Bugün, 15 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14292,93%0,97
  • DOLAR

    42,70% 0,02
  • EURO

    50,18% 0,05
  • GRAM ALTIN

    5960,53% 1,00
  • Ç. ALTIN

    9561,51% 0,87

Molla Mehmet Ali Altun: Evlilik külfet değil rahmet olmalı

İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Mehmet Ali Altun, evliliklerin günümüzde zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirterek, İslam'ın evliliği teşvik ettiğini ve kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı. Altun, gençlerin evlenme konusunda yaşadığı sıkıntılara dik

GENEL 17.06.2025 11:37:03 0
Molla Mehmet Ali Altun: Evlilik külfet değil rahmet olmalı

İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Mehmet Ali Altun, evliliğin İslam'da teşvik edilen ve kolaylaştırılması gereken bir kurum olduğunu belirtti. Günümüzde evliliklerin gereksiz yere zorlaştırıldığını söyleyen Altun, gençlerin maddi zorluklar ve yüksek beklentiler nedeniyle evlilikten uzaklaştığını ifade etti.

Altun, Peygamber Efendimizin "Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız" hadisini hatırlatarak, ailelerin evliliği teşvik etmesi ve bu süreci gençler için daha ulaşılabilir kılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca düğünlerin israftan uzak, sade ve dini değerlere uygun yapılması gerektiğini belirtti.

Altun, evliliğin gençleri kötülüklerden koruyan manevi bir zırh olduğunu da sözlerine ekleyerek, sağlam toplumların ancak sağlam aile yapısıyla mümkün olabileceğini ifade etti.

İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Mehmet Ali Altun

"Sağlam toplumlar, sağlam evliliklerden geçer"

Altun, "İslam dini esenlik, kolaylık, selamet dinidir. İnsanın hayatını kolaylaştıran, kaynaştıran ulvi bir hedefe sahiptir. Evlilik konusu da dinimizin kolaylaştırdığı, teşvik ettiği ve ısrarla üzerinde durduğu bir konudur. Sağlam toplumlar, sağlam evliliklerden geçer." dedi.

"Evlilikler kâbus olmaktan çıkarılmalı"

Günümüzde gençlerin maddi imkânsızlıklar nedeniyle evlilikten uzaklaştığını belirten Altun, "Şu an günümüzde zorlaştırılan evliliklerden dolayı gençlerimizin çoğu imkanları olmadığı için evlilik konusunda sıkıntı çekiyorlar. Bizim dinimizin kolaylık ve esenlik tarafına bakarsak; evliliklerin önünü açmak, kolaylaştırmak, evliliklerin bir kabus gibi gençlerin zihninde yer etmesinden onları kurtarmalıyız." diye konuştu.

"Gençler evlilikten korkar hale geldi"

Altun, Hazreti Peygamber'in "Sevdiriniz, nefret ettirmeyiniz; kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız" hadisini hatırlatarak, Müslümanların bu anlayışı rehber edinmeleri gerektiğini belirtti. Altun, "Özellikle çağımızda maalesef evlilikler kasıtlı olarak çok zorlaştırılmaya çalışılıyor. İmkana sahip olmayan gençlerimiz evliliğe karşı soğuk davranmaya, evliliklerini geciktirmeye, evlilikler bir sömürü aracına dönüştüğü için de evlilikten korkar hale geldiler." ifadelerini kullandı.

"Evlilik, muhabbet ve rahmet vesilesi olmalı"

Altun, geçmişte evliliklerin bir muhabbet ve rahmet vesilesi olarak görüldüğünü hatırlatarak, şunları ekledi:

"Peygamberimizin ve selefi salihin hayatına baktığımızda evlilikler bir sömürü, zahmet aracı değil, tam aksine bir muhabbet ve rahmet aracı olarak görülmüştür. Evlilikleri kolaylaştıran ailelere ihtiyaç var. Gençlerimize evliliği zorlaştırmayalım. Onlara olabildiğince evliliği sevdirip kolaylaştıralım ki, içinde bulunduğumuz ifsadın kötülüklerinden de kendilerini muhafaza edebilsinler."

"Evlilik manevi bir zırhtır"

Evliliğin gençleri kötülüklerden koruyan manevi bir zırh olduğunu belirten Altun, evliliklerin zorlaştırılmasıyla gençlerin bu zırhtan mahrum kaldıklarını vurguladı.

Altun, "Evlilik aslında manevi bir zırhtır. O zırhı giyen gençlerimiz çağın kötülük ve ifsadından kendilerini muhafaza edebiliyorlar. Fakat gördüğümüz kadarıyla evlilikle ilgili kolaylıklar sağlanmadığı, zorlaştırıldığı ve rahmetin eseri görülmediği için gençlerimiz artık evlilikten kaçar hale geldiler. Bu nedenle geleceği sağlam olmayan, mutsuz bir toplumun temeli atılmış oluyor." dedi.

"Evlilikleri külfet değil, rahmetin estiği bir yapıya dönüştürmeliyiz"

Altun, İslam'ın evliliği bir sömürü ya da yük değil, rahmet ve muhabbet vesilesi olarak gördüğünü hatırlatarak şu çağrıyı yaptı: "Peygamberimizin tavsiyelerini ve Allah'ın 'Sizden bekâr olanları evlendiriniz' emrini dikkate alarak, evlilikleri külfet değil, rahmetin estiği, sağlam ailelerin kurulduğu bir yapıya dönüştürmeliyiz."

