerle ihya edildi
Yapıcıoğlu: Siyonist işgal rejimi bölge barışının önündeki en büyük engeldir
Kadir Gecesi'nde Malatya'da camiler doldu taştı
Almanya, Hürmüz Boğazı'nda askeri saldırılara katılmayacak
Siirt’te Kadir Gecesi’nde camiler doldu taştı
CHP’li Kuşadası Belediye Başkanı tutuklandı
HÜDA PAR İzmir Hür Gençlik Kolları’ndan Kadir Gecesi’nde camilerde ikram
Diyarbakır'da Kadir Gecesi dualarla ihya edildi
Kuşadası Belediye Başkanı rüşvet soruşturması kapsamında tutuklandı
Gazze'de siyonistlerin saldırıları devam ediyor: Can kaybı 72 bini aştı
Kadir Gecesi’nde Bursalılar camilere akın etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kadir Gecesi mesajı
CHP’li Bülbül’den Özgür Özel soruşturmasına sert tepki
Türkiye’den İsrail’e Lübnan harekâtı tepkisi: Bölgeyi ateşe atar
Özgür Özel’den şehit aileleri mesajı: Rıza yoksa o süreçte olmayız
Pakistan'dan Afganistan'ın başkenti Kabil'e hava saldırısı
Batman'da Kadir Gecesi ibadet ve duayla idrak edildi
ABD'de kar fırtınası uyarısı: 100 milyonu aşkın kişi etkilendi
ABD ve Çin tarifelerin korunmasında anlaştı
Irak’ta güvenlik alarmı! Türkiye’den vatandaşlarına kritik uyarı
Yozgat’ta DEAŞ'a 3 gözaltı!
Yükleniyor











