Haberi Sesli Oku

Mübadillerin kültürel mirası Bursa Osmangazi'de konuşuldu

Mübadillerin kültürel mirası Bursa Osmangazi

Mübadillerin kültürel mirası Bursa Osmangazi'de konuşuldu

Bursa UNESCO Derneği'nin organizasyonluğunda, Lozan Mübadilleri Vakfı, Bal-Göç ve Bursa Lozan Mübadilleri Derneği iş birliğinde Osmangazi Belediyesi katkısıyla mübadele ve mübadillerin kültürel mirası her yönüyle ele alındı.

BURSA (İGFA) -Bursa Osmangazi Gösteri Merkezi’nde düzenlenen panelde, 30 Ocak 1923'de Lozan Barış Anlaşması gereği Türkiye ve Yunanistan arasında gerçeklesen zorunlu göç sebebiyle yaşanan olumsuzluklar, çekilen zorluklar, geride bırakılan hayatlar, zorunlu göçü oluşturan koşullar ve bu koşulların ekonomik, politik nedenleri, göçmen haklarının korunması, iskan zorunluluğu, göçün sosyo-kültürel etkileri, göçmenlerin kültürel mirasları gibi konular konuşuldu.

Mübadelenin unutulmaması ve hatırlanması, gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğine inanılarak düzenlenen panelde, mübadelenin pek çok yönden incelenmesi ve akademik çalışmalara kaynak olması hedefleniyor. Düzenlenen panele Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Tolga Kornoşor, Milli Savunma eski Bakanı Turan Tayan, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özarslan, BAL-GÖÇ Başkanı Emin Balkan, Bursa Büyükşehir Başkan Vekili Baran Güneş, Lozan Mübadili ailelerin torunları ve yurttaşlar katıldı.

İlker Özarslan Moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Araştırmacı Yazar Aycan Yılmaz, Prof. Dr. Kemal Arı, Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı, Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Esat Halil Ergelen, Mutfak Araştırmacısı Yazar Ramazan Başan, mübadele ve mübadillerin kültürel mirasını pek çok yönüyle konuştu.

Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Tolga Kornoşor, “Bu panelin benim için ayrı bir önemi var; ben de Lozan Mübadili bir ailenin torunlarıyım. Büyük Önder Atatürk’ün Lozan Mübadelesi sayesinde orada ki Türkleri buraya getirmesi, burada ki Rumları da memleketlerine mübadil etmesi, iç barışın sağlanmasında ve Anadolu’nun tekrar Türkleşmesinde önemli bir etken oldu. O günü yaşayanlar, acıları çekenler yalnızca Türkler değil, mübadil olmuş Yunanlılar da üzüntüler yaşadı. Büyük Önder Atatürk’ün Yurtta Sulh Cihanda Sulh, sözünün üzerine dünyada bir başka söz olduğunu düşünmüyorum. Allah bir daha hiçbir ülkeye zorunlu göç mübadil anıları yaşatmasın” şeklinde konuştu.

ZORUNLU GÖÇ YÜREKLERDE BİTMEYEN 100 YILLIK BİR SIZI

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk ise, “Bursa’nın mübadillerini, somut olmayan kültürel mirası, yaşananları, yaşananların bize hissettirdiklerini, kazandırdıklarını ve kaybettirdiklerini konuştuğumuz bu anlamlı panel için katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Göç, mübadele ve zorunlu göç yüreklerde bitmeyen 100 yıllık bir sızı. Şimdi hepimiz resimlere bakıyoruz. Resimlere baktığımızda yüzlerce yıllık geçmişimizi, sahip olduğumuz kültür ve mirası, iki bohçaya sığdırarak ne şartlarda ve ne acılarla geldiğimizi görüyoruz” şeklinde konuştu.

Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özarslan, “Mübadele Cumhuriyetin ilk kurulduğunda devraldığı çok büyük bir yüktü, Genç Türkiye Cumhuriyeti, bunun altından büyük bir mağfiretle kalktı, bugüne kadar mübadele konusunda bir çok panel, sempozyum, konferans ve söyleşi yapıldı. Biz UNESCO Derneği olarak panele kültürel miras gözüyle bakmak istiyoruz. Mübadillerin Yunanistan’a giden ve oradan gelen mübadillerin hala sürdürmekte olduğu ve kaybettikleri yaşam, müzik, gıda, giysi kültürlerini, panelde aktarmaya çalışacağız” dedi.

BAL-GÖÇ Başkanı Emin Balkan, “1893 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan bu tarafa hala göç alıyoruz. Sadece Balkanlar ve Selanik çevresinden buraya gelenler değil, Türkiye’den Yunanistan’a giden, ana dili Türkçe olan ve Yunanca hiç bilmeyen Ortodoks Türkler de vardı. O aileler hala bizleri kendilerine yakın görüyorlar. Bunun yanında Rumlarda göç ettiler; ama onlarında gönül bağı var. Anadolu’nun Türkleştirilmesinde, tarım, ziraat ve ticaretin gelişmesinde, mübadil göçmenlerinin çok büyük katkıları olmuştur” diye konuştu.

“YAŞADIĞIMIZ BU ACILARI HEP BERABER NASIL TATLIYA ÇEVİREBİLİRİZ”

Bursa Büyükşehir Başkan Vekili Baran Güneş, “Bu topraklar acıların birleştiği ve sürgün edildiği topraklar. Türkiye’nin her bir noktasında acılar yaşanmış. Ben bir mübadil damadı olarak bunu çok yakından hissediyorum.   Hep beraber yaşadığımız bu acıları nasıl tatlıya çevirebiliriz, geleceğin mirasını daha güzelleştirebiliriz ve yaşanan acıları geleceğe nasıl kültürel farklılık zenginlik olarak oluşturabiliriz; işte bunun mücadelesini vereceğiz” dedi.

Mübadele ve mübadillerin kültürel mirasını pek çok yönüyle ele alındığı panelde; Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı, özellikle İzmir ve İstanbul'da ortaya çıkan bir çeşit Yunan halk müziği rebetika müziğini anlattı. Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliği Kadın Kolları Başkanı Birsen Kermen'in mutfağından içinde bol miktarda tarçın ve ceviz olan Girit kurabiyesi 'Trivirya'lar ikram edilirken, vakfın Girit danteli öğretmeni ve Mudanya Belediyesi personeli Sevgi Tunca Akuş'un da koleksiyonundan 30 dantel sergilendi.



24 Kasım Öğretmenler Gününü anlamak…

Öğretmenlerimiz, istikbalimizin mimarlarıdır

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILINDA “NESİLDEN NESİLE ÖĞRETMEN BULUŞMASI”

DADAŞ STAT İSTİYOR DUYUN SESİMİZİ

Erzurum Kültür Sanat ve Eğitim Derneği’nden Öğretmenler Günü Coşkusu

Palandöken Belediyesinin Kültür & Sanat etkinlikleri devam ediyor…

Selami Bağaçlı: her ailenin mutfağındayız…

Maçın Hakemi belli oldu?

HEYECAN BAŞLIYOR

Acımızı kat be kat artırdılar

Turizm esnafına ilk yardım eğitimi

MEB'den 1. sınıflara yönelik etkinlik fasikülü

YDS sonuçları açıklandı

Başkan Çiftçi 'Kariyer Günleri'nde gençlerle buluştu

Sakarya’da hikayeler arası yolculuk

Sakaryalı miniklere diş sağlığının önemini anlatıldı

Sakarya'da eğitim buluşması

Malatya'da 24 derslikli okulun temeli dualarla atıldı

Şanlıurfa Öğretmen Akademileri açılış programı gerçekleşti

Hayırlı Sabancı desteğiyle 500 gence daha İngilizce fırsatı

RUMELİSİAD’dan Cumhuriyet tarihine ışık tutan söyleşi

Adıyaman'da depremzede öğretmene ziyaret... Bakan Kurum: İnsan yetiştirmek daha değerli

Suriye'nin kuzeyinde 9 terörist etkisiz!

Konya yolları açık tutmak için yoğun mesaide

ÇGD Bursa'nın 2024 yılı ödülleri belli oldu

Ticaret'ten yurtdışı gönderilerinde 'dolandırıcılık' uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Öğretmenler Günü mesajı

Sakarya Büyükşehir öğretmenlerle buluştu

Bursa'da kapalı yol kalmadı

Bağımlılıkla yeni mücadele... 26 Kasım'da yol haritası açıklanıyor

Havalar soğudu Bursa'da balık fiyatları fırladı

Kızılay desteğiyle yeni yuvasına kavuştu

İstanbul İETT'nin patili ailesi büyüyor

Bakan Tekin'den öğretmenlere 'teşekkür' mektubu

Şehit öğretmen Aybüke Yalçın anısına özel klip

İstanbul TEM'de suya gömülen araçlar kurtarıldı

Bakan Tekin 81 ilin öğretmenleri ile Ata'nın huzurunda

LÖSEV'den 24 Kasım'a anlamlı tören

Turizm esnafına ilk yardım eğitimi

Edirne Keşan'da kadın girişimcilerden dayanışma

Maden ihracatçıları 2025'e yeni projelerle girecek

Antalya Muratpaşa'da emekli öğretmenlerden miniklere sürpriz

Kocaeli'de 'Ben de Varım' ile hedefi 12’den vurdu

Balıkesir Ayvalık'ta festival başladı

Konya Selçuklu'nun ballarına doğallığıyla tam not

3 milyona yakın araç denetlendi

"Ateşin Sanatı" sergisi İstanbul'da açıldı

İstanbul Şile'de 'İyilik Elçileri' buluştu

İzmit Engelsiz Yaşam Merkezi'nde son rötuşlar

İzmir'de 850 personel ve 640 araçla sahada

Yükleniyor