"Düğünler mütevazi, sade ve takva dolu olmalı"

Altun, düğünlerin de nikâhın kutsiyetine uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, israfa, kadın-erkek karma ortamlara ve haram içerikli müziklere karşı uyarıda bulundu:

"Nikâh İslam'ın emirlerindendir. Bu kadar kutsal, ulvi ve hayrı içinde barındıran bir nikâhtan sonra düğünlerimizin Allah'ın rızası dışında, kadın erkek iç içe, çok fazla masrafların yapıldığı bir araca dönüşmesi haramdır. Hak ile batılı birbirinden ayırt etmeliyiz. Nikâh diniyken düğünlerimiz de dini, mütevazi, sade, takvanın, gençlerin hayatında olumlu bir anı olacak şekilde takva üzerine bina edilmelidir."

"Düğünler Allah'ın rızasına uygun olmalı"

"Maalesef şu anda düğünlerimiz haram aracı olmaya başlamış." diyen Altun, sözlerini şöyle tamamladı: "Kadın erkek iç içe ve cahili müzikler eşliğinde, İslam'ın büyük emrini harama dönüştürüyoruz. Bu konuda da Müslümanlardan hassas olmalarını bekliyoruz. Düğünlerin de çerçevesi Allah rızasına uygun olmalıdır. Nikâhın kutsiyetine aykırı olacak şekilde düğünler olmamalıdır." (İLKHA)

Yorum Ekle

Gaziantep'te Toplu Ulaşım Ağına Yeni Hat Ekleniyor

Sakarya Büyükşehirli Sporcular Uluslararası Arenada Zirvede

Antalya'da Yeni Yıl Hazırlıkları Başladı

Kabine, Yoğun Gündemle Toplanıyor

Batman kız yurdu öğrencilerinden ihtiyaç sahibi ailelere yemek desteği

Yeşilyurt Genç Meclis 2026 çalışma dönemi için yeni üyelerini arıyor

Öğrenci Yurdu'nda bağımlılıkla mücadele eğitimi

Aralık ayı SED ödemeleri hesaplara yatırıldı: 1 milyar 473 milyon lira destek

Malezya, popüler sosyal medya platformlarına kayıt zorunluluğu getirecek

İstanbul Kitap Fuarı'nda Beylikdüzü'de yerini aldı

Antalya 100. Yıl Bulvarı’nda asfalt yenileme çalışması

Ticaret'ten yasa dışı bahis reklamlarına darbe! 15 yüksek takipçili hesaba erişim engeli

Dursun Özbek’ten Hacıosmanoğlu’na Sert Çıkış: “Tarafsızlığını Yitirdi”

Erdoğan 9 Üniversiteye Yeni Rektör Atadı: Mehmet Görmez’e Özel Görev

Putin ve Hakan Fidan Arasında Dikkat Çeken Yürüyüş Diplomasisi

Güllü’nün Ölümündeki Karanlık Perde Aralanıyor: Şok İtiraf Dosyayı Değiştirdi

Moskova Basın Bülteni

DAVA TAKVİMİ NETLEŞTİ: İBB SORUŞTURMASINDA İLK DURUŞMA 9 MART’TA

"HER SÖZÜNE İMZAMI ATIYORUM" MHP lideri Devlet Bahçeli, Buldan'ın açıklaması ardından "Buldan'ın her sözüne imzamı atıyorum" dedi.

Süper Güçler Ekonomide Duvara Çarpıyor: ABD, Çin, Rusya ve Hindistan’ın Gizlenen Krizi

DEM Parti’den CHP’ye Kritik Ziyaret: İmralı Süreci Masada

ERZURUM İL TANITIM VE GELİŞTİRME KURULU KARARI…

Ruhları şad olsun…

Vali Çiftçi Bat Pazarındaydı…

Vali Çiftçi’den Türk Kızılay’ına ziyaret

Germencik belediyesi GESİ devreye aldı

Nazilli'de ilk kadın meclisi çalışmalarına başladı

KUMLUCA’DA SABAH NAMAZI BULUŞMALARI TOPLUMU BİRLEŞTİRİYOR: MANEVİ CANLANMA HER GEÇEN HAFTA GÜÇLENİYOR

Tam yerinde bir karar: görelim bakalım kimde ne kadarız…

Erzurum’da Stadyum Belirsizliği Tepki Çekiyor: “Oylamayı Bırakın, Net Adım Atın”

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ERZURUM İL TANITIM VE GELİŞTİRME KURULU KARARI…

Ruhları şad olsun…

Vali Çiftçi Bat Pazarındaydı…

Vali Çiftçi’den Türk Kızılay’ına ziyaret

Tam yerinde bir karar: görelim bakalım kimde ne kadarız…

Erzurum’da Stadyum Belirsizliği Tepki Çekiyor: “Oylamayı Bırakın, Net Adım Atın”

MHP den Erzurum birlikteliği istişaresi

Anahtar Parti’den MMO Erzurum’a Sanayi ve İstihdam Ziyareti

Global Bakış Haber'den Anahtar Parti Yakutiye’ye Ziyaret

Başsağlığı ve Taziye

Öğrenci Yurdu'nda bağımlılıkla mücadele eğitimi

MESLEKİ EĞİTİMDE STRATEJİK ADIM

Denizli’de üniversiteliler katı atık tesisini yerinde gözlemledi

Bursa’da eğitim yatırımları ve güçlendirme çalışmaları yerinde incelendi

Kayseri Kocasinan'da öğrencilere kahvaltı desteği protokolü

Konya Selçuklu'da eğitim yatırımlarına kesintisiz destek

İzmir Metrosu’ndan öğrencilere metro ve tramvay eğitimi

Bursa Hamitler'de 43 yıllık ortaokul yıkıldı... Yerine modern okul geliyor

Çocuklardan Siyer Yarışması’na büyük ilgi: Asıl ödül Peygamberimizin hayatını öğrenmek

Beslenme yardımı birinci yılında binlerce öğrenciye ulaştı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